Polycysteus Ovarium Syndroom

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Naar schatting komt PCOS bij 5 tot 10% van de vrouwen voor. PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Dit is een aandoening waarbij er vaak kleine cystes in de eierstokken zijn. De meeste vrouwen komen erachter als zij stoppen met de pil, omdat zij zwanger willen worden. Ze merken dan dat de menstruatie nauwelijks tot niet op gang komt en dat het niet lukt om zwanger te worden. Herken jij je hierin? Merk jij ook dat jouw menstruatie onregelmatig is of zelfs helemaal niet meer aanwezig is? Dan zal dit vast wel even schrikken zijn. We leggen je uit hoe het komt en misschien kunnen we je hiermee verder helpen.

Hoe ontstaat PCOS?

Hoe PCOS ontstaat weten we niet precies, maar vaak zien we bij PCOS een verstoorde hormoonhuishouding. Ook gewicht kan een rol spelen. Onderzoek toont aan dat als je gewicht (veel) toeneemt, de klachten kunnen verergeren. Het valt op dat meer dan de helft van de vrouwen met PCOS problemen met haar gewicht heeft. Meestal wordt PCOS vroeg geconstateerd door een onregelmatig of helemaal geen menstruatie. Doordat veel vrouwen in Nederland de pil gebruiken, valt dit in eerste instantie niet op. Stoppen zij hiermee, bijvoorbeeld omdat zij zwanger willen worden, dan ontdekken ze dat er iets niet klopt.

PCOS is een vervelende aandoening met een grote impact

Wat is PCOS?

Polycysteus Ovarium Syndroom betekent meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium).
In de eerste helft van de menstruatiecyclus worden er enkele follikels (vochtblaasjes) aangemaakt in de eierstokken. Bij een 'normale' cyclus blijft (één van de) follikels groeien tot dat deze knapt. Dan is de eisprong (ovulatie). 

Bij PCOS worden er meerdere (kleine) follikels ontwikkeld en groeit er vaak geen follikel uit. Deze kleine follikels kunnen moeilijk groeien en worden cystes genoemd. Hierdoor vindt er geen eisprong en menstruatie plaats. Het gevolg hiervan is dat je minder ongesteld en vruchtbaar bent. Dat is waar vrouwen het aan herkennen. Daarnaast zien we dat bij vrouwen met PCOS ook vaak acné en/of overbeharing optreedt. Ook dit is te herleiden naar een verstoorde hormoonhuishouding. Met name het mannelijke hormoon blijkt dan verhoogd te zijn.

Enkele kenmerken van PCOS

Acné

Blijf je last houden van acné, ondanks dat je constant je huid verzorgt en diverse producten geprobeerd hebt? De kans bestaat dat je PCOS hebt. Vrouwen die PCOS hebben, hebben vaak last van acné, voornamelijk op de kin en kaaklijn. Het is een zeer vervelende klacht waar je je onzeker door kan voelen. De acné wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans en is daardoor niet makkelijk op te lossen. Een Care for Women specialiste kan jou helpen om jouw hormonen weer in balans te brengen.

Overgewicht

Heb jij het gevoel dat je al aankomt wanneer je naar een koekje kijkt? Of lukt het maar niet om die paar kilo af te vallen? Overgewicht is één van de symptomen van PCOS. Naast dat overgewicht niet prettig is, brengt het ook verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee zoals een hoge bloeddruk, insulineresistent zijn en een verhoogd cholesterolgehalte.

Onregelmatige/geen menstruatie

Het klinkt geweldig, minder vaak of bijna niet ongesteld. Toch is het belangrijk hier aandacht aan te besteden, zeker als je nog een zwangerschapswens hebt. Merk je dat je een onregelmatige tot bijna geen menstruatie hebt of vermoed je dat je niet zwanger wordt vanwege PCOS? Maak dan een afspraak bij een Care for Women specialiste.

Overbeharing

Haren op je kin of op andere ongewone plekken van je lichaam? Door PCOS kan je last hebben van overbeharing, volgens het mannelijke beharingspatroon. Het is een nare klacht die veel invloed kan hebben op hoe jij je voelt. Veel vrouwen kiezen ervoor om de haren te laten verwijderen. Echter, doordat de achterliggende oorzaak (de hormonen) niet aangepakt wordt, groeien de haren terug. Blijf hier niet langer mee lopen en laat een Care for Women specialiste jou helpen.

Hulp bij PCOS

Denk jij PCOS te hebben of heb je problemen met zwanger worden? Ook dan kun je bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt terecht. Je kunt bij haar zo terecht en je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts.

Een Care for Women specialiste is een professionele zorgverlener die alles weet van vrouwen en hun hormonen. Daarnaast is de specialiste zelf ook vrouw en begrijpt zij als geen ander wat een enorme impact PCOS kan hebben op jouw leven.

Een hoge klanttevredenheid van 8.3
Maar liefst 92% beveelt een Care for Women specialiste aan
Snel resultaat in twee tot drie consulten