“De dagen voor mijn menstruatie zijn het zwaarst” | Carmen (25)

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Ik denk dat veel vrouwen zich in hetzelfde schuitje bevinden als ik: een haat-liefde relatie met mezelf. De meeste dagen van de maand ben ik echt tevreden met mezelf, al zeg ik het zelf. Maar er zijn altijd een paar dagen waarbij ik mezelf niet kan uitstaan – die beruchte dagen voor mijn menstruatie.

De dagen vlak voordat mijn menstruatie begint, zijn het zwaarst. Ik ben prikkelbaar, kortaf en snel geïrriteerd. Wat nog erger is, is dat ik zelf het meeste last heb van mijn gedrag. Vaak valt het anderