Wisselende stemmingen

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Het ene moment ben je vrolijk, blij en heb je een goed humeur. Het volgende moment slaat het, zonder enige goede rede, om en ben je extreem prikkelbaar of juist extreem verdrietig. Herkenbaar? Veel vrouwen hebben last van wisselende stemmingen rondom de menstruatie.

Vrouwelijke hormonen zijn van grote invloed op het gevoelsleven van een vrouw. Iedereen heeft wel eens last van stemmingswisselingen. Je hebt slecht geslapen, er is veel stress op je werk of er is iets vervelends gebeurt in je directe omgeving. Allemaal heel verklaarbare redenen waarom je last kunt hebben van stemmingswisselingen. Maar stemmingswisselingen vanwege het feit dat je menstruatie eraan komt, zijn wel iets anders. Vaak ongrijpbaar. Je ziet het niet aankomen en je omgeving schrikt vaak van jouw onverwachte reactie.

Waarom heb je wisselende stemmingen rondom je menstruatie?

Dat heeft allemaal te maken met je hormonen. Oestrogeen speelt hier een rol bij . Oestrogeen heeft namelijk een aantal belangrijke functies in onze hersenen, die door het veranderen van de oestrogeenspiegel tijdens de menstruatie kunnen worden beïnvloed.
  • Oestrogeen bevordert de hoeveelheid serotonine, ook wel het geluk hormoon, in de hersenen
  • Oestrogeen blijkt ook invloed te hebben op de hoeveelheid endorfine. Dat is een stofje dat bijvoorbeeld vrijkomt als je gaat sporten. Endorfine geeft je het gevoel van geluk en blijheid
  • Oestrogeen is betrokken bij de groei van zenuwen in je hersenen

Een daling van de hoeveelheid oestrogeen kan deze processen nadelig beïnvloeden, waardoor stemmingswisselingen ontstaan. Het is duidelijk dat de ene persoon gevoeliger is voor hormonale veranderingen dan de andere en dus meer last heeft van stemmingswisselingen dan de ander. Opvallend is dat als vrouwen last hebben van menstruele klachten of PMS (het Pre Menstrueel syndroom), stemmingswisselingen vaak ook tot een van de klachten behoort.

Het goede nieuws: daar is iets aan te doen!

Wat kun je doen tegen stemmingswisselingen tijdens de menstruatie?

Als stemmingswisselingen veroorzaakt worden door je veranderende hormonen in de periode rondom je menstruatie, ligt daar ook grotendeels de oplossing. Vaak staan deze stemmingswisselingen dan niet op zichzelf maar is het een onderdeel van een combinatie van klachten. Men spreekt in zo’n geval van PMS (het Pre Menstrueel Syndroom).

PMS is niet zo gemakkelijk op te lossen. Het is een soort puzzel, een samenspel van verschillende factoren. Hiervoor heb je professionele hulp nodig om te ontdekken wat er bij jou precies gebeurt bij het veranderen van jouw hormonale balans als je menstruatie er aan komt. De Care for Women specialiste kan je helpen om je hormonen weer in balans te brengen. Eerst zal je op zoek moeten naar de patronen. Dan kan gekeken worden naar de behandeling. Is eenmaal de puzzel gelegd en heb je helderheid verkregen in de diagnose? Dan kan bepaald worden welke behandeling voor jou het beste werkt. Je zult dan ook merken dat de behandeling, omdat het de juiste is, snel effect heeft.

Ervaar je last van je stemmingswisselingen, heeft het invloed op je relaties? Onderneem dan vandaag nog de eerste stap naar stabiele stemmingen! 

Recente berichten

Categorieën

Aantoonbaar Beter

Care for Women is aangesloten bij Aantoonbaar Beter. Dit houdt in dat Care for Women werkt volgends de Practice Based Evidence methode.