Over Care for Women

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Meer dan 500.000 vrouwen zijn inmiddels goed geholpen door een Care for Women specialiste. Maar liefst 92% beveelt de Care for Women specialiste van harte aan. Met ruim 100 vestigingen door heel Nederland is Care for Women de grootste specialistische organisatie op het gebied van vrouwen en hormonen. Hierdoor is er altijd wel een specialiste bij jou in de buurt. Maak gerust een afspraak en blijf niet langer met hormonale klachten lopen want dat is echt niet nodig!

Het ontstaan van Care for Women

Care for Women is ontstaan vanuit de persoonlijke ervaringen van initiatiefneemster Catherine Martens. In 1997 kreeg haar moeder te horen dat ze borstkanker had. Een borstamputatie volgde en zij werd ontslagen uit het ziekenhuis. Tijdens deze nare periode zat de moeder van Catherine ook nog eens in de overgang, maar "Hier zou ze vanzelf weer doorheen komen’". Dit was het begin van Care for Women.

Catherine, zelf voormalig verpleegkundige, wilde haar moeder helpen en ging op zoek naar oplossingen en behandelingsmogelijkheden. Dat bleek niet eenvoudig, omdat er ruim 20 jaar geleden nog weinig over bekend was. Ze deed onderzoek en schreef haar eerste boek: ‘Leidraad voor de overgang’. Een boek waarin diverse mogelijke behandelingen vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde werden uitgelegd.

Op deze manier konden vrouwen zelf iets doen aan de klachten van de overgang. Vanaf dat moment ging het snel. Ze startte haar eigen praktijk, schreef haar tweede boek ‘Opvliegers, liever niet’ en voordat ze het wist schreef ze een opleiding tot overgangsconsulente. Nadat Catherine op haar 16e verjaardag op de pil werd gezet (vanwege PMS) en zelf tijdens haar zwangerschap problemen kreeg met bekkeninstabiliteit, besloot zij in 2005 de opleiding voor overgangsconsulente te verbreden naar hormoonspecialist en ontstond het beroep Care for Women specialiste

Catherine van Heest

Een vrouwelijke hormoonspecialiste die bovendien inzicht aan haar cliënten kan geven over de effectiviteit van de behandeling. Alle Care for Women specialisten werken inmiddels via de Practice Based Evidence methode en hebben het keurmerk Aantoonbaar Beter. Met een klanttevredenheid van 8.3 laat Care for Women haar jarenlange ervaring en expertise ook daadwerkelijk aan haar cliënten zien.

Nog steeds is Catherine van mening dat de impact van de hormonale veranderingen tijdens de overgang en ook rondom de menstruatie één van de vele onderschattingen zijn die binnen de Nederlandse gezondheidszorg wordt gemaakt.

"Het maakt mij nog steeds boos. Gemiddeld duurt de overgang 7 tot 10 jaar en 80% van de vrouwen krijgt te maken met overgangsklachten, zoals opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen, gewrichtspijn en nog veel meer. Bij PMS en PMDD is het nog erger. Vrouwen hebben hier jaren lang iedere maand klachten van. Zodra wij hoofdpijn ervaren is het gebruikelijk om paracetamol te nemen. Overgangsklachten en menstruatieklachten moeten gewoon geaccepteerd worden, omdat er gezegd wordt dat het er nou eenmaal bij hoort. Ik vind dit onbegrijpelijk".

Betere zorg voor allé vrouwen

Catherine nam en neemt nog steeds geen genoegen met de uitspraak dat het er gewoon bij hoort. 

“Deze onderschattingen komen ook voor bij andere zaken, zoals schildklierproblemen, spierpijn, migraine, vermoeidheid, stress en zwaarmoedigheid. Ik vind het erg jammer dat ik nog steeds van vrouwen hoor dat zij zich niet serieus genomen voelen. Zeker omdat blijkt dat er vaak een goede oplossing te vinden is voor de klachten die vrouwen ervaren. Ook hoor ik dat veel vrouwen de reguliere geneeskunde willen combineren met de alternatieve geneeswijze. Een goed idee omdat dit vaak leidt tot nog beter resultaat. Daarom vond ik het belangrijk dat alle Care for Women specialisten zijn opgeleid vanuit beide geneeswijzen.’’

Catherine hoopt met verdere uitbreiding van de opleiding een bijdrage te kunnen leveren aan de kennisoverdracht en samenwerking op het gebied van goede gezondheidszorg voor vrouwen. Het is van belang dat er rekening gehouden wordt met de wensen en behoeften van de vrouw met betrekking tot haar zorg. Hiervoor wil Catherine zich inzetten en zo haar steentje bijdragen.

Door heel Nederland zijn er ruim 100 verschillende Care for Women praktijken. Er is geen verwijzing van de huisarts nodig en een consult wordt vaak, afhankelijk van de polis, vergoed vanuit de aanvullende verzekering.