Overgang

Overgang of menopauze?

De overgang is eigenlijk niets anders dan levensfase waarbij je eicellen opraken. Tijdens de overgang ga je van een vruchtbare periode naar een onvruchtbare periode. Eicellen krijg je bij je geboorte al mee. Vanaf je eerste menstruatie komt er iedere maand 1 tot rijping. Het worden er dan steeds minder en de overgang begint. Op zich is dit niet zo erg. De meeste vrouwen willen immers geen baby meer na de overgang. Wat echter wel vervelend is, is dat hierdoor ook de productie van een voor vrouwen belangrijk hormoon, het oestrogeen, daalt.

Vaak wordt gedacht dat de overgang en menopauze hetzelfde zijn. De menopauze is echter alleen de laatste menstruatie. Pas als je een jaar niet meer ongesteld geweest bent kun je zeggen dat je de menopauze gehad hebt. De overgang is de gehele periode, die kan wel 7 tot 10 jaar duren. In die periode zoekt je lichaam naar een hormonale balans, en dat gaat niet altijd even gemakkelijk. De eierstokken stoppen met het produceren van oestrogeen, waardoor er een tekort ontstaat. Organen hebben dit hormoon, ook na de overgang, hard nodig en gaan protesteren. Daardoor worden overgangsklachten veroorzaakt.

Overgangsklachten

Helaas gaat het opraken van je eicellen dus niet zonder slag of stoot. Door de hormoonschommelingen krijg je te maken met overgangsklachten. Ongeveer 80% van de vrouwen krijgt tijdens de overgang hiermee te maken. Overgangsklachten kunnen we verdelen in typische en atypische klachten. Typische klachten zijn overgangsklachten die direct veroorzaakt worden door schommelende hormoonspiegels, atypische klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Typische overgangsklachten zijn;

Ook atypische klachten kunnen voorkomen tijdens de overgang:

Overgang en hart- en vaatziekten

Behalve de last die je van overgangsklachten kunt hebben, brengt de overgang een aantal risico’s met zich mee. Oestrogeen heeft bijvoorbeeld een vaatverwijdend effect, daardoor werkt dit hormoon beschermend tegen hart- en vaatziekten. Wanneer je tijdens en na de overgang minder oestrogeen hebt, wordt het risico op hart- en vaatziekten dus groter. Na de overgang zijn hart- en vaatziekten zelfs doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen! Ook de kans op osteoporose neemt na de overgang snel toe, vaak merk je dit pas als je iets breekt. Het is goed om hier al eerder bij stil te staan. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Overgangsklachten behandelen

Is er dan niets te doen aan overgangsklachten en de risico’s die je loopt? Jawel, dat is er zeker. De Care for Women specialiste kan je goed adviseren over de mogelijkheden die er zijn om overgangsklachten op te lossen. Ze is speciaal opgeleid om jou als vrouw te helpen tijdens de gehele overgang. Zij kijkt zowel naar de reguliere als de complementaire geneeskunde, om zo een advies te geven dat bij jou en je wensen past.

De Care for Women specialiste is zelf vrouw en weet als geen ander waar je mee te maken kunt krijgen tijdens de overgang. Bovendien worden de consulten door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende pakketten. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig en een afspraak maak je zelf eenvoudig online. Wil je ook van je overgangsklachten af en een afspraak maken? Bel dan met de assistente op 088-4420442 of maak hem zelf via de online webagenda. Blijf niet met vragen of klachten lopen, de Care for Women specialiste is er voor jou.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Care for Women Webshop

Met zelfzorgmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen die last hebben van schommelende hormonen.

N

Kenniscentrum

In het grote kenniscentrum in Amersfoort worden opleidingen en cursussen voor professionele zorgverleners gegeven.

N

Tienduizenden vrouwen geholpen

Als de grootste professsionele gezondheidsorganisatie op het gebied van vrouwen en hun hormonen zijn er bij ons al tienduizenden vrouwen geholpen.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.