Help, de overgang is begonnen! | Machteld Kaempfer

Care for Women Icon
Care for Women Icon

“Elke meid moet op haar overgang zijn voorbereid!”

Grote stolsels, een heftige menstruatie met snel doorbloeden. Het overkwam mij toen ik zelf rond de 40 was. Achteraf bleek het de eerste tekenen van de pre-menopauze te zijn – het kan daarna nog jaren duren voordat de laatste menstruatie zich aandient.

Langzaamaan gaan wel de hoeveelheden hormonen dalen. Progesteron eerst, wat menstruatieveranderingen geeft, en daarna oestrogeen. De hypofyse probeert er alles aan te doen om de hormonen op peil te houden. Daardoor ontstaan er schommelingen in de hormoonspiegels die voor allerlei klachten kunnen zorgen. 

Deze klachten sluipen er ongemerkt in. De premenstruele symptomen nemen wat toe: je hebt meer stemmingswisselingen, gevoeligere borsten, wat meer hoofdpijn en je voelt je onderzekerder. Wanneer de klachten ernstiger worden, denk je al gauw dat stress de oorzaak is. Tegelijkertijd ben je ook druk met je gezin, mantelzorg voor misschien je ouders, op je werk wordt veel van je gevraagd, je wil er goed uit blijven zien en gaat dus regelmatig sporten. Ondertussen voel je je niet beter: je hebt een opgejaagd gevoel, bent snel geïrriteerd en valt zomaar uit tegen anderen. Het slapen gaat minder goed, je wordt elke nacht vroeg wakker en begint gelijk te piekeren. De koffie sla je ’s avonds al over en dat wijntje doe je ook maar niet meer.

Dan ga je toch maar eens naar de huisarts, want je bent moe. Er wordt bloedonderzoek gedaan, maar daar kom niets uit. Het wordt op stress gegooid. Je moet het rustiger aan doen van de huisarts. ‘Nee’, zegt de huisarts, je menstrueert nog regelmatig of je bent nog te jong voor de overgang… – En dat is dus niet waar! Maar in de tussentijd gaat het niet beter. Je komt thuis te zitten met een burn-out, en van het thuiszitten knap je al helemaal niet op.

Zo gauw er opvliegers of nachtzweten in het spel komen, weet iedereen het wel. Niet alle vrouwen ervaren deze klachten. Als je menstruatie korter op elkaar komt of langer wegblijft, wordt het wel duidelijk dat je in de overgang zit en de menopauze (laatste menstruatie) nadert. En die periode? Die kan jaren duren. 

Maar zelfs als je menstruatie er nog elke maand is, kan er al wel een hormonale daling aan de gang zijn die deze klachten kan veroorzaken. De een kan vaker last hebben van een blaasontsteking en de ander heeft minder zin in seks. Je staat strammer op en na het sporten heb je lang last van je spieren, of er schiet ineens kramp in je voet of kuit. Je krijgt een paniekaanval op de snelweg of kan minder prikkels hebben, waardoor je de rust opzoekt. Maar ook kun je last krijgen van een jeukerige huid, nagels die sneller scheuren of vergeetachtigheid. Je gaat op internet zoeken en dan gaat het kwartje vallen; je maakt een afspraak bij de Care for Women specialiste in je buurt!

Elke meid moet op haar overgang zijn voorbereid!

Het zou goed zijn als elke vrouw zou begrijpen hoe het zit met hormonen. Voorlichting kan veel schelen en dan begrijp je ook beter hoe je zelf invloed kan hebben. Je kunt al vroeg klachten krijgen, soms al voor je veertigste, maar meestal wordt de relatie met hormonen niet gelegd. Een Care for Women consult is dus heel waardevol. De specialiste kan je alles over de menstruele cyclus vertellen. Waardoor klachten ontstaan en hoe stress en leefstijl invloed hebben. Ze kan je eigenlijk een compleet beeld geven. 

Samen kijk je hoe jouw klachten verminderd kunnen worden of zelfs verholpen. Hierdoor krijg jij de regie weer in handen en dat gaat jou enorm helpen. De specialiste kijkt of er andere oorzaken van je klachten zijn. Dit doet zij middels van bloedonderzoek. Er zijn daarnaast speciale Care for Women supplementen die geadviseerd kunnen worden, maar ze kan ook advies geven over bijvoorbeeld de voor- of nadelen van een anticonceptiepil, hormoonspiraaltje of hormoontherapie.

Care for Women

Geschreven door Machteld Kaempfer
Care for Women Specialiste in Apeldoorn, Deventer en Epe