Premenstrual dysphoric disorder

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Ongeveer 5 tot 8% van de vruchtbare vrouwen heeft last van PMDD; PreMenstrual Dysphoric Disorder. Bij deze groep vrouwen zijn vooral de mentale klachten zo heftig dat het leven volledig in de war wordt geschopt. Angsten, paniekaanvallen en depressies kunnen zelfs leiden tot gedachten aan zelfdoding. Het gebeurt zonder dat je er invloed op kunt uitoefenen. PMDD kun je zelf niet oplossen. Professionele hulp is hierbij echt een vereiste. Een Care for Women specialiste kan je hierbij helpen.

PMDD herkennen

PMDD is een heftige negatieve reactie op het natuurlijke proces van de stijging en daling van hormonen voorafgaand aan de menstruatie. PMDD begint meestal ongeveer vanaf je 15e dag (dag van je eisprong) van je cyclus en kan 2 weken per maand optreden. Een hele opgave om vol te houden.

Wetenschappers denken dat PMDD een stoornis is op celniveau in de hersenen. Deze stoornis kan verergeren door de veranderende hormoonspiegels voorafgaand aan de menstruatie, maar ook door een zwangerschap of het begin van de overgang. In 1999 heeft de WHO PMDD als een neuro-endocriene diagnose gesteld in plaats van een psychische diagnose, ondanks dat de symptomen vooral psychisch zijn.

Depressieve gevoelens

PMDD is, net als vele andere endocriene stoornissen (suikerziekte, schildklierziekten en botontkalking), behandelbaar. Het is belangrijk om PMDD te behandelen, omdat er een verhoogd risico is op depressie, angst, paniek en suïcidaal gedrag. Hier kan je als vrouw geen invloed op uitoefenen. Het overkomt je, iedere maand weer.

Recent onderzoek uit de VS (2022), gepubliceerd in BMC Psychiatry, toont aan dat van de vrouwen met PMDD:

  • 51% aan zelfbeschadiging doet;
  • 72% suïcidale gedachten heeft gedurende deze periode;
  • 34% een keer een poging tot zelfmoord heeft gepleegd.

Veel voorkomende klachten van PMDD zijn:

Emotionele instabiliteit

Barst jij voor je menstruatie sneller in tranen uit bij een film dan op een andere dag? Dat kan kloppen. Rond de menstruatie ben je namelijk (tijdelijk) emotioneel instabieler.

Echter, wanneer je last hebt van PMDD reageert het lichaam extreem op het stijgen en dalen van de hormonen oestrogeen en progesteron. Hierdoor kan het zijn dat er extreem emotioneel gereageerd wordt op negatieve gebeurtenissen. Huilbuien om niets en depressieve gevoelens komen dan in alle heftigheid voor, ook als er eigenlijk niets aan de hand is op dat moment. Je hormonen zijn uit balans en professionele hulp is dan nodig.

Angst/paniek aanvallen
Angst- en paniekaanvallen blijken veel voorkomende symptomen te zijn bij PMDD. Je gedachten beginnen dan te razen, soms begin je te zweten en je hartslag versnelt. Men vermoedt dat er een verband bestaat tussen fluctuerende hormonen in de menstruatiecyclus en stofjes in de hersenen die te maken hebben met angst en paniek.

Er is nog weinig over bekend, behalve dat ze vooral optreden in de periode voorafgaand aan de menstruatie en in ieder geval één week per maand afwezig zijn. Houd vooral eens bij wanneer deze aanvallen optreden. Zie je hier een cyclus gerelateerd verband in? Neem dan contact op met een Care for Women specialiste. Zij kan je hierbij helpen door meer balans te brengen in jouw hormonen.
Extreme stemmingswisselingen
Jantje lacht, Jantje huilt. Iedereen heeft hier wel eens last van. Zeker als je een paar nachten niet goed geslapen hebt, je veel last hebt van stress of als er problemen zijn. Bij PMDD zijn deze wisselende stemmingen extreem. De ene seconde ben je vrolijk en twee minuten later ben je mega chagrijnig, omdat het bijvoorbeeld regent. Vervolgens ben je door een kop thee weer blij en barst je daarna in huilen uit, omdat je vergeten bent er een koekje bij te serveren.

PMDD kenmerkt zich met extreme stemmingswisselingen. Deze zijn niet alleen voor jezelf erg lastig, maar ook voor jouw omgeving. Je partner of vrienden weten volstrekt niet meer hoe jij gaat reageren op een bepaalde situatie. Je omgeving loopt op eieren, zullen proberen je te vermijden en je hebt dat meestal haarfijn door. Echt geen wenselijke situatie. Blijf hier niet mee lopen. Dat is echt niet nodig. De Care for Women specialiste kan jou hierbij helpen zodat jij je weer goed gaat voelen en jezelf kunt zijn.
Woede aanvallen

Je herkent jezelf niet meer. Zo boos word je plotseling. Vanaf de eisprong tot aan de menstruatie kan je opeens een hele andere vrouw zijn. Zo vriendelijk en empathisch als dat je normaal bent, verander je in een feeks met woedeaanvallen en driftbuien. Hoe heeft dat kunnen gebeuren en waarom ben je niet in staat deze emoties te stoppen?

Ook hierbij zijn de veranderende hormonen in je lichaam de boosdoener. Nemen de emoties door PMDD bij jou de overhand? Neem dan contact op met jouw Care for Women specialiste in de buurt en blijf er niet mee lopen. Dit soort buien maken vaak veel stuk en er is echt wel iets aan te doen. Zij zal jou helpen om de hormonen weer in balans te brengen en jezelf weer terug te vinden.

Zelfbeschadiging

PMDD kan een enorme invloed hebben op jouw leven. Het omgaan met de heftige emoties van PMDD kan sombere gevoelens, een negatief zelfbeeld en minder zelfvertrouwen geven. Dit kan je tot wanhoop brengen en zelfs leiden tot zelfbeschadiging, zoals snijden, krassen en krabben. Het is een uiting van boosheid, verdriet of psychische pijn. Vaak verborgen voor de buitenwereld.

PMDD kan je niet zelf oplossen en het is zeker niet jouw schuld. Zoek hulp, vertel het je vriendin of aan iemand die dicht bij jou staat. Dat is vaak de eerste stap naar herstel.

Suïcidale gedachten

Heb jij maandelijks voorafgaand aan jouw menstruatie zulke heftige emotionele buien dat je zelfs suïcidale gedachten hebt? Dan heb je snel hulp nodig! 

Bij PMDD zijn je hormonen zo uit balans dat je geen controle meer hebt over dit soort negatieve gedachten. Dat ligt niet aan jou, maar aan de vele hormonale processen in je hoofd die uit balans zijn. Deze gedachten en gevoelens kunnen zelfs zo sterk worden dat er een soort ‘error’ ontstaat en je een poging onderneemt.

Herken je deze gevoelens? Schakel dan direct hulp in van je huisarts of ga naar een Care for Women specialiste in de buurt. Suïcidale gedachten, die ontstaan door PMDD, zijn een gevaarlijke en levensbedreigende situatie. Blijf vooral niet met dit soort gedachten lopen.

Professionele hulp bij PMDD

PMDD is echt een serieus hormonaal probleem wat je niet zelf kunt oplossen. Je hormonale stelsel is behoorlijk uit balans. Bovendien is het vaak ook niet meer duidelijk welke klachten hormonaal zijn en welke klachten voortgekomen zijn uit de hormonale klachten. Kortom, PMDD op de juiste wijze behandelen is een hele puzzel. Blijf met PMDD echt niet lopen. Het gaat niet vanzelf over en je kunt hier ook zelf niets aan doen. Maak eens een afspraak bij een Care for Women specialiste en vraag hierbij hulp, want er is wel iets aan te doen!
Een hoge klanttevredenheid van 8.3
Maar liefst 92% beveelt een Care for Women specialiste aan
Snel resultaat in twee tot drie consulten