Polycysteus Ovarium Syndroom

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Naar schatting komt PCOS bij 5 tot 10% van de vrouwen voor. PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Dit is een aandoening waarbij er vaak kleine cystes in de eierstokken zijn. De meeste vrouwen komen erachter als zij stoppen met de pil, omdat zij zwanger willen worden. Ze merken dan dat de menstruatie nauwelijks tot niet op gang komt en dat het niet lukt om zwanger te worden. Herken jij je hierin? Merk jij ook dat jouw menstruatie onregelmatig is of zelfs helemaal niet meer aanwezig is? Dan zal dit vast wel even schrikken zijn. We leggen je uit hoe het komt en misschien kunnen we je hiermee verder helpen.

Hoe ontstaat PCOS?

Hoe PCOS ontstaat weten we niet precies, maar vaak zien we bij PCOS een verstoorde hormoonhuishouding. Ook gewicht kan een rol spelen. Onderzoek toont aan dat als je gewicht (veel) toeneemt, de klachten kunnen verergeren. Het valt op dat meer dan de helft van de vrouwen met PCOS problemen met haar gewicht heeft. Meestal wordt PCOS vroeg geconstateerd door een onregelmatig of helemaal geen menstruatie. Doordat veel vrouwen in Nederland de pil gebruiken, valt dit in eerste instantie niet op. Stoppen zij hiermee, bijvoorbeeld omdat zij zwanger willen worden, dan ontdekken ze dat er iets niet klopt.

PCOS is een vervelende aandoening met een grote impact

Wat is PCOS?

Polycysteus Ovarium Syndroom betekent meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium).
In de eerste helft van de menstruatiecyclus worden er enkele follikels (vochtblaasjes) aangemaakt in de eierstokken. Bij een 'normale' cyclus blijft (één van de) follikels groeien tot dat deze knapt. Dan is de eisprong (ovulatie). 

Bij PCOS worden er meerdere (kleine) follikels ontwikkeld en groeit er vaak geen follikel uit. Deze kleine follikels kunnen moeilijk groeien en worden cystes genoemd. Hierdoor vindt er geen eisprong en menstruatie plaats. Het gevolg hiervan is dat je minder ongesteld en vruchtbaar bent. Dat is waar vrouwen het aan herkennen. Daarnaast zien we dat bij vrouwen met PCOS ook vaak acné en/of overbeharing optreedt. Ook dit is te herleiden naar een verstoorde hormoonhuishouding. Met name het mannelijke hormoon blijkt dan verhoogd te zijn.

Welke behandeling is mogelijk voor PCOS?

 

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals vruchtbaarheidsproblemen, onregelmatige menstruatie, acne, overbeharing en gewichtsproblemen. De behandeling van PCOS is maatwerk en wordt aangepast op basis van je symptomen en of je een kinderwens hebt.

Niet (meer) zwanger worden

Voor vrouwen zonder kinderwens, of die klaar zijn met vruchtbaarheidsbehandelingen, zijn hormonale anticonceptiemiddelen zoals de pil of een Mirena-spiraal aan te raden. Deze methoden bevatten progesteron, wat helpt om het baarmoederslijmvlies dun te houden en zo het risico op baarmoederkanker te verminderen. Een andere optie is om elke drie tot vier maanden een bloeding op te wekken met een medicijn dat progesteron bevat.

Overgewicht kan de symptomen van PCOS verergeren, dus een gezonde leefstijl is essentieel. Vrouwen die last hebben van acne of overbeharing kunnen baat hebben bij het gebruik van de pil, die de werking van mannelijke hormonen vermindert. Hoewel bestaande haren niet verdwijnen, wordt de vorming van nieuwe haren wel tegengegaan.

Als je zwanger wil worden

Gewichtsverlies

Als je overgewicht hebt, is gewichtsverlies een belangrijke eerste stap. Een gezonde leefstijl verbetert niet alleen je algehele gezondheid, maar verhoogt ook de kans op een spontane zwangerschap. Bij veel vrouwen herstelt de menstruatiecyclus na gewichtsverlies. Mocht je toch medicatie nodig hebben, dan werkt deze beter na gewichtsverlies of een verbeterde leefstijl, wat de kans op een succesvolle zwangerschap vergroot.


Tabletten met clomifeen

Clomifeen is een anti-oestrogeen dat de eisprong kan stimuleren. Deze tabletten worden van cyclusdag 3 t/m 7 ingenomen. Clomid en Serophene zijn bekende merknamen. De behandeling begint meestal met een dosis van 50 mg. Als dit niet voldoende is, kan de dosis worden verhoogd tot maximaal 150 mg. Ongeveer 80% van de vrouwen krijgt een eisprong en ongeveer 50% wordt zwanger met deze behandeling. Omdat clomifeen de eierstokken kan overstimuleren, is er een verhoogde kans op meerlingzwangerschappen, waardoor regelmatige controles noodzakelijk zijn.


Injecties: FSH

Als clomifeen niet effectief is, kunnen injecties met FSH (follikelstimulerend hormoon) worden gebruikt. Deze injecties stimuleren de eierstokken direct en worden dagelijks toegediend. De behandeling begint met een lage dosis, die geleidelijk kan worden verhoogd als er onvoldoende reactie is. Ongeveer 90% van de vrouwen krijgt een eisprong en ongeveer 50% wordt zwanger. Bij overstimulatie wordt de behandeling gestopt om de kans op meerlingzwangerschappen te verminderen.


IVF

Als FSH-injecties niet effectief zijn of als er te veel follikels tegelijk groeien, is IVF (in-vitrofertilisatie) een optie. Bij IVF wordt één embryo teruggeplaatst om het risico op een meerlingzwangerschap te beperken.


LEO

LEO staat voor laparoscopische elektrocoagulatie van de eierstokken. Bij deze kijkoperatie worden kleine gaatjes in de eierstokken gebrand om de follikels te verminderen. Dit kan tijdelijk een normale cyclus herstellen en de effectiviteit van hormonale behandelingen verbeteren. De kans op zwangerschap is lager dan bij hormonale behandelingen, en er is een klein risico op verklevingen in de buik.

Bij Care for Women begrijpen we hoe ingrijpend PCOS kan zijn en bieden we persoonlijke begeleiding en behandeling om je te ondersteunen.

 

Enkele kenmerken van PCOS

Acné

Blijf je last houden van acné, ondanks dat je constant je huid verzorgt en diverse producten geprobeerd hebt? De kans bestaat dat je PCOS hebt. Vrouwen die PCOS hebben, hebben vaak last van acné, voornamelijk op de kin en kaaklijn. Het is een zeer vervelende klacht waar je je onzeker door kan voelen. De acné wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans en is daardoor niet makkelijk op te lossen. Een Care for Women specialiste kan jou helpen om jouw hormonen weer in balans te brengen.

Overgewicht

Heb jij het gevoel dat je al aankomt wanneer je naar een koekje kijkt? Of lukt het maar niet om die paar kilo af te vallen? Overgewicht is één van de symptomen van PCOS. Naast dat overgewicht niet prettig is, brengt het ook verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee zoals een hoge bloeddruk, insulineresistent zijn en een verhoogd cholesterolgehalte.

Onregelmatige/geen menstruatie

Het klinkt geweldig, minder vaak of bijna niet ongesteld. Toch is het belangrijk hier aandacht aan te besteden, zeker als je nog een zwangerschapswens hebt. Merk je dat je een onregelmatige tot bijna geen menstruatie hebt of vermoed je dat je niet zwanger wordt vanwege PCOS? Maak dan een afspraak bij een Care for Women specialiste.

Overbeharing

Haren op je kin of op andere ongewone plekken van je lichaam? Door PCOS kan je last hebben van overbeharing, volgens het mannelijke beharingspatroon. Het is een nare klacht die veel invloed kan hebben op hoe jij je voelt. Veel vrouwen kiezen ervoor om de haren te laten verwijderen. Echter, doordat de achterliggende oorzaak (de hormonen) niet aangepakt wordt, groeien de haren terug. Blijf hier niet langer mee lopen en laat een Care for Women specialiste jou helpen.

Hulp bij PCOS

Denk jij PCOS te hebben of heb je problemen met zwanger worden? Ook dan kun je bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt terecht. Je kunt bij haar zo terecht en je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts.

Een Care for Women specialiste is een professionele zorgverlener die alles weet van vrouwen en hun hormonen. Daarnaast is de specialiste zelf ook vrouw en begrijpt zij als geen ander wat een enorme impact PCOS kan hebben op jouw leven.

Als je nog vragen hebt, kun je deze altijd bespreken met je behandelend arts. Voor aanvullende ondersteuning en informatie kun je ook contact opnemen met ons bij Care for Women. Daarnaast bieden organisaties zoals Freya, die zich richten op vruchtbaarheidsproblemen en Stichting PCOS Nederland waardevolle hulp en informatie.

Een hoge klanttevredenheid van 8.3.
Maar liefst 92% beveelt een Care for Women specialiste aan.
Snel resultaat in twee tot drie consulten.