Deze vrouwen delen graag hun ervaring

Care for Women Icon
Care for Women Icon
Jaarlijks zoeken duizenden vrouwen een oplossing voor hun hormonale problemen bij een Care for Women specialiste. Zij ervaren zelf hoe fijn het is om eindelijk goed geholpen te worden. Hieronder delen zij hun verhaal, zodat ook jij een idee hebt van wat je kunt verwachten.
92% van de vrouwen beveelt de Care for Women specialiste aan. Met een klanttevredenheidscijfer van gemiddeld een 8.9 is de kans groot dat ook jij door ons goed geholpen kunt worden. Blijf niet langer met jouw klachten rondlopen en ervaar ook zelf de hulp die de Care for Women specialiste jou kan geven.

Heb jij een ervaring met een Care for Women specialiste die je graag met anderen wilt delen? Vul dan het contactformulier in. Met jouw ervaring kun je ook andere vrouwen helpen deze stap te maken, zodat ook zij zich beter zullen gaan voelen. Wij danken je alvast voor de genomen moeite.

Ervaringen

Menstruatie l “Mijn klachten zijn volledig weg”

“Ik heb een hele goede ervaring met Care for Women! Ik ben 25 jaar oud en ik had maandelijks zoveel last van gevoelige borsten (lees: ruim 2 weken voordat mijn menstruatie begon). Het gevoel alsof je borsten van je lichaam afscheuren zodra je je bh losmaakt. Daarnaast had ik last van een opgeblazen gevoel. Ik ben geen zweverig type, dus ik vroeg me eerst af of Care for Women (die hoofdzakelijk met natuurlijke supplementen werken), wel iets voor mij was. Toch besloot ik een keer op consult te komen, waar ik heel serieus werd genomen, uitleg kreeg waar mijn klachten vandaan kwamen en 2 supplementen mee kreeg om te proberen voor 2 maanden. Het was een beetje puzzelen wat het beste werkt, maar ook daar kreeg ik hulp bij. Vrijwel direct, binnen een week sowieso, werden mijn klachten minder. En de 2e maand waren mijn klachten volledig weg. Wat een opluchting! Hierna ben ik nog eenmaal op consult gekomen om te bespreken of ik nog wat anders nodig zou hebben, maar voor nu hou ik het zo! Mijn 2 consulten werden volledig vergoed door Univé aanvullend goed. En als het niet vergoed werd dan had ik het er ook zeker voor over gehad! Een zeer tevreden jonge cliënte hier en ik heb al meerderen jonge meiden mijn ervaringen verteld. Er lopen teveel vrouwen rond met hormonen die niet helemaal in balans zijn en het is zonde als je elke maand hiervan klachten ondervindt terwijl dit niet nodig is.” – Romy

PMS l “Ik kan weer lachen!”

Omdat ik zo verward was belde ik uitzichtloos naar de huisarts met de vraag of ik een spiraaltje kon laten zetten. Twee jaar geleden begonnen de klachten: huilen, terugtrek gedrag, agressief gedrag en gejaagdheid. Met de jaren werden de klachten erger. Paniekaanvallen, angst en ik kreeg zelfs suïcidale gedachten. Dit ben ik niet! Dit hoort zo niet bij mij! Drie weken per maand had ik er last van en 1 week niet.

Nadat ik de arts had gebeld, ben ik doorverwezen naar een psycholoog en is mijn bloed onderzocht. Uit het bloedonderzoek kwam niets en het gesprek met de psycholoog was ook eenmalig. ” Het is niet iets psychisch”.

De pil geprobeerd, maar daardoor verergerde de klachten. Gevraagd om een doorverwijzing naar een gynaecoloog, maar die kreeg ik niet. Tot voorkort ben ik door blijven tobben. Uiteindelijk heb ik de arts gebeld met de vraag om een spiraal te plaatsen. Het antwoord was als volgt: ”Je krijgt Oxazepam, want het kunnen je hormonen niet zijn. Ook geen overgang, je bent 41”. Uiteindelijk heb ik contact gezocht met Care for Women. Bij Care for Women werd eindelijk serieus geluisterd naar mijn probleem. Mijn klachten werden erkend en het kon wel degelijk de hormonen komen, namelijk PMS.

Momenteel ben ik 5 maanden verder en het gaat een stuk beter met me. Er is nog een keer bloed geprikt. Daar waar de waarde voor de dokter aanvaardbaar waren, legde mijn consulente uit dat we ons soms beter voelen als alles net wat hoger is. Begonnen met Vitamine D, Magnesium, Omega en nog wat supplementen die zij vond passen bij mijn verhaal. Ook kreeg ik adviezen om leefstijl aan te passen en stress te vermijden. Ik kan weer lachen, ik slaap goed, mijn darmen werken beter en ik kan weer genieten van het leven met eigenlijk een simpele oplossing! Ieder geval beter dan een symptoombestrijding, Oxazepam.

Jammer dat huisartsen dit probleem zo onderschatten en dat de zorgverzekering (CZ) een PMS-consult niet vergoed. Ik ben dankbaar voor Care for Women die zich richten op deze klachten”. – Tineke

PMS l “Twee persoonlijkheden in één maand”

Zo rond mijn dertigste begon het: een aantal weken per maand voelde ik me als een dweil, ik denk dat dat het beste omschrijft hoe mijn lichamelijke toestand toen was. Een soms heel boze dweil, dat wel. Ik voelde me alsof ik ieder moment uit elkaar kan barsten, ik had hoofdpijn, kon me niet concentreren en wilde de hele dag in bed blijven. Ik sleepte me door de dag en moest in de middag echt even rusten anders redde ik het niet.

Daarnaast was ik gewoon niet te genieten. Ik flapte er de meest onmogelijke opmerkingen uit waar ik mijn partner of vriendinnen me kwetste. Mijn kinderen waren ook favoriet onderwerp tijdens mijn buien, ze bleven het liefst uit mijn buurt want om het minste of geringste snauwde ik ze af. Daarna voelde ik me zo rot en een vreselijke moeder: Hét recept voor een goede janksessie.

Het tegenstrijdige is: in de week van mijn menstruatie en de week daarna kon het allemaal niet kapot. Ik voelde me dan fantastisch, kon dubbel zo hard werken, had een leuke, liefdevolle relatie met mijn man en deed leuke dingen met mijn kinderen. Ik was gewoon een totaal andere Sabine, dat maakte het extra moeilijk want je weet dus ook hoe het is om geen klachten te hebben.

Natuurlijk ben ik met mijn klachten bij de huisarts geweest maar daar kreeg ik een beetje het gevoel alsof hij vond dat het tussen mijn oren zat, hij adviseerde me ook om naar de psycholoog te gaan! Heel goed bedoelt hoor, dat wel, maar een psycholoog was voor mijn gevoel zeker niet wat ik nodig had. Het was anders. Uiteindelijk ben ik een jaar lang een kalender gaan bijhouden voor mijn klachten. Daardoor gingen mijn ogen wel open! De klachten traden namelijk altijd op in de twee weken voor mijn menstruatie. Was ik ongesteld? Dan voelde ik me prima en ook in de week daarna was alles oké. Maar daarna begon alles weer van voren af aan.

Uiteindelijk ben ik weer naar de huisarts gegaan mét die kalender. Het ’toeval’ wilde dat er die dag een vervanger was. De vervangende huisarts hoorde mijn verhaal, zag de kalender en zei: “Dit lijkt enorm op PMS, je moet eens naar Care for Women, daar weten ze hier heel veel vanaf en hebben ze de tijd voor je.

En dat heb ik gedaan! Voor het eerst werd er goed naar me geluisterd. Ik kreeg een consult van een uur, dat alleen al voelde als een luxe. Een uur helemaal voor mij alleen waarin ik al mijn vragen kon stellen, het was een cadeautje. En omdat de specialiste er zo diep op inging, konden we samen passende oplossingen zoeken. Achteraf denk ik dat gewone artsen te weinig tijd en aandacht kunnen besteden aan PMS en daardoor niet adequaat kunnen helpen.

Inmiddels gaat het heel goed met me. Ik ben niet 100% klachtenvrij maar door o.a. mijn levensstijl aan te passen gaat het veel en veel beter met me!” – Sabine

PMS l “Mijn leven weer terug!”

Vanaf mijn puberteit weet ik dat ik PMS heb met klachten vlak voor de menstruatie. Ik weet wat ik moet doen; bewegen en gezond eten. Dat doe ik niet. Ik eet chocolade en koekjes en ik ben niet vooruit te branden. Zin in eten, vermoeidheid, buikkrampen en vocht vasthouden horen erbij. In het gezin is PMS normaal. Een lastig gegeven! Als ik kijk naar ongeveer zeven jaar geleden, zijn mijn klachten toegenomen.

Psychotherapie

Ik ga in behandeling met twee diagnoses die staan voor mijn levensgeschiedenis. De psychotherapie doet mij goed op verschillende vlakken, maar de klachten blijven en mijn onzekerheid verdwijnt ook niet. Zou het misschien bij mij horen? Is het iets waar ik mee moet leren omgaan? Na een jaar zonder psychotherapie besluit ik naar de psychiater te gaan om opnieuw te praten over antidepressiva. Ik heb mijn goede momenten, maar die worden steeds minder. Ik ga steeds meer aan mezelf twijfelen en ik word daar zo ontzettend moe van. Mijn psychiater raad me aan om elke dag minimaal een half uur buiten stevig te wandelen. Ik voel dat buitenlucht en beweging me goed doet en ik wandel gemiddeld drie tot vier keer in de week. Naast het wandelen ben ik ook minder gaan snoepen, alleen nog maar op feestjes. De pasta en de rijst worden tegenwoordig ook afgewogen en tot slot maak ik meer en meer een bewuste keuze in wat ik eet en wat ik niet meer eet.

Wat kan ik nog meer doen?

De klachten worden evengoed niet minder en ik twijfel of ik wel bij mijn werkgever moet blijven, want het kan ook aan mijn functie als maatschappelijk werker voor doven en slechthorenden liggen. Dit als ervaringsdeskundige. Mogelijk is het werk te zwaar en heeft het meer invloed dan ik denk. Ik vind het moeilijk om hierin een knoop door te hakken en te onderzoeken wat ik anders moet gaan doen. Mijn volgende stap is een bezoek aan een slaapcentrum, want ik ben ontzettend moe. Voordat ik dat ga regelen neem ik, op advies van mijn schoonmoeder, een kijkje op de website van Care for Women. Ze heeft die dag (31-01-2011) een stukje gelezen in de krant over deze organisatie. Meteen doe ik de test voor PMS. Ik heb PMS en dat komt ook uit de PMS test van Care for Women. Ik lees er meer over en ik krijg een aantal praktische tips. Alle puzzelstukjes vallen op hun plaats. Meteen maak ik online een afspraak met een specialiste, want de conclusie is ernstiger dan ik dacht en hopelijk kan zij mij ietsjes verder helpen. Met haar heb ik op 9 februari 2011 een zeer goed en vooral heel erg fijn gesprek! Ik heb PMDD. Dit is een psychische stoornis die verdacht veel lijkt op de stemmingsstoornis dat bij mij is vastgesteld. Progesteron is de boosdoener.

De stemmingswisselingen beïnvloeden mijn leven

De stemmingswisselingen, onzekerheid, spanningen en somberheid hadden weinig te maken met mijn eerdere diagnoses. Ik ga me steeds meer terugtrekken, ik ben ontzettend moe. In mijn werk schroef ik mijn uren terug naar 28 per week en dat is eigenlijk nog steeds te veel voor mij. Met name in de laatste week voor de menstruatie. Dan is mijn concentratie slecht, ben ik erg moe en dat gaat gepaard met hoofdpijn en slecht slapen. Ik ben vooral uitgeput. Ja, ik ben behandeld en ik kan prima omgaan met mijn verleden en met mijn beperkingen. Maar de persoon die ik vroeger was zie ik de laatste tijd veel minder.

Eindelijk begint de menstruatie!

Dan gaat het weer ruim een week beter, eindelijk ben ik wat meer mezelf. Het blijft voor mij een raadsel hoe dit komt. Mijn echtgenoot gaat mee naar de Care for Women specialiste. Ik waardeer dat van hem en hij wil natuurlijk ook weten wat ik heb en hoe hij er het beste met mijn stemmingen om kan gaan. Mijn echtgenoot en ik kunnen geen kinderen krijgen en dat maakt de keuze voor een anticonceptiemiddel waar geen progesteron in zit gemakkelijk.

Hulp van Care for Women

De specialiste van Care for Women in Soest heeft met behulp van plaatjes heel duidelijk kunnen uitleggen wat de hormonen precies in mijn lichaam doen. Met, eerlijk gezegd, weinig verwachtingen, slik ik een ander anticonceptiemiddel en het resultaat is er meteen. Een rare gewaarwording. Mijn gedachten die in de loop van de jaren negatiever zijn geworden, kloppen niet meer met mijn gevoelens. Ik voel me goed en de ondertoon van somberheid is verdwenen. Het is wel heel gek als je dat niet meer bent gewend. Van euforie naar een emotionele periode omdat ik eindelijk weet wat ik heb en omdat er een middel bestaat dat mijn leven teruggeeft. Opnieuw ontdekken wie ik ben, de negatieve gedachten en een aantal beperkingen waar ik afscheid van neem. Mijn echtgenoot heeft een nieuwe vrouw gekregen. Een vrouw die hij 14 jaar geleden leerde kennen en waar hij verliefd op wordt en wie hij trouwt. Hij heeft me achteruit zien gaan en we hebben wegen gevonden om daar samen mee te kunnen leven. Onze beperkingen en onze mogelijkheden. Het is zowel voor hem als voor mij een enorme schok geweest en we zijn boos, verdrietig en blij.

Ik heb weer zelfvertrouwen!

De Ciska van tien à elf jaar geleden kan weer groeien en leren. Maar het belangrijkste is dat ik weer aanspreekbaar en sociaal ben. Ik ben me beter gaan kleden, ik gebruik make-up en ons huis wordt weer schoner. Dit alles met meer energie. Inmiddels ben ik 32 kilo kwijt en draag ik maatje 38 onder en 40 boven. Ik doe mijn werk beter en ik kan er weer meer bij hebben. Sterker nog, mijn werk is weer heel erg leuk! Het is allemaal fantastisch!!! Met iedereen maak ik een praatje en ik voel me minder onzeker. Ik ben weer de vrouw die ik vroeger was en ik houd veel van haar!
Net als vroeger heb ik tussentijdse bloedinkjes bij het gebruik van de pil. Dit heeft me vroeger aangezet tot het gebruik van een zware pil met nog meer progesteron er in, dat nooit meer! Als ik meedoe aan mijn periodieke baarmoederhalskanker bevolkingsonderzoek hoef ik mij geen zorgen te maken. Deze bloedinkjes neem ik voor lief. Dankzij Care for Women heb ik mijn leven weer terug!
” – Ciska

Menstruatie l “Liever een Care for Women specialiste”

Jarenlang had ik tijdens mijn menstruatie vreselijke buikpijn. Ik kon dan niets, alles deed pijn. De trap op deed ik op handen en voeten omdat rechtop lopen gewoon niet ging. Ik heb de pil geslikt en allerlei middeltjes geprobeerd, niets werkte. Uiteindelijk, toen ik besefte dat dit echt niet normaal was, heb ik hulp gezocht. Via de huisarts kwam ik terecht bij de gynaecoloog en ik hoopte op een oplossing voor mijn klachten. De gynaecoloog vroeg me de pijn te omschrijven. Ik gaf aan dat het voelde als weeën. Hij keek me aan, trok zijn wenkbrauwen op en vroeg: ’Weet u dan wat weeën zijn’? En dan nog niet eens de vraag op zich, maar dat toontje! Toen ik aangaf twee kinderen te hebben, was de reactie: ‘Ja dan weet u inderdaad wat weeën zijn’.

Ik heb geen inwendig onderzoek gehad, de diagnose en oplossing werden vastgesteld op basis van mijn verhaal. Ik kreeg twee opties, ik kon zware hormonen gaan slikken waardoor ik in de overgang kwam of mijn baarmoeder laten verwijderen. Een illusie armer en met een kater stond ik 10 minuten later weer buiten. Ik vond mezelf te jong voor deze oplossingen en was er ook nog niet aan toe. Zo ben ik door blijven lopen met mijn klachten, met het idee dat er niets anders op zat.

Care for Women

Vorig jaar kwam ik via mijn werk in aanraking met Care for Women. Een specialiste zag hoeveel pijn ik had en zei dat dit echt niet normaal was. Ze regelde een afspraak voor me met een gynaecoloog, dit keer een vrouwelijke. Na onderzoek bleek dat ik twee vleesbomen had. Maar die waren niet de oorzaak van de pijn. Na verder zoeken, werd geconstateerd dat ik een verdikt weefsel rond mijn baarmoeder had, daardoor had ik zoveel pijn!

Ik was dolgelukkig dat er een oorzaak was gevonden, maar nog gelukkiger met de oplossing! De vrouwelijke gynaecoloog adviseerde het Myrena spiraaltje. Er was dus gewoon een eenvoudige oplossing voor mijn probleem! Inmiddels ben ik al een half jaar pijn vrij. Boos worden op de eerste gynaecoloog lost niks op, ik vind het wel jammer dat hij niet verder heeft onderzocht. De vrouwelijke gynaecoloog heeft hem nog wel een brief gestuurd, misschien leert hij er van en kijkt hij de volgende keer bij een andere vrouw wel verder.

Ik ben enorm blij dat de Care for Women specialiste de beslissing voor me heeft genomen en een afspraak voor me maakte. Zelf was ik het vertrouwen in de gezondheidszorg wel een beetje kwijt. Ik voelde me bij haar op mijn gemak, er werd naar me geluisterd, meegeleefd en een oplossing geboden. De manier waarop ik bij Care for Women ontvangen werd: ik ga liever 10x naar Care for Women dan 1x naar de huisarts, dat zegt toch genoeg?!” – Margreet van Zuidwind

Overgang l “Mijn klachten werden echt begrepen en herkent!”

“Ik had al enige tijd last van verschillende klachten. Ik twijfelde en enorm of dit te maken kon hebben met de overgang, gezien mijn leeftijd ( 44) . Op aanraden van mijn collega toch maar een afspraak gemaakt met Daniëlle van Care for Women Den Bosch. Ik zat echt niet lekker in mijn vel en wist niet op welke manier ik er iets aan kon doen. Tijdens het consult met Daniëlle heb ik mijn verhaal kunnen doen en werden mijn klachten echt begrepen en herkent ! Iets wat mij al een goed gevoel gaf. Daniëlle heeft mij goed advies gegeven qua voeding en het gebruik van Care for Women supplementen. Ik ben deze gelijk gaan gebruiken en merk een héél groot verschil! Opvliegers zijn een stuk minder en ook het nachtzweten is enorm afgenomen! Ik ben heel goed geholpen en zou het iedere vrouw met klachten aanbevelen! Zit veel beter in mijn vel en daar profiteert iedereen van! Dank je wel Daniëlle!”  – Audrey

Overgang l “Van mijn opvliegers en nachtzweten af”

“Dank je wel voor je hulp en begeleiding met mijn overgangsklachten. Na 2 consulten ben ik van mijn opvliegers en het zweten af! Daar ben ik echt zo blij mee, echt super!!! Wat een bevrijding… Het was een prettige samenwerking, ik heb er veel aan gehad!” – Monica 

PMS l “Na jaren klachten, na 1 consult al veel verbetering”

“Na jaren lang heftige PMS-klachten had ik me er bij neer gelegd dat het misschien gewoon bij mij hoort. Toen kwam ik Daniëlle tegen en heb contact opgenomen. Ze luistert en er was begrip en erkenning voor mijn klachten. Erg fijn…maar ook meteen na 1 consult al veel verbetering van de klachten. Nog fijner! Dus echt een aanrader!!!” – Noortje

Overgang l “Ik transpireer een stuk minder door de Menopauze Forte”

Het begon anderhalf jaar geleden denk ik. Vanaf die tijd ben ik niet meer ongesteld geweest en ik kreeg opvliegers. Ik had last van heel erg transpireren, heel erg zweten, zo erg dat de druppels gewoon van m’n hoofd afvielen.

Het overviel me meestal als ik ging eten, dan voel je ineens je lichaam veranderen, ik werd knalrood en begon te zweten. Het is een heel onprettig gevoel, ik wist me dan ook geen houding te geven. Inmiddels is mijn omgeving er wel aan gewend, maar in het begin vroeg ze wel eens aan me: ‘wat is er met je aan de hand?’ en dan zei ik: ‘een opvlieger denk ik?’.

Toen kwam ik bij Care for Women terecht, zij adviseerde mij de Menopause Forte te gebruiken. Je neemt dagelijks één tabletje en het helpt! Het is een stuk minder, bij mij is het niet helemaal weg, maar ik doe ook heel intensief werk, dus dat is niet zo vreemd. Maar ik heb het wel eens een tijdje geprobeerd zonder de Menopause Forte en je merkt direct het verschil, het komt genadeloos weer terug! Ik geef ook andere het advies om het te gebruiken, mijn zus heeft bijvoorbeeld ook heel erg last van de overgang en dan vertel ik dat ik er zo door geholpen ben. Omdat je je er zo onprettig door voelt blijft het een onderwerp waar je moeilijk over praat.” – Claudia Sijmons

Overgang l “Binnen tien dagen was ik van mijn overgangsklachten af”

Sinds ik met Care for Women telefonisch in gesprek ging heb ik nu een hele leuke consulente waar ik mijn verhaal bij kwijt kan! Elvira is zo’n leuke vrouw en deskundig op het gebied waarvoor ik kwam de overgang. Supplementen voor de overgangskwalen hielpen bij mij binnen 10 dagen en ik ben haar zo dankbaar voor de begeleiding die ik bij haar heb. Dank Elvira!” – Agnes Hoogendonk

Health check l “Iedereen aan te raden”

”Het leek me goed om eens een healthcheck te doen te meer omdat ik eigenlijk nooit echte klachten heb. Tijdens het consult met een Care for Women specialiste bleek dat ik een te hoge bloeddruk had en een veel te snelle hartslag. Mij werd geadviseerd naar de huisarts te gaan, daar bleek inderdaad dat de hartslag veel te snel en onregelmatig was, de bloeddruk bleek wel in orde, metoprololl werd voorgeschreven. Ik ben blij dat ik bij deze deskundige specialiste ben geweest en kan iedereen aanbevelen eens zo’n check te doen. Hierdoor kon erger voorkomen worden.” – Marie-Louise

Overgang l “Kan voor het eerst in jaren weer slapen”

Ruim 6 jaar geleden begonnen mijn problemen. Ineens sliep ik nauwelijks nog, ik was toen 47. Ik heb een drukke baan dus mijn eerste gedachte was het zal wel een burn-out zijn. Overdag was er niets aan de hand maar ‘s nachts was het alsof er een wild dier in me zat, zo onrustig en warm. Dit hield ik 2 maanden vol en daarna functioneerde ik door mijn niet slapen overdag niet meer. Naar de huisarts, daar heb ik slaapmedicatie voorgeschreven gekregen. Dat was natuurlijk fijn want ik sliep weer. Op mijn werk iets rustiger aangedaan op advies van de huisarts. Na een jaar dacht ik dit kan zo niet meer, ik was toen al redelijk verslaafd aan de slaapmedicatie. Onderweg in de auto naar mijn werk zo suf van de medicatie, echt levensgevaarlijk. Bij de slaapkliniek aangemeld. Daar bleek dat ik meer sliep dan ik dacht (ik dacht zelf 2 uurtjes maar het waren er bijna 4) maar gemiddeld werd ik 28 keer per nacht wakker. Waardoor je niet in je diepe slaap komt en uitgeput raakt. Toen ben ik naar de gynaecoloog geweest voor bloedonderzoek. Ik had ondertussen al wat speurwerk gedaan en dacht misschien is het de overgang? Uit de bloedonderzoeken kwam dat echter niet naar voren. Dus weer terug bij af. In de jaren daarna van alles geprobeerd, THC druppels, kruiden, natuurlijke slaapverwekkers, vitamines, eetpatronen veranderd, leefgewoonten veranderd, nieuw bed aangeschaft, tijdje ziek gemeld, drank gebruikt en uiteindelijk toch weer aan de slaapmedicatie geraakt.

Tot anderhalve maand geleden ik op de site van Care for Women terecht kwam. Ik kon niet meer, was helemaal leeg en uitgeput. Ik kwam terecht bij Krista van Kolk. Zij was de eerste die mij begreep. Dat was voor mij zo’n enorme opluchting. Nadat ik haar alles had verteld heeft ze mij Hormoontherapie geadviseerd. Die ben ik gelijk gaan gebruiken en ik knap zienderogen op. Kan voor het eerst in jaren weer normaal slapen. Krijg mijn leven weer langzaam terug. Mail Krista nog regelmatig met vragen en ze is er altijd voor me. Ik hoop dat mijn ervaring en deze review mag bijdragen zodat vrouwen in soortgelijke situaties sneller aan de bel zullen trekken bij Care for Women. Hun expertise en hulp maken mij zo ontzettend dankbaar. – Esther

Overgang l “Vervroegd in de overgang”

Op mijn 38e kreeg ik van mijn huisarts te horen dat ik vervroegd in de overgang ben. De FSH waarden in mijn bloed waren erg hoog, dit hield in dat ik bezig was met de vervroegde overgang.

Ik had al wel een aantal jaar vage klachten maar als je nog zo jong bent, denk je eigenlijk nog niet aan de overgang. Vanwege mijn leeftijd stuurde de huisarts mij door naar de gynaecoloog. Wat mij erg tegen is gevallen in het hele traject, is dat ik zo weinig informatie kreeg over de vervroegde overgang.

Een apothekersassistente vertelde mij over Care for Women. Zij gaf mij ook het telefoonnummer van Care for Women specialiste Mariëlle de Kok. Toen ik haar belde om een afspraak te maken, had ik er meteen een goed gevoel bij en ging ik ook vol goede moed naar haar toe.

Tijdens het eerste consult hadden we meteen een klik. Ze gaf me veel informatie over de overgang en ik kreeg antwoord op al mijn vragen. Ze heeft met me gekeken naar de risico’s van de vervroegde overgang en ook naar mijn voeding en leefstijl. Ook heeft ze me veel adviezen en boekentips gegeven. Het gebruik van hormonen en alternatieve middelen werd uitgebreid besproken, daardoor kon ik voor mezelf een goede keus maken.

Ik raad iedere vrouw met overgangsklachten aan een afspraak te maken met een Care for Women specialiste!” – Judith

Overgang l “Er ging een wereld voor me open”

Sinds mijn 18e slikte ik de pil en rond mijn dertigste was ik gestopt met de pil. Ik schrok van de stemmingswisselingen die mij overvielen en die ik niet in de hand had. Dus snel weer begonnen met de pil.

Omdat mijn moeder en zus beiden rond hun 55ste in de overgang kwamen, adviseerde mijn huisarts mij rond die leeftijd te stoppen met de pil. Alhoewel ik best op zag tegen eventuele stemmingswisselingen, besloot ik toch te stoppen. Ik was eigenlijk best nieuwsgierig hoe mijn lichaam zou reageren zonder die hormonen en of ik al in de overgang zou zijn.

De eerste week had ik een beetje last van opvliegers. Daarna merkte ik weinig, alleen ging mijn figuur snel veranderen en sliep ik onrustiger. De eerste 4 maanden bleef de menstruatie weg.

Via een collega hoorde ik van Care for Women. Zij herkende zichzelf soms niet meer, maar na 3 weken Menopause Forte te hebben geslikt, werd zij weer de oude! Toevallig had zich recent vlakbij mijn woning een specialiste van Care for Women gevestigd. Mijn mening is dat toeval niet bestaat en dat dit het moment was voor mij om een afspraak te maken om ook een persoonlijk advies te vragen.

Er ging een wereld voor me open. Wat ik bijvoorbeeld niet wist, is dat de overgang soms een paar jaar kan duren (net als de pubertijd). En dat het niet nodig is veel hinder hiervan te ondervinden. Het feit dat een daartoe opgeleide vrouw ruim (1 uur) de tijd voor me neemt en punten opnoemt die herkenbaar zijn voor mij (maar waarvan ik nooit had gedacht dat dit met de overgang te maken had zoals bijv. haaruitval, droge mond, broze nagels, gewrichtspijn, tintelingen), stelt mij gerust en maakt mij zekerder. Na vijf maanden ging ik toch weer menstrueren, waarmee de consulente mij feliciteerde; volgens haar was het een teken dat mijn lichaam in balans was gekomen. De overgang werd voor mij hierdoor meer positief dan negatief!

Na het eerste consult kreeg ik Menopause Forte en Mood. Ook al had ik weinig klachten, toch merkte ik snel duidelijk verschil. Ook de gesprekken met de specialiste hielpen daarbij. Evenals de health checks die de specialiste 2 x heeft afgenomen bij mij. Bloeddruk, cholesterol, glucose en gewicht worden opgenomen en waar nodig adviseert zij hoe de waardes kunnen verbeteren. Momenteel gebruik ik nog Forte en Mood. Ik zie het als voedingssupplementen die mij prima bevallen.

Tot nu toe ben ik erg tevreden over de manier waarop Care for Women werkt (dicht bij de mensen, geen witte-jassen-cultuur, heel persoonlijk). Het feit dat de consulenten / specialisten vrouwen zijn, draagt hier zeker toe bij!” – Hannie de Bruijn

Overgang l “Extra aandacht voor vrouwelijke zaken”

Een collega vertelde me dat ze bij Care for Women was geweest voor haar overgangsklachten. Toen ze vertelde wat de klachten precies waren, was er een stuk herkenning: dat had ik ook! Zij was heel erg enthousiast en ik besloot ook een afspraak te maken.

Mijn overgangsklachten waren niet heel erg hoor. Wel behoorlijke opvliegers en ik sliep slecht. Maar het was gewoon heel prettig om het gesprek met iemand aan te gaan. Ik dacht van tevoren: ‘ook al krijg ik alleen maar te horen dat ik het moet accepteren, er is iemand die naar me luistert en me vertelt wat ik met mijn klachten aan moet.’

Naar aanleiding van het eerste consult kreeg ik de Mood. Dit zou het best passen bij mijn klachten. Mijn stemmingen wisselden namelijk ook wel een beetje en in combinatie met de opvliegers en het slechte slapen zou dit de goede oplossing voor mij kunnen zijn. Inderdaad: het hielp! Ik voelde me veel evenwichtiger en de opvliegers werden ook minder. Doordat ik rustiger was, sliep ik ook beter. Ik lag nog wel wakker soms, maar ik lag me niet meer zo op te winden dat ik nog steeds wakker was. Ook door de gesprekken met de specialiste kreeg ik een rustiger gevoel, dat ik gewoon van me af kon praten was heel fijn.

Inmiddels is het al wel ruim een jaar geleden dat ik mijn laatste menstruatie heb gehad. Ik heb het er denk ik wel opzitten. Toch vond ik bepaalde dingen wel erg lastig aan de overgang, de gewichtstoename bijvoorbeeld. Of die keer dat ik ziek was en ik niet meer wist of ik het nou warm en koud van de opvliegers had of dat het echt die griep was. Ook heb ik een periode gehad dat mijn gewrichten heel stijf en pijnlijk waren als ik opstond, opgezwollen waren ze ook. Dat is gelukkig helemaal weggetrokken maar je gaat toch wel even denken…

Tijdens de consulten krijg je ook een health check, je cholesterol wordt dan bijvoorbeeld gemeten. In de overgang loop je als vrouw een groot risico op een te hoog cholesterol. Daarom vind ik het belangrijk om dat in de gaten te houden. Mijn cholesterol was inderdaad iets verhoogd. Maar ik was er op tijd bij. Ik kreeg een voedingsadvies en eet meer vis. Na 5 maanden heb ik weer een afspraak gemaakt om mijn cholesterol te laten meten en ik wil dat ook blijven doen. Het geeft me een gerust gevoel en als je er op tijd bij bent, is er heel veel aan te doen.

Ik ben oorspronkelijk eigenlijk puur uit een stukje nieuwsgierigheid naar de Care for Women specialiste gegaan. Ik wilde wel eens weten of mij dit zou bevallen. Ik heb er een hele prettige ervaring aan over gehouden. Ik wil niet zeggen dat ik ergens anders niet goed geholpen zou zijn hoor, maar bij Care for Women is er een stuk extra aandacht voor vrouwelijke zaken en voor jou als vrouw en dat heb ik als heel fijn ervaren!” – Inèze Voorneman

Overgang l “Care for Women was mijn laatste redmiddel”

Ik raakte vrij vroeg in de overgang, ergens had ik dat ook wel verwacht. Mijn baarmoeder is namelijk verwijderd en ook mijn moeder was al jong in de overgang, het kwam dus niet helemaal als een verrassing. Ik ben in eerste instantie gewoon naar de huisarts gegaan met mijn klachten en heb daar pilletjes gekregen, maar mijn klachten werden alleen maar erger!

Ook kwam ik kilo’s aan en ik dacht: ‘kan dit nou niet anders? ’Eigenlijk was ik de wanhoop al nabij toen ik werd geattendeerd op Care for Women. Ik heb het echt aangegrepen als laatste redmiddel.

Op de site ben ik bewust gaan zoeken naar een specialiste die me aansprak, wel een beetje in de buurt natuurlijk. Ik vind het belangrijk dat ik op het eerste gezicht een goede indruk van iemand krijg en het idee heb dat het wel gaat klikken. Het is daarom fijn dat je via de site al kunt zien bij wie je terecht komt. Het telefonisch contact was meteen al goed. De specialiste was meteen meelevend en er viel tijdens dat eerste gesprek al direct een last van me af. Tijdens het eerste consult kwam ze al met goede oplossingen en voelde ik me ook goed begeleid. Ze heeft diverse checks bij me gedaan bijvoorbeeld voor mijn cholesterol. Ook heb ik een vragenlijst ingevuld, om te kijken of het de overgang was of toch ernstige premenstruele klachten. In december heb ik een health check gedaan, naar aanleiding daarvan ben ik ook gaan afvallen en weer gaan sporten!

Ik gebruik de Menopause Forte en de Mood en echt, mijn klachten zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Kijk, je kunt een hele tijd doorlopen met je klachten en denken ‘de overgang, dat hoort er gewoon bij’ Maar het hoeft niet! Als ik het met vriendinnen over de overgang en klachten heb, zeggen ze tegen me ‘maar we merken helemaal nooit iets aan jou!’ Dat komt omdat ik goede spullen gebruik en mijn verhaal ergens kwijt kon!

Ik ben erg blij met Care for Women. Ik sport weer, ben afgevallen, mijn klachten zijn weg en ook heeft mijn specialiste me geholpen mijn verleden af te sluiten.” – Ellen

Overgang l “Voel me erg op mijn gemak bij haar”

“Ben super fijn geholpen door Daniëlle. Ik voelde mij erg op mijn gemak bij haar. Zelfs buiten haar werktijd gaf ze mij tips en stond de deur open. Ik voel me inmiddels ook veel beter door de adviezen van Daniëlle omtrent supplementen en voeding. Mijn hormoonbalans gaat echt de goede kant op. Dankjewel!” – Gaby

Hormonen l Angstaanvallen “Je mankeert niets, alles is goed”, zei de dokter

”Het begon allemaal veertien jaar geleden. Ik kreeg opeens allerlei klachten. Eerst last van mijn maag, toen een blaasontsteking. Ik voelde me niet lekker. We waren pas verhuisd en ik was daarna bevallen van een dochter. Het ligt dááraan, dacht ik, dat ik niet lekker in mijn vel zit. Het gaat wel weer over als ik eenmaal gewend ben aan de nieuwe situatie. Maar het werd alleen maar erger. Ik kreeg steeds meer gekke dingen.

Ik was in de supermarkt toen ik opeens hartkloppingen kreeg en tintelingen in mijn linkerarm en gezicht. Mijn borst verkrampte. Het gaat niet goed met me, dacht ik. Ik raakte in paniek. Zwetend en duizelig liep ik te bibberen achter het winkelwagentje. Met mijn kind erin. Het was heel angstig. Ik bleef dicht naast de schappen lopen om me ergens aan vast te kunnen grijpen. ‘Help, wat gebeurt er met me?’, ging het door me heen. Ik was bang om iets ernstigs te mankeren, bang om dood te gaan.

“Je mankeert niets, alles is goed”, zei de dokter. Maar ik kreeg steeds vaker van die angstaanvallen. Trillend en zwetend zat ik soms in de auto. Ik voelde me dan heel kwetsbaar: Misschien val ik flauw of rijd ik ergens tegenaan met dat kind achterin. Ik draaide dan alle raampjes open. Of ik begon hard te zingen om mijn angst te overschreeuwen. Ik praatte op mezelf in: “Er is niets met je aan de hand, Karin.”

Als dat je een paar keer is gebeurd, word je bang om in de auto te stappen. Ik kreeg angst voor de angst. Ik durfde op een gegeven moment zelfs de straat niet meer op. Dat was heel erg. Ik gíng wel. Ik kleedde me netjes aan, deed lippenstift op, oorbellen in. Niemand zag wat aan me. Maar ik was als verdoofd.

In die tijd ben ik twee heel goede vriendschappen kwijtgeraakt. Met één vriendin was ik al tien jaar bevriend, en met de ander twintig. Ze vonden mij een aansteller. Ook in mijn huwelijk gaf het spanningen, want mijn man snapte ook niets van mijn klachten. Het onbegrip dat mensen hebben als je psychisch iets mankeert, dat is zo erg. Ik heb allerlei dokters bezocht, psychologen en specialisten. Maar nooit werd er een oorzaak gevonden. Totdat ik twee jaar geleden bij de Care for Women specialiste terechtkwam. Na al die jaren kon ik eindelijk mijn verhaal en emoties kwijt en kreeg ik duidelijkheid. Mijn klachten kwamen door de verandering van mijn hormonen. Die versterkte de angst. Dat te weten was een verademing. Er is wél wat met me aan de hand, dacht ik, ik ben niet gek.

Het gaat nu stukken beter met mij. Ik krijg nog steeds af en toe een angstaanval, maar ik weet nu hoe ik ermee om kan gaan. Ik heb geleerd hoe ik rustig kan blijven ademhalen en ik ben niet meer bang om dood te gaan. Maar het onbegrip nekt me nog steeds. Vooral het verlies van mijn vriendinnen heeft me veel pijn gedaan. Daar ben ik nog steeds heel verdrietig over.” – Anoniem

Hormonen l “Balans teruggebracht”

“Gezondheid was op zich goed, maar ik voelde me hormonaal niet in balans en daarvoor zocht ik specialistische hulp. Na een consult met Domenique koos ik voor een bepaald anticonceptiemiddel en dat heeft veel balans teruggebracht. Professioneel, betrokken, geduldig/begripvol en de informatie die ik kreeg was uitgebreid en werd goed toegelicht.” – Anoniem 

Health check l “Een jaarlijkse health check heel belangrijk”

De reden dat ik naar Care for Women ben gegaan is dat deze door de zorgverzekeraar via mijn aanvullend pakket vergoed wordt. Sinds enkele jaren ben ik bij Domenique terecht gekomen omdat dit voor mij het meest in de buurt was. Daarna heb ik dit aangehouden, ook omdat het goed beviel. Ik vind een jaarlijkse health check heel belangrijk. Deze zorgverlener heb ik erg goede ervaring mee. Dus als iemand erover zou vragen, zou ik dit altijd aanraden.” – Anoniem 

Seksualiteit l “Seksualiteit was op een ontspannen manier bespreekbaar”

“Het was een vriendelijk en informatief gesprek. Ik heb dingen geleerd over de overgang die ik nog niet wist. Ik kwam voor slechts 1 specifieke klacht, namelijk pijn bij het vrijen, en heb daar bruikbare adviezen voor gekregen. Ik vond het prettig dat seksualiteit op een ontspannen manier bespreekbaar was.” – Anoniem

Menstruatie l “Ik heb meer energie. Ik zit beter in mijn vel”

“Ik was erg moe, veel slapen, kon geen hele dag volhouden zonder tussendoor te slapen. Veel last van vaginale klachten, menstruatieklachten. Mijn cyclus is nu een stuk beter, vaginale klachten zijn zo goed als weg. Ik heb meer energie. Ik zit beter in mijn vel. Lisette is een prettig persoon, je kunt je verhaal kwijt en zij zoekt vervolgens naar oplossingen en mogelijkheden. De consulten zijn zeer prettig verlopen!”- Anoniem

Overgang l “Bang zonder pillen te moeten leven”

Toen ik 45 was, begon ik in de overgang te komen. Ik kreeg last van allerlei bekende klachten, maar ik kreeg ook steeds meer hoofdpijn. Op den duur had ik bijna elke dag een naar soort migraine. Na veel doktersbezoek en uitproberen van medicijnen, had ik na enkele jaren de juiste samenstelling. Ik slikte ongeveer 6 medicijnen per dag. Deze zorgden ervoor dat ik redelijk fit en energiek de dag door kon komen. Sporten was in die tijd erg vermoeiend en dan kreeg ik alsnog hoofdpijn. Maar ook hiervoor kon ik weer iets slikken. Kortom; een behoorlijke medicijnwinkel.

Vleesboom

Op mijn 50e werd er een vleesboom in mijn baarmoeder ontdekt. Deze werd eruit gehaald en onderzocht; het bleek niet goedaardig te zijn. Tijdens een tweede operatie werd er meer van deze vleesboom weggehaald. Het zou ook veiliger zijn om meteen mijn eierstokken te verwijderen. Ik was immers toch al aardig in de overgang. Hoe ver precies wist ik niet, want ik slikte de pil (ter voorkoming van mijn migraine). Na mijn tweede operatie was ik benieuwd hoe het met mijn hormoonhuishouding zou gaan; want hierdoor kreeg ik juist migraine! De huisarts kon me er niets over vertellen. Ik probeerde een andere pil, werd hier heel erg ziek van en was ten einde raad.

Pillen

Hoe zat het nou precies met mijn hormonen en wat voor medicijnen hoorden daarbij? Door een vriendin kwam ik op het idee Care for Women te consulteren. Zij hadden van mijn klachten nog niet eerder gehoord, maar het was duidelijk dat ik teveel slikte en dat dat anders zou moeten. Ikzelf was onderhand bang geworden zonder de pillen te moeten leven. Na enkele consulten en veel onderzoek door de Care for Women specialiste bleek dat ik waarschijnlijk alle pillen af kon schaffen! Zou ik dat durven?

Hormoonhuishouding

De Care for Women specialiste liet mij zien hoe de hormoonhuishouding in mijn lichaam nu was en hoe ik dat eigenlijk kunstmatig in stand hield met al die pillen. Dit zag er hoopvol uit. Ik was eerst nog bang, maar wat had ik te verliezen? Ik was ook nog 10 kilo aangekomen door alle pillen. Dus ik besloot een plan op te stellen, samen met de Care for Women specialiste, om in fases de medicijnen af te bouwen. En tegelijkertijd goed op mijn lijn te letten. Ik ging er helemaal voor, maar ik wilde het ook geleidelijk en voorzichtig doen. Ik begon in juni 2011 en had in mijn hoofd op 1 april 2012 weer op mijn streefgewicht van 65 kilo te zijn. Dit is precies gelukt en ik slikte toen en nu alleen nog supplementen van Care for Women. Inmiddels weeg ik 63,5 kilo en voel me fitter dan ooit. Ik voel me weer mezelf, dankzij Care for Women!” – Anoniem

Hormonen l “Psychisch zat ik er helemaal doorheen”

“Psychisch zat ik er helemaal doorheen. Ik sliep weinig, had heel veel last van opvliegers en nachtelijk transpireren. Ik voel me nu een heel stuk beter, fitter en zit goed in mijn vel. Ik had niet gedacht dat hormonen zoveel met je lichaam kunnen doen!! Lisette is een erg fijne zorgverlener, ze heeft tijd en een luisterend oor.” – Anoniem