Door onze site te bezoeken, ga je akkoord met ons privacybeleid met betrekking tot cookies, tracking statistieken, enz.
Ongeveer 80% van de vrouwen krijgt te maken met overgangsklachten. Sommige klachten zijn echt herkenbaar, zoals opvliegers of een veranderende menstruatie. De meeste hormonale klachten kunnen een andere oorzaak hebben. Vaak zijn het vage klachten, zoals stemmingswisselingen, slecht slapen en vermoeidheid en worden ook niet als overgangsklachten herkend. Toch kunnen deze klachten een enorme impact hebben op jouw dagelijks functioneren. Gelukkig kan de Care for Women specialiste bij deze klachten goed helpen en hoef je hier niet mee rond te blijven lopen.
Er zijn veel klachten die herkenbaar zijn als overgangsklachten en snel gelinkt worden aan de overgang, zoals opvliegers, een veranderende menstruatie en (nachtelijk) transpireren. Toch kan je als vrouw klachten ervaren waarvan je niet weet dat deze veroorzaakt worden door de hormonale verandering die plaatsvindt door de overgang. Inmiddels zijn er meer dan 150 verschillende soorten klachten vastgesteld die veroorzaakt kunnen worden door jouw veranderende hormonen. Ben je 44 jaar, menstrueer je nog normaal en heb je geen opvliegers, terwijl je wel last hebt van stemmingswisselingen, pijn hebt aan je gewrichten, slecht slaapt en moe bent? Dan is de kans groot dat je al te maken hebt met overgangsklachten, namelijk atypische overgangsklachten.
Overgangsklachten kunnen worden verdeeld in typische en atypische klachten. Typische klachten zijn overgangsklachten die herkenbaar veroorzaakt worden door schommelende hormoonspiegels (zoals opvliegers, veranderende menstruatie, enzovoort), terwijl atypische klachten ook een andere oorzaak kunnen hebben. Atypische overgangsklachten kunnen onder andere zijn:
Moodswings, oftewel stemmingswisselingen. Er wordt gesproken van stemmingswisselingen als je stemming zonder specifieke reden snel verandert. Het ene moment ben je heel vrolijk en positief en het volgende moment heel boos of juist verdrietig. Hier kan je niets aan doen. Onderzoek heeft aangetoond dat het schommelen van jouw oestrogeenspiegels ertoe kunnen leiden dat ook jouw serotoninespiegel gaat schommelen. Serotonine noemen ze ook wel het gelukshormoon. Hier ligt een belangrijke oorzaak van jouw wisselende stemmingen.
Stemmingswisselingen komen veel voor tijdens de overgang. Het is vrij normaal en als dit een dag duurt meestal geen probleem. Sommige vrouwen hebben hier regelmatig veel last van en merken dat zij belemmerd worden in het dagelijks functioneren. Herken jij dit? Blijf er dan niet mee lopen want een Care for Women specialiste kan jou goed helpen om jouw hormoonspiegels weer in balans te brengen.
Ervaar jij pijn bij het bewegen? Of heb je onvoldoende kracht om de deksel van de jampot open te draaien? Door de dalende hormonen in de periode van de overgang kan je meer last krijgen van je spieren en/of gewrichten. Je merkt dat je stijf wordt en alles kraakt als je de trap op loopt. Voornamelijk in de kleine gewrichten, zoals in je handen, komt dit vaak voor. Maar ook in bijvoorbeeld je polsen, schouders, rug en heupen kan je last krijgen van dit proces.
Naast dat de pijn zeer vervelend kan zijn, kan dit proces ook schadelijk zijn voor je gewrichten. Onze hormonen blijken er ook voor te zorgen dat de slijmvliezen vochtig zijn en goed doorbloed worden. Doordat de vochtigheid afneemt, kunnen gewrichten over elkaar heen schuren en kan er schade ontstaan aan je gewrichten. De beschermende lagen tussen gewrichten worden dunner en dat veroorzaakt gewrichtspijn. Gelukkig is er genoeg te doen aan de pijn zoals blijven bewegen, een massage en voldoende rust. Maar ook aan de oorzaak kun je goed iets doen. Overleg samen met jouw Care for Women specialiste naar wat voor jou mogelijk is om de pijn te verminderen en te voorkomen dat je gewrichten beschadigd raken, zodat je nog lang gezond kunt blijven bewegen.
Eén derde van de vrouwen ervaart tijdens de overgang hoofdpijnklachten die soms zo ernstig worden dat er sprake is van migraine, ook wel hormonale migraine genoemd. Deze hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt of verergerd door hormonale schommelingen, vooral rondom de menstruatie. Bovendien blijkt dat de meeste vrouwen rond deze periode last hebben van stress. Dan is het niet meer dan logisch dat hoofdpijn vaker ontstaat.
Het ervaren van hoofdpijn is erg vervelend en dat je dit wilt oplossen is zeer begrijpelijk. Probeer in kaart te brengen waardoor/wanneer de hoofdpijn optreedt. Vermijd daarnaast potentiele triggers zoals stress, bepaalde voeding, geuren, licht, geluid en vermoeidheid. Goed slapen en veelvuldig ontspanning zoeken is nu echt belangrijk. Weet je niet waar je moet beginnen? Maak een afspraak met een Care for Women specialiste. Zij kan jou een gericht advies geven met betrekking tot jouw situatie en helpen jouw hormonen weer in balans te brengen.
In de periode van de overgang vinden grote veranderingen plaats in je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat vooral na de menopauze bij veel vrouwen de bloeddruk stijgt. Tot op heden is het niet precies duidelijk hoe een hoge bloeddruk tijdens de overgang ontstaat, maar dat er een verband bestaat tussen een hoge bloeddruk en de overgang staat vast.
Wat we weten is dat oestrogenen de vaatwand beschermen. Door de daling van de oestrogenen zien we dan dat na de overgang het risico voor vrouwen op hart- en vaatziekten snel toeneemt. Hart- en vaatziekten worden zelfs doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen na de overgang.
Tijdelijk een hoge bloeddruk kan geen kwaad, maar op de lange termijn kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Vandaar dat Care for Women een groot voorstander is om iedere vrouw na haar 50ste jaar een gezondheidscheck aan te bieden als onderdeel van het bevolkingsonderzoek. Tot op heden staat onze overheid hier nog niet positief tegenover. Hierdoor raden wij vrouwen aan dit zelf te regelen. Gelukkig kan je hiervoor terecht bij een Care for Women specialiste en kun je direct een afspraak maken voor een health check. Een soort APK van het lichaam om ervoor te zorgen dat jij er tijdig bij bent en zo gezond oud kunt worden.
Heb je het gevoel dat je continue ''iets moet, maar niet weet wat?'' Dat je je opgejaagd voelt, terwijl je agenda half leeg is? Dit is voor veel vrouwen een herkenbaar gevoel tijdens de overgang. De overgang is een periode waarin veel factoren aanwezig zijn die het gevoel van onrust uitlokken. Dit kan veroorzaakt worden door de diverse veranderingen die plaatsvinden, zoals kinderen die de deur uit gaan of stoppen met werken. Maar ook je hormonen spelen hier een belangrijke rol in. Tijdens de overgang dalen je hormonen oestrogeen en progesteron. En juist progesteron blijkt een hormoon te zijn wat een kalmerend effect heeft op ons brein. Het zorgt er onder andere voor dat je beter tegen stress kan en minder angstig bent voor wat er om je heen gebeurt.
Heb je last van een onrustig gevoel en ben je op zoek naar meer balans? Een Care for Women specialiste kan jou helpen en weet precies wat jij ervaart. Zij zal samen met jou jouw hormonen weer beter in balans brengen, waardoor jij je weer rustiger gaat voelen en meer op je gemak.
Tijdens de overgang vermindert de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dit hormoon is noodzakelijk voor de haarzakjes om je haar te laten groeien. Doordat de productie daalt, hebben de haarzakjes minder tot hun beschikking met als gevolg dat deze geleidelijk gaan uitvallen. Je merkt dat vaak, doordat je tijdens het borstelen meer haar verliest. Ook wordt je scheiding vaak breder en zie je dat het haar dunner wordt. Bovendien verandert ook de verhouding tussen je vrouwelijke hormonen en je mannelijke hormonen, androgenen. Sommige vrouwen krijgen hierdoor plotseling haargroei boven de lip of een paar haren op de kin.
In de supermarkt staan en niet meer weten wat er op je lijstje stond? Meer dan 60% van de vrouwen krijgen tijdens de overgang last van het geheugen. Het geheugen neemt af tijdens de overgang. Dit is inmiddels ook wetenschappelijk aangetoond. Je zult merken dat je nieuwe informatie minder goed kan onthouden, oudere informatie herinneren lastig wordt en/of het kortetermijngeheugen afneemt. Gelukkig kunnen we je hier wat gerust in stellen. Na de overgang wordt dit weer wat beter. Wellicht niet meer helemaal naar het oude niveau, je wordt tenslotte ondertussen ook ouder, maar gelukkig wel beter.
Een consult duurt een uur en bedraagt €89,50. De consulten worden door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Kijk hier of jouw zorgverzekering een consult met een Care for Women specialiste vergoedt.
Een afspraak maken is heel eenvoudig. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig en je kunt zo bij een Care for Women specialiste in de buurt terecht. Maak zelf online een afspraak, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Klik op de button hieronder om een afspraak te maken. Je kunt tijdens kantoortijden ook bellen voor een afspraak naar:
088 - 4420442.
Care for Women is de eerste organisatie die zich inzet op het gebied van hormonale problemen bij vrouwen. Met ruim 100 locaties behoort Care for Women tot één van de grootste organisaties op dit vakgebied...