“Praten over mijn situatie voelde als een vorm van heling” | Jolanda (52)

Care for Women Icon
Care for Women Icon

De overgang is voor veel vrouwen geen gemakkelijke fase in hun leven. Sommigen hebben er nauwelijks last van, terwijl anderen enorme hinder ondervinden. Het bespreekbaar maken van deze periode is ook niet altijd eenvoudig en soms zelfs een taboe.

Jolanda, 52 jaar, deelt haar inspirerende verhaal over hoe zij zichzelf op de eerste plaats heeft gezet en professionele hulp heeft gezocht tijdens haar tweede burn-out, mede veroorzaakt door de overgang.

“In mijn tweede burn-out wist ik dat mijn leeftijd en de klachten de situatie konden verergeren, zeker als je in de overgang komt. Ik besloot om goed voor mezelf te zorgen en op zoek te gaan naar iemand die mij met mijn klachten kon helpen. Ik herkende alle symptomen van mijn eerste burn-out, dus besloot ik het anders aan te pakken en buiten de huisarts om te zoeken naar hulp.

Via onderzoek kwam ik terecht bij Care for Women-specialiste Femke Bootsma. Ze bevestigde mijn gevoel: mijn burn-out en de overgang versterkten elkaar. Al snel hadden de gesprekken met Femke en de supplementen die ze aanbeval een positief effect. Praten over mijn situatie voelde als een vorm van heling en de supplementen gaven me weer energie.

De hormonale klachten hadden veel impact op mij. Ik was bezig met het opzetten van yogalessen en moest zelfs mijn eigen bedrijf opzeggen. Vrienden fysiek bezoeken lukte niet meer; zowel mentaal als fysiek was ik op. Gelukkig kreeg ik veel begrip en ondersteuning van de mensen om mij heen. Ze zeiden: ‘Doe vooral rustig aan en zorg goed voor jezelf.’ Ik heb daar gelukkig nooit een negatief effect van gevoeld.

Mijn motivatie om aan de slag te gaan met Femke was groot. Ik wist dat dit zou helpen en voelde dat het de juiste keuze was. Hoe klein de klachten ook waren, ik hoefde er niet lang over na te denken. Ik had al snel een klik met Femke; ze liet mij vrij in mijn beslissingen en we waren allebei erg gevoelsmatig. Ze merkte dat ik alles realistisch aanpakte en sterk overkwam, wat anderen inspireerde. Hoewel ik niet op de voorgrond wil staan, hoop ik dat mijn verhaal andere vrouwen kan inspireren.

Mijn advies aan vrouwen met een soortgelijk verhaal is dan ook: denk aan jezelf en trek zo snel mogelijk aan de bel! Begin met praten met andere vrouwen of zoek hulp in welke vorm dan ook. Ik beveel zeker een consulent aan; het is fijn om met een vrouw te praten die je begrijpt. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter het is voor jezelf.

Ik heb dagelijks twee engeltjes op mijn schouders ontwikkeld na de gesprekken met Femke. Die gesprekken helpen me dagelijks. De twee engeltjes zeggen dan: ‘Het gaat goed, je doet het goed, denk aan jezelf.’”