“Ik heb een hele goede ervaring met Care for Women! Ik ben 25 jaar oud en ik had maandelijks zoveel last van gevoelige borsten (lees: ruim 2 weken voordat mijn menstruatie begon). Het gevoel alsof je borsten van je lichaam afscheuren zodra je je bh losmaakt. Daarnaast had ik last van een opgeblazen gevoel. Ik ben geen zweverig type, dus ik vroeg me eerst af of Care for Women (die hoofdzakelijk met natuurlijke supplementen werken), wel iets voor mij was. Toch besloot ik een keer op consult te komen, waar ik heel serieus werd genomen, uitleg kreeg waar mijn klachten vandaan kwamen en 2 supplementen mee kreeg om te proberen voor 2 maanden. Het was een beetje puzzelen wat het beste werkt, maar ook daar kreeg ik hulp bij. Vrijwel direct, binnen een week sowieso, werden mijn klachten minder. En de 2e maand waren mijn klachten volledig weg. Wat een opluchting! Hierna ben ik nog eenmaal op consult gekomen om te bespreken of ik nog wat anders nodig zou hebben, maar voor nu hou ik het zo! Mijn 2 consulten werden volledig vergoed door Univé aanvullend goed. En als het niet vergoed werd dan had ik het er ook zeker voor over gehad! Een zeer tevreden jonge cliënte hier en ik heb al meerderen jonge meiden mijn ervaringen verteld. Er lopen teveel vrouwen rond met hormonen die niet helemaal in balans zijn en het is zonde als je elke maand hiervan klachten ondervindt terwijl dit niet nodig is.” – Romy

Omdat ik zo verward was belde ik uitzichtloos naar de huisarts met de vraag of ik een spiraaltje kon laten zetten. Twee jaar geleden begonnen de klachten: huilen, terugtrek gedrag, agressief gedrag en gejaagdheid. Met de jaren werden de klachten erger. Paniekaanvallen, angst en ik kreeg zelfs suïcidale gedachten. Dit ben ik niet! Dit hoort zo niet bij mij! Drie weken per maand had ik er last van en 1 week niet.

Nadat ik de arts had gebeld, ben ik doorverwezen naar een psycholoog en is mijn bloed onderzocht. Uit het bloedonderzoek kwam niets en het gesprek met de psycholoog was ook eenmalig. ” Het is niet iets psychisch”.

De pil geprobeerd, maar daardoor verergerde de klachten. Gevraagd om een doorverwijzing naar een gynaecoloog, maar die kreeg ik niet. Tot voorkort ben ik door blijven tobben. Uiteindelijk heb ik de arts gebeld met de vraag om een spiraal te plaatsen. Het antwoord was als volgt: ”Je krijgt Oxazepam, want het kunnen je hormonen niet zijn. Ook geen overgang, je bent 41”. Uiteindelijk heb ik contact gezocht met Care for Women. Bij Care for Women werd eindelijk serieus geluisterd naar mijn probleem. Mijn klachten werden erkend en het kon wel degelijk de hormonen komen, namelijk PMS.

Momenteel ben ik 5 maanden verder en het gaat een stuk beter met me. Er is nog een keer bloed geprikt. Daar waar de waarde voor de dokter aanvaardbaar waren, legde mijn consulente uit dat we ons soms beter voelen als alles net wat hoger is. Begonnen met Vitamine D, Magnesium, Omega en nog wat supplementen die zij vond passen bij mijn verhaal. Ook kreeg ik adviezen om leefstijl aan te passen en stress te vermijden. Ik kan weer lachen, ik slaap goed, mijn darmen werken beter en ik kan weer genieten van het leven met eigenlijk een simpele oplossing! Ieder geval beter dan een symptoombestrijding, Oxazepam.

