Last van vermoeidheid?

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Vermoeidheid, lusteloosheid en een voortdurend gebrek aan energie; herkenbaar? Voor ons wel. Het zijn klachten die wij dagelijks tegenkomen in onze praktijken. Veel vrouwen hebben hier last van, soms jarenlang. 

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende klachten bij vrouwen. Logisch, aangezien vrouwen veel ballen in de lucht moeten houden. Een baan, zorgen voor de kinderen, de sociale agenda en/of mantelzorg vraagt veel energie. Ook hormonale veranderingen vraagt energie van het lichaam. Op de lange termijn kunnen voorraden uitgeput raken. Hierdoor kunnen er tekorten ontstaan in de vitaminen en mineralen huishouding. De Care for Women specialiste kan hierbij helpen. Samen met jou brengt zij de klachten in kaart en vraagt eventueel een bloedonderzoek aan om tekorten op te sporen. 

Vermoeidheidsonderzoek

Het onderzoek bestaat uit een aantal elementen en begint met het invullen van een speciale digitale vragenlijst voorafgaand aan het consult. De vragenlijst wordt vervolgens tijdens een 30 minuten durend consult besproken, zodat duidelijk wordt in welke richting verder gezocht moet worden. Op basis van deze vragenlijst en het gesprek wordt er een bloedonderzoek aangevraagd bij een regulier laboratorium in de buurt van de praktijk. In sommige praktijken wordt er zelf geprikt.

Het basis bloedonderzoek bestaat uit de volgende bepalingen:

Bepaling van het vitamine D gehalte

Vitamine D is één van de weinige vitaminen die wij in ons lichaam zelf kunnen maken. Zonlicht is één van de belangrijkste bronnen die we nodig hebben. Helaas, blijkt een tekort aan vitamine D één van de meest voorkomende oorzaken voor vermoeidheidsklachten te zijn. Een voorzichtige schatting is dat maar liefst 40% van de mensen boven de 50 jaar hier last van heeft, maar ook op jongere leeftijd en zelfs bij kinderen komt het veelvuldig voor. Dat is niet verwonderlijk als we nagaan dat in de periode september t/m april ons zonlicht niet sterk genoeg is om zelf vitamine D aan te maken. Bovendien wordt in de zomer veel gesmeerd met zonnebrandcrème, waardoor de aanmaak van vitamine D wordt tegengehouden. Vermoeidheid, lusteloosheid, spierkrampen, etc. zijn hier dan een gevolg van.

Bepaling van het foliumzuur gehalte

Het Voedingscentrum geeft aan dat foliumzuur (vitamine B11) één van de vitaminen is waarvan Nederlanders niet genoeg binnen kunnen krijgen. Foliumzuur heeft echter een hele belangrijke functie en zorgt niet alleen voor een goede werking van het lichaam, maar ook voor de aanmaak van rode en witte bloedlichamen. Een tekort aan foliumzuur kan direct leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid en een zwak gevoel. Maar ook bloedarmoede, darmstoornissen, misselijkheid en hoofdpijn zijn klachten die veroorzaakt kunnen worden door een tekort aan foliumzuur.

Bepaling van het vitamine B12 gehalte

Concentratiestoornissen, vermoeidheid, depressiviteit, prikkelbaarheid, verwardheid, tintelingen, slaperigheid, spierpijn en krachtverlies, het zijn enkele klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan vitamine B12. Als we een voorzichtige schatting doen op basis van verschillende onderzoeken zal zo’n 3% tot 5% van alle Nederlanders, jong en oud, een vitamine B12 tekort hebben. Dat betekent in Nederland meer dan een half miljoen mensen. Doordat een tekort aan vitamine B12 vaak langzaam ontstaat en de klachten hierdoor ook, wordt een vroege diagnose vaak gemist.

Bepaling van het Hb-gehalte

Een te laag Hb noemen we ook wel bloedarmoede. Er is sprake van bloedarmoede bij een tekort aan rode bloedcellen, onder andere door veel bloedverlies (bijvoorbeeld tijdens de menstruatie), verhoogde afbraak, onvoldoende aanmaak van rode bloedcellen of wanneer de rode bloedcellen niet goed werken. Het gevolg hiervan is dat er te weinig zuurstof in het lichaam naar de organen vervoerd wordt waardoor ernstige vormen van vermoeidheid optreden, maar ook duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, zweten, etc.

Aanvullend bloedonderzoek

Indien uit het gesprek en de ingevulde vragenlijst blijkt dat ook een schildklierfunctiebepaling of andere bepalingen nodig zijn, wordt dit met jou overlegd en kan het onderzoek uitgebreid worden.

Ongeveer een week na de afname van het bloedonderzoek vindt er een tweede consult plaats van 30 minuten. In dit consult krijg je de uitslag en een persoonlijk advies gebaseerd op de uitslagen van het onderzoek en de bevindingen tijdens het gesprek.

Recente berichten

Categorieën

Aantoonbaar Beter

Care for Women is aangesloten bij Aantoonbaar Beter. Dit houdt in dat Care for Women werkt volgends de Practice Based Evidence methode.