Health check

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Ouder worden, je ontkomt er niet aan. Gezondheidsproblemen liggen op de loer. Niet alle veranderingen zie of voel je, maar deze zijn er wel. De overgang is voor jou als vrouw niet enkel een periode van vruchtbaar naar onvruchtbaar, maar ook een periode waarin het risico op gezondheidsproblemen snel toenemen.

Wist jij dat door het dalen van onze hormonen, tijdens de overgang, ons risico op verschillende ziektebeelden, zoals hart- en vaatziekten, botontkalking, urineverlies en borstkanker sterk toeneemt? Laat je hierdoor niet overvallen en start na je 50e met een jaarlijkse health check. Net zoals jij jouw auto voor een APK laat gaan om te voorkomen dat je onderweg stil komt te staan. Voorkomen is beter dan genezen. Care for Women heeft voor vrouwen een laagdrempelige oplossing in de vorm van een health check. Gemakkelijk en eenvoudig zelf te regelen.
Tijdens de health check bepaalt de specialiste je glucose, je volledige lipidenbeeld inclusief cholesterol, bloeddruk en voert zij een lichaamscompositiemeting uit. Na afloop van de gezondheidscheck krijg je direct adviezen mee die gericht zijn op jouw uitslagen. Hiermee kan jij gericht en actief aan de slag.
Health check vingerprik voor waarden

Inhoud van de Care for Women health check

De Care for Women specialiste voert een speciale gezondheidscheck uit. Je krijgt direct de uitslagen mee en indien nodig een advies. De health check bestaat uit:
Bloedsuikerspiegel

De specialiste meet tijdens de health check onder andere je bloedsuikerspiegel, ook wel het glucosegehalte genoemd. Dit doet zij door middel van een vingerprik. Een langdurig te hoge suikerspiegel geeft kans op diabetes type 2 en overgewicht. Veel mensen merken niets van een te hoge bloedsuiker, waardoor je zonder het te weten risico kunt lopen. Tijdens deze gezondheidscheck krijg je een beeld of jouw glucosegehalte in orde is of dat je hier aandacht aan moet besteden.

Cholesterolgehalte (gesplitst in HDL, LDL en trigylyceriden

Het cholesterolgehalte in je bloed geeft aan hoeveel vet er in de bloedbaan aanwezig is. Cholesterol bestaat uit een goede en slechte variant. Het goede cholesterol, dat we HDL noemen, voert de slechte variant af naar de lever, waar het afgebroken wordt. Het slechte cholesterol, LDL cholesterol, geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit cholesterol is in staat te blijven plakken aan de randen van bloedvaten, waardoor ze dicht kunnen slibben. Het LDL cholesterol wordt hoger als je veel verzadigd vet eet, zoals in snoep en snacks. Het goede HDL cholesterol haal je vooral uit onverzadigd vet, zoals vis, noten en avocado. Ook deze meting wordt tijdens de gezondheidscheck uitgevoerd aan de hand van een druppel bloed, die door een speciaal apparaat geanalyseerd wordt.

Bloeddruk
Een verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongezonde leefstijl of chronisch veel stress. De bloeddruk verlagen kan door een gezonde leefstijl, zoals niet roken, weinig alcohol en een dieet zonder al te veel zout. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk is medicatie nodig.

De specialiste voert ook een lichaamscompositiemeting uit. Hierbij worden de volgende metingen gedaan:

BMI (is je gewicht gezond bij jouw lengte?)

De verhouding tussen je lengte en gewicht, die gemeten wordt tijdens jouw healthcheck, is een manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Dit noemen we je Body Mass Index (BMI). Bij een gezond gewicht komt je BMI uit tussen 18,5 en 25. Bij een BMI van boven de 25 is het verstandig wat af te vallen. Overgewicht geeft extra risico op verschillende ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en bepaalde vormen van kanker. Bovendien kan overgewicht ervoor zorgen dat je last krijgt van je gewrichten, bijvoorbeeld in je knieën, door het gewicht dat erop steunt. Na afloop van de health check kan de specialiste je adviseren hoe je kunt afvallen of op gewicht kunt blijven.

Lichaamsvetpercentage

Dit is de hoeveelheid lichaamsvet als percentage van het totale lichaamsgewicht. Bij vrouwen ligt dit gemiddeld tussen de 21% en 36%. Dat is bij mannen een stuk hoger. Een te hoog vetpercentage is een risicofactor voor onder andere hart- en vaatziekten. Ook een te laag vetpercentage is gevaarlijk.

Visceraal vet
Het viscerale vet is het vet rond de interne organen. Het staat bekend als ‘diep’ vet dat zich verder onder de huid bevindt dan ‘normaal onderhuids’ buikvet. Dit vet is erg schadelijk voor je gezondheid en vind je voornamelijk rondom je buik.
Skeletspiermassa
Spieren worden in twee typen onderverdeeld: spieren van interne organen, zoals het hart- en skeletspieren en spieren die aan botten zijn gehecht en voor het bewegen worden gebruikt. De skeletspiermassa kan worden vergroot door te sporten. Meer spiermassa betekent meer energie verbranden. Het vergroten van de skeletspiermassa ten opzichte van de lichaamsmassa betekent dat er meer energie wordt verbruikt door je lichaam en dat is heel gunstig.

Jaarlijkse gezondheidscheck

Onze auto brengen we regelmatig naar de garage voor een APK. Dat houdt hem netjes op de weg. Dus waarom doe je na je 50e ook niet regelmatig een APK voor je lichaam? In tegenstelling tot een auto is je lichaam niet vervangbaar, dus waarom zou je het niet doen?

Ons advies is om jaarlijks een gezondheidscheck te laten doen. Hierdoor kun je de waarden ieder jaar met elkaar vergelijken, en kun je tijdig reageren op veranderingen. Maak gerust een afspraak met een Care for Women specialiste.