Menstruatiecyclus

Care for Women Icon
Care for Women Icon
De menstruatie is een teken dat je lichaam goed werkt, maar wat gebeurt er nu precies in je lichaam? Om het simpel te zeggen: tijdens iedere menstruatiecyclus komt er één eicel tot rijping. Dit rijpen van de eicel zorgt voor de eisprong en daardoor word je ongesteld. Maar tijdens het proces van rijping van de eicel gebeurt er nog veel meer in het lichaam. Dit kan leiden tot klachten tijdens en rondom de menstruatie.

Wat weet jij van jouw menstruatiecyclus?

Je cyclus bestaat uit ongeveer 28 dagen. Gedurende de eerste 14 dagen maakt de baarmoederwand zich met behulp van het hormoon oestrogeen klaar voor een innesteling van een eicel. Als er geen eicel bevrucht raakt, wordt het baarmoederslijmvlies weer afgestoten en word je ongesteld. Bij de meeste vrouwen duurt de menstruatie ongeveer 7 dagen. Dit gebeurt onder leiding van het hormoon progesteron. Oestrogeen en progesteron regelen samen je menstruatiecyclus en dat iedere maand opnieuw totdat, rond je 51e jaar, je eicellen op zijn. Je bent dan waarschijnlijk al een aantal jaren in de overgang.

Vroeger dachten wij dat deze vrouwelijke hormonen alleen betrokken waren bij een zwangerschap, maar inmiddels weten we dat onze hormonen ook belangrijke functies vervullen in andere delen van ons lichaam, zoals in je hersenen, hart, huid en bottenstelsel. Als het hormonale stelsel niet goed functioneert, gaan deze verschillende organen protesteren en dat ervaren wij als klachten. Dat verklaart waarom de klachten zo divers zijn, fysiek en mentaal. Er zijn immers veel verschillende organen die afhankelijk zijn van deze hormonen en die dus kunnen protesteren.

Klinkt best logisch toch?

Ongesteld worden is voor de meeste vrouwen niet prettig. Dat is ook wel begrijpelijk als je weet dat jouw baarmoeder met een kracht van zo’n 175 mmHg iedere keer weer samentrekt. Vergelijk het maar met een strak opgepompte bloeddrukmeter rondom je baarmoeder. Dat kan niet prettig zijn. Dat je dus menstruatieklachten ervaart is heel logisch.

Ook voorafgaand aan je menstruatie kunnen al klachten optreden. Dat noemt men dan premenstruele klachten. Vrouwen hebben dan te maken met PMS of PMDD.

Vrouw met PMS-klachten

Professionele hulp bij menstruatieklachten

Hoewel het bij het vrouw zijn hoort, is de menstruatie lang niet altijd prettig. De menstruatiepijn en verschillende menstruatieklachten kunnen je aardig in de weg zitten. Veel vrouwen denken nog steeds dat het erbij hoort en ze het maar moeten accepteren. Dat is jammer, want de klachten van de menstruatie zijn vaak goed te verlichten of zelfs te verhelpen!

Een Care for Women specialiste is een professionele zorgverlener die alles weet van vrouwen en hun hormonen. Bovendien is zij zelf vrouw en weet zij als geen ander hoe zij jou moet helpen. Samen met jou gaat ze op zoek naar een passende behandeling voor jouw menstruatieklachten. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig en de meeste verzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende pakketten.

Waar wacht je nog op? Ook jouw menstruatieklachten zijn te verlichten! Maak nu een afspraak via de webagenda of bel met de assistente op 088 - 4420442.