Jammer dat huisartsen dit probleem zo onderschatten en dat de zorgverzekering (CZ) een PMS-consult niet vergoed. Ik ben dankbaar voor Care for Women die zich richten op deze klachten”. – Tineke

Zo rond mijn dertigste begon het: een aantal weken per maand voelde ik me als een dweil, ik denk dat dat het beste omschrijft hoe mijn lichamelijke toestand toen was. Een soms heel boze dweil, dat wel. Ik voelde me alsof ik ieder moment uit elkaar kan barsten, ik had hoofdpijn, kon me niet concentreren en wilde de hele dag in bed blijven. Ik sleepte me door de dag en moest in de middag echt even rusten anders redde ik het niet.

Daarnaast was ik gewoon niet te genieten. Ik flapte er de meest onmogelijke opmerkingen uit waar ik mijn partner of vriendinnen me kwetste. Mijn kinderen waren ook favoriet onderwerp tijdens mijn buien, ze bleven het liefst uit mijn buurt want om het minste of geringste snauwde ik ze af. Daarna voelde ik me zo rot en een vreselijke moeder: Hét recept voor een goede janksessie.

Het tegenstrijdige is: in de week van mijn menstruatie en de week daarna kon het allemaal niet kapot. Ik voelde me dan fantastisch, kon dubbel zo hard werken, had een leuke, liefdevolle relatie met mijn man en deed leuke dingen met mijn kinderen. Ik was gewoon een totaal andere Sabine, dat maakte het extra moeilijk want je weet dus ook hoe het is om geen klachten te hebben.

Natuurlijk ben ik met mijn klachten bij de huisarts geweest maar daar kreeg ik een beetje het gevoel alsof hij vond dat het tussen mijn oren zat, hij adviseerde me ook om naar de psycholoog te gaan! Heel goed bedoelt hoor, dat wel, maar een psycholoog was voor mijn gevoel zeker niet wat ik nodig had. Het was anders. Uiteindelijk ben ik een jaar lang een kalender gaan bijhouden voor mijn klachten. Daardoor gingen mijn ogen wel open! De klachten traden namelijk altijd op in de twee weken voor mijn menstruatie. Was ik ongesteld? Dan voelde ik me prima en ook in de week daarna was alles oké. Maar daarna begon alles weer van voren af aan.

Uiteindelijk ben ik weer naar de huisarts gegaan mét die kalender. Het ’toeval’ wilde dat er die dag een vervanger was. De vervangende huisarts hoorde mijn verhaal, zag de kalender en zei: “Dit lijkt enorm op PMS, je moet eens naar Care for Women, daar weten ze hier heel veel vanaf en hebben ze de tijd voor je.

En dat heb ik gedaan! Voor het eerst werd er goed naar me geluisterd. Ik kreeg een consult van een uur, dat alleen al voelde als een luxe. Een uur helemaal voor mij alleen waarin ik al mijn vragen kon stellen, het was een cadeautje. En omdat de specialiste er zo diep op inging, konden we samen passende oplossingen zoeken. Achteraf denk ik dat gewone artsen te weinig tijd en aandacht kunnen besteden aan PMS en daardoor niet adequaat kunnen helpen.

Inmiddels gaat het heel goed met me. Ik ben niet 100% klachtenvrij maar door o.a. mijn levensstijl aan te passen gaat het veel en veel beter met me!” – Sabine

Vanaf mijn puberteit weet ik dat ik PMS heb met klachten vlak voor de menstruatie. Ik weet wat ik moet doen; bewegen en gezond eten. Dat doe ik niet. Ik eet chocolade en koekjes en ik ben niet vooruit te branden. Zin in eten, vermoeidheid, buikkrampen en vocht vasthouden horen erbij. In het gezin is PMS normaal. Een lastig gegeven! Als ik kijk naar ongeveer zeven jaar geleden, zijn mijn klachten toegenomen.

Psychotherapie

Ik ga in behandeling met twee diagnoses die staan voor mijn levensgeschiedenis. De psychotherapie doet mij goed op verschillende vlakken, maar de klachten blijven en mijn onzekerheid verdwijnt ook niet. Zou het misschien bij mij horen? Is het iets waar ik mee moet leren omgaan? Na een jaar zonder psychotherapie besluit ik naar de psychiater te gaan om opnieuw te praten over antidepressiva. Ik heb mijn goede momenten, maar die worden steeds minder. Ik ga steeds meer aan mezelf twijfelen en ik word daar zo ontzettend moe van. Mijn psychiater raad me aan om elke dag minimaal een half uur buiten stevig te wandelen. Ik voel dat buitenlucht en beweging me goed doet en ik wandel gemiddeld drie tot vier keer in de week. Naast het wandelen ben ik ook minder gaan snoepen, alleen nog maar op feestjes. De pasta en de rijst worden tegenwoordig ook afgewogen en tot slot maak ik meer en meer een bewuste keuze in wat ik eet en wat ik niet meer eet.

Wat kan ik nog meer doen?

De klachten worden evengoed niet minder en ik twijfel of ik wel bij mijn werkgever moet blijven, want het kan ook aan mijn functie als maatschappelijk werker voor doven en slechthorenden liggen. Dit als ervaringsdeskundige. Mogelijk is het werk te zwaar en heeft het meer invloed dan ik denk. Ik vind het moeilijk om hierin een knoop door te hakken en te onderzoeken wat ik anders moet gaan doen. Mijn volgende stap is een bezoek aan een slaapcentrum, want ik ben ontzettend moe. Voordat ik dat ga regelen neem ik, op advies van mijn schoonmoeder, een kijkje op de website van Care for Women. Ze heeft die dag (31-01-2011) een stukje gelezen in de krant over deze organisatie. Meteen doe ik de test voor PMS. Ik heb PMS en dat komt ook uit de PMS test van Care for Women. Ik lees er meer over en ik krijg een aantal praktische tips. Alle puzzelstukjes vallen op hun plaats. Meteen maak ik online een afspraak met een specialiste, want de conclusie is ernstiger dan ik dacht en hopelijk kan zij mij ietsjes verder helpen. Met haar heb ik op 9 februari 2011 een zeer goed en vooral heel erg fijn gesprek! Ik heb PMDD. Dit is een psychische stoornis die verdacht veel lijkt op de stemmingsstoornis dat bij mij is vastgesteld. Progesteron is de boosdoener.

De stemmingswisselingen beïnvloeden mijn leven

De stemmingswisselingen, onzekerheid, spanningen en somberheid hadden weinig te maken met mijn eerdere diagnoses. Ik ga me steeds meer terugtrekken, ik ben ontzettend moe. In mijn werk schroef ik mijn uren terug naar 28 per week en dat is eigenlijk nog steeds te veel voor mij. Met name in de laatste week voor de menstruatie. Dan is mijn concentratie slecht, ben ik erg moe en dat gaat gepaard met hoofdpijn en slecht slapen. Ik ben vooral uitgeput. Ja, ik ben behandeld en ik kan prima omgaan met mijn verleden en met mijn beperkingen. Maar de persoon die ik vroeger was zie ik de laatste tijd veel minder.

Eindelijk begint de menstruatie!

Dan gaat het weer ruim een week beter, eindelijk ben ik wat meer mezelf. Het blijft voor mij een raadsel hoe dit komt. Mijn echtgenoot gaat mee naar de Care for Women specialiste. Ik waardeer dat van hem en hij wil natuurlijk ook weten wat ik heb en hoe hij er het beste met mijn stemmingen om kan gaan. Mijn echtgenoot en ik kunnen geen kinderen krijgen en dat maakt de keuze voor een anticonceptiemiddel waar geen progesteron in zit gemakkelijk.

Hulp van Care for Women

De specialiste van Care for Women in Soest heeft met behulp van plaatjes heel duidelijk kunnen uitleggen wat de hormonen precies in mijn lichaam doen. Met, eerlijk gezegd, weinig verwachtingen, slik ik een ander anticonceptiemiddel en het resultaat is er meteen. Een rare gewaarwording. Mijn gedachten die in de loop van de jaren negatiever zijn geworden, kloppen niet meer met mijn gevoelens. Ik voel me goed en de ondertoon van somberheid is verdwenen. Het is wel heel gek als je dat niet meer bent gewend. Van euforie naar een emotionele periode omdat ik eindelijk weet wat ik heb en omdat er een middel bestaat dat mijn leven teruggeeft. Opnieuw ontdekken wie ik ben, de negatieve gedachten en een aantal beperkingen waar ik afscheid van neem. Mijn echtgenoot heeft een nieuwe vrouw gekregen. Een vrouw die hij 14 jaar geleden leerde kennen en waar hij verliefd op wordt en wie hij trouwt. Hij heeft me achteruit zien gaan en we hebben wegen gevonden om daar samen mee te kunnen leven. Onze beperkingen en onze mogelijkheden. Het is zowel voor hem als voor mij een enorme schok geweest en we zijn boos, verdrietig en blij.

Ik heb weer zelfvertrouwen!

De Ciska van tien à elf jaar geleden kan weer groeien en leren. Maar het belangrijkste is dat ik weer aanspreekbaar en sociaal ben. Ik ben me beter gaan kleden, ik gebruik make-up en ons huis wordt weer schoner. Dit alles met meer energie. Inmiddels ben ik 32 kilo kwijt en draag ik maatje 38 onder en 40 boven. Ik doe mijn werk beter en ik kan er weer meer bij hebben. Sterker nog, mijn werk is weer heel erg leuk! Het is allemaal fantastisch!!! Met iedereen maak ik een praatje en ik voel me minder onzeker. Ik ben weer de vrouw die ik vroeger was en ik houd veel van haar!
Net als vroeger heb ik tussentijdse bloedinkjes bij het gebruik van de pil. Dit heeft me vroeger aangezet tot het gebruik van een zware pil met nog meer progesteron er in, dat nooit meer! Als ik meedoe aan mijn periodieke baarmoederhalskanker bevolkingsonderzoek hoef ik mij geen zorgen te maken. Deze bloedinkjes neem ik voor lief. Dankzij Care for Women heb ik mijn leven weer terug!
” – Ciska

Jarenlang had ik tijdens mijn menstruatie vreselijke buikpijn. Ik kon dan niets, alles deed pijn. De trap op deed ik op handen en voeten omdat rechtop lopen gewoon niet ging. Ik heb de pil geslikt en allerlei middeltjes geprobeerd, niets werkte. Uiteindelijk, toen ik besefte dat dit echt niet normaal was, heb ik hulp gezocht. Via de huisarts kwam ik terecht bij de gynaecoloog en ik hoopte op een oplossing voor mijn klachten. De gynaecoloog vroeg me de pijn te omschrijven. Ik gaf aan dat het voelde als weeën. Hij keek me aan, trok zijn wenkbrauwen op en vroeg: ’Weet u dan wat weeën zijn’? En dan nog niet eens de vraag op zich, maar dat toontje! Toen ik aangaf twee kinderen te hebben, was de reactie: ‘Ja dan weet u inderdaad wat weeën zijn’.

Ik heb geen inwendig onderzoek gehad, de diagnose en oplossing werden vastgesteld op basis van mijn verhaal. Ik kreeg twee opties, ik kon zware hormonen gaan slikken waardoor ik in de overgang kwam of mijn baarmoeder laten verwijderen. Een illusie armer en met een kater stond ik 10 minuten later weer buiten. Ik vond mezelf te jong voor deze oplossingen en was er ook nog niet aan toe. Zo ben ik door blijven lopen met mijn klachten, met het idee dat er niets anders op zat.

Care for Women

Vorig jaar kwam ik via mijn werk in aanraking met Care for Women. Een specialiste zag hoeveel pijn ik had en zei dat dit echt niet normaal was. Ze regelde een afspraak voor me met een gynaecoloog, dit keer een vrouwelijke. Na onderzoek bleek dat ik twee vleesbomen had. Maar die waren niet de oorzaak van de pijn. Na verder zoeken, werd geconstateerd dat ik een verdikt weefsel rond mijn baarmoeder had, daardoor had ik zoveel pijn!

Ik was dolgelukkig dat er een oorzaak was gevonden, maar nog gelukkiger met de oplossing! De vrouwelijke gynaecoloog adviseerde het Myrena spiraaltje. Er was dus gewoon een eenvoudige oplossing voor mijn probleem! Inmiddels ben ik al een half jaar pijn vrij. Boos worden op de eerste gynaecoloog lost niks op, ik vind het wel jammer dat hij niet verder heeft onderzocht. De vrouwelijke gynaecoloog heeft hem nog wel een brief gestuurd, misschien leert hij er van en kijkt hij de volgende keer bij een andere vrouw wel verder.

Ik ben enorm blij dat de Care for Women specialiste de beslissing voor me heeft genomen en een afspraak voor me maakte. Zelf was ik het vertrouwen in de gezondheidszorg wel een beetje kwijt. Ik voelde me bij haar op mijn gemak, er werd naar me geluisterd, meegeleefd en een oplossing geboden. De manier waarop ik bij Care for Women ontvangen werd: ik ga liever 10x naar Care for Women dan 1x naar de huisarts, dat zegt toch genoeg?!” – Margreet van Zuidwind

“Ik had al enige tijd last van verschillende klachten. Ik twijfelde en enorm of dit te maken kon hebben met de overgang, gezien mijn leeftijd ( 44) . Op aanraden van mijn collega toch maar een afspraak gemaakt met Daniëlle van Care for Women Den Bosch. Ik zat echt niet lekker in mijn vel en wist niet op welke manier ik er iets aan kon doen. Tijdens het consult met Daniëlle heb ik mijn verhaal kunnen doen en werden mijn klachten echt begrepen en herkent ! Iets wat mij al een goed gevoel gaf. Daniëlle heeft mij goed advies gegeven qua voeding en het gebruik van Care for Women supplementen. Ik ben deze gelijk gaan gebruiken en merk een héél groot verschil! Opvliegers zijn een stuk minder en ook het nachtzweten is enorm afgenomen! Ik ben heel goed geholpen en zou het iedere vrouw met klachten aanbevelen! Zit veel beter in mijn vel en daar profiteert iedereen van! Dank je wel Daniëlle!”  – Audrey

“Dank je wel voor je hulp en begeleiding met mijn overgangsklachten. Na 2 consulten ben ik van mijn opvliegers en het zweten af! Daar ben ik echt zo blij mee, echt super!!! Wat een bevrijding… Het was een prettige samenwerking, ik heb er veel aan gehad!” – Monica 

“Na jaren lang heftige PMS-klachten had ik me er bij neer gelegd dat het misschien gewoon bij mij hoort. Toen kwam ik Daniëlle tegen en heb contact opgenomen. Ze luistert en er was begrip en erkenning voor mijn klachten. Erg fijn…maar ook meteen na 1 consult al veel verbetering van de klachten. Nog fijner! Dus echt een aanrader!!!” – Noortje

Het begon anderhalf jaar geleden denk ik. Vanaf die tijd ben ik niet meer ongesteld geweest en ik kreeg opvliegers. Ik had last van heel erg transpireren, heel erg zweten, zo erg dat de druppels gewoon van m’n hoofd afvielen.

Het overviel me meestal als ik ging eten, dan voel je ineens je lichaam veranderen, ik werd knalrood en begon te zweten. Het is een heel onprettig gevoel, ik wist me dan ook geen houding te geven. Inmiddels is mijn omgeving er wel aan gewend, maar in het begin vroeg ze wel eens aan me: ‘wat is er met je aan de hand?’ en dan zei ik: ‘een opvlieger denk ik?’.

Toen kwam ik bij Care for Women terecht, zij adviseerde mij de Menopause Forte te gebruiken. Je neemt dagelijks één tabletje en het helpt! Het is een stuk minder, bij mij is het niet helemaal weg, maar ik doe ook heel intensief werk, dus dat is niet zo vreemd. Maar ik heb het wel eens een tijdje geprobeerd zonder de Menopause Forte en je merkt direct het verschil, het komt genadeloos weer terug! Ik geef ook andere het advies om het te gebruiken, mijn zus heeft bijvoorbeeld ook heel erg last van de overgang en dan vertel ik dat ik er zo door geholpen ben. Omdat je je er zo onprettig door voelt blijft het een onderwerp waar je moeilijk over praat.” – Claudia Sijmons

Sinds ik met Care for Women telefonisch in gesprek ging heb ik nu een hele leuke consulente waar ik mijn verhaal bij kwijt kan! Elvira is zo’n leuke vrouw en deskundig op het gebied waarvoor ik kwam de overgang. Supplementen voor de overgangskwalen hielpen bij mij binnen 10 dagen en ik ben haar zo dankbaar voor de begeleiding die ik bij haar heb. Dank Elvira!” – Agnes Hoogendonk

”Het leek me goed om eens een healthcheck te doen te meer omdat ik eigenlijk nooit echte klachten heb. Tijdens het consult met een Care for Women specialiste bleek dat ik een te hoge bloeddruk had en een veel te snelle hartslag. Mij werd geadviseerd naar de huisarts te gaan, daar bleek inderdaad dat de hartslag veel te snel en onregelmatig was, de bloeddruk bleek wel in orde, metoprololl werd voorgeschreven. Ik ben blij dat ik bij deze deskundige specialiste ben geweest en kan iedereen aanbevelen eens zo’n check te doen. Hierdoor kon erger voorkomen worden.” – Marie-Louise

Ruim 6 jaar geleden begonnen mijn problemen. Ineens sliep ik nauwelijks nog, ik was toen 47. Ik heb een drukke baan dus mijn eerste gedachte was het zal wel een burn-out zijn. Overdag was er niets aan de hand maar ‘s nachts was het alsof er een wild dier in me zat, zo onrustig en warm. Dit hield ik 2 maanden vol en daarna functioneerde ik door mijn niet slapen overdag niet meer. Naar de huisarts, daar heb ik slaapmedicatie voorgeschreven gekregen. Dat was natuurlijk fijn want ik sliep weer. Op mijn werk iets rustiger aangedaan op advies van de huisarts. Na een jaar dacht ik dit kan zo niet meer, ik was toen al redelijk verslaafd aan de slaapmedicatie. Onderweg in de auto naar mijn werk zo suf van de medicatie, echt levensgevaarlijk. Bij de slaapkliniek aangemeld. Daar bleek dat ik meer sliep dan ik dacht (ik dacht zelf 2 uurtjes maar het waren er bijna 4) maar gemiddeld werd ik 28 keer per nacht wakker. Waardoor je niet in je diepe slaap komt en uitgeput raakt. Toen ben ik naar de gynaecoloog geweest voor bloedonderzoek. Ik had ondertussen al wat speurwerk gedaan en dacht misschien is het de overgang? Uit de bloedonderzoeken kwam dat echter niet naar voren. Dus weer terug bij af. In de jaren daarna van alles geprobeerd, THC druppels, kruiden, natuurlijke slaapverwekkers, vitamines, eetpatronen veranderd, leefgewoonten veranderd, nieuw bed aangeschaft, tijdje ziek gemeld, drank gebruikt en uiteindelijk toch weer aan de slaapmedicatie geraakt.

Tot anderhalve maand geleden ik op de site van Care for Women terecht kwam. Ik kon niet meer, was helemaal leeg en uitgeput. Ik kwam terecht bij Krista van Kolk. Zij was de eerste die mij begreep. Dat was voor mij zo’n enorme opluchting. Nadat ik haar alles had verteld heeft ze mij Hormoontherapie geadviseerd. Die ben ik gelijk gaan gebruiken en ik knap zienderogen op. Kan voor het eerst in jaren weer normaal slapen. Krijg mijn leven weer langzaam terug. Mail Krista nog regelmatig met vragen en ze is er altijd voor me. Ik hoop dat mijn ervaring en deze review mag bijdragen zodat vrouwen in soortgelijke situaties sneller aan de bel zullen trekken bij Care for Women. Hun expertise en hulp maken mij zo ontzettend dankbaar. – Esther

Recente berichten

Categorieën

Aantoonbaar Beter

Care for Women is aangesloten bij Aantoonbaar Beter. Dit houdt in dat Care for Women werkt volgends de Practice Based Evidence methode.