Hoofdpijn / migraine

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Wanneer je aan je menstruatie denkt, denk je waarschijnlijk niet gelijk aan hoofdpijn. Toch is hoofdpijn rondom de menstruatiecyclus een klacht die veelvuldig voorkomt bij vrouwen.

Wanneer je iedere maand 1 á 2 dagen voor je menstruatie start of op de eerste dag van je menstruatie last hebt van hoofdpijn spreek je van menstruele migraine.

Menstruele migraine

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van deze vorm van hoofdpijn. Migraine komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarschijnlijk is dit dankzij het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat de kans op migraine zou verhogen. Omdat tijdens de menstruatie hormoonschommelingen plaatsvinden, hebben veel vrouwen hier juist in die tijd van de maand last van. Deze vorm wordt ook wel menstruele migraine genoemd. Volgens de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten hebben zo’n 310.000 vrouwen hier in meer of mindere mate last van.

Een migraine aanval zorgt voor heftige hoofdpijn. Maar ook misselijkheid, de neiging te braken en het niet kunnen verdragen van licht en geluid zijn symptomen die veel voorkomen bij. Een aantal patiënten heeft daarnaast last van auraverschijnselen. Dit houdt in dat je 15 tot 45 minuten voor de migraineaanval een soort lichtflitsen ziet.
Grofweg zijn er bij menstruele migraine 2 verschillende vormen:

  • Migraine die alleen maar aanwezig is rondom je menstruatie
  • Migraine die verspreid is over verschillende momenten van je menstruele cyclus en die dus ook op andere momenten plotseling de kop op kan steken

De eerste vorm van migraine, degene die alleen aanwezig is rondom de menstruatie, is een hele heftige vorm van migraine die zo’n 3 tot 7 dagen duurt. Meestal beginnen de klachten voorafgaand aan de menstruatie en lopen ze nog even door tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Het is helaas een vorm die moeilijk te behandelen is en vrouwen kunnen hier ook echt een paar dagen helemaal van de kaart zijn. De tweede vorm van migraine, die verspreid is over verschillende momenten van de cyclus, begint meestal in de pubertijd en kan jaren duren, soms zelfs tot aan de menopauze. Vaak zie je tijdens een zwangerschap de klachten minder worden. Maar als de periode voorafgaand aan de menopauze begint, blijkt dat de klachten verergeren. Na de menopauze verdwijnen de klachten vaak helemaal.

Migraine rondom de menstruatie, hoe ontstaat het?

Vaak wordt migraine veroorzaakt door het samentrekken van de bloedvaten in de hersenen. Hoe de samentrekking van de bloedvaten precies ontstaat is niet duidelijk, maar men vermoedt dat het te maken heeft met een stoornis in de neurotransmitters. Dit zijn chemische stoffen in onze hersenen die zenuwprikkels van cel tot cel doorgeven en ook informatie naar de bloedvaten sturen. Voordat je een aanval krijgt is het mogelijk dat je concentratie stijgt door deze stoffen. Maar direct na het begin van je aanval neemt je concentratie sterk af. Door deze wisselende concentratie kan het zijn dat je voor de aanval last krijgt van auraverschijnselen. Dat bij menstruele migraine je hormonen een rol spelen is wel duidelijk. Welke rol dat precies is, weten we nog niet maar we denken dat een sterke daling van het hormoon oestrogeen een trigger is voor zo’n aanval.

Een migraine aanval kan uitgelokt worden door verschillende factoren. Waardoor de aanval wordt uitgelokt is voor iedereen verschillend. Er is geen bewijs dat voedselovergevoeligheid dit uitlokt, maar toch ervaart een deel van de patiënten dat bepaalde voeding een negatieve invloed heeft op de migraine. Voorbeelden van andere factoren die een aanval kunnen uitlokken zijn:

  • Stress
  • Slaapgebrek
  • Spanning
  • Plotselinge overgang van spanning naar ontspanning
  • De menstruatie, dit wordt menstruele migraine genoemd
  • Te weinig drinken
  • Alcohol en koffie

Recente berichten

Categorieën

Aantoonbaar Beter

Care for Women is aangesloten bij Aantoonbaar Beter. Dit houdt in dat Care for Women werkt volgends de Practice Based Evidence methode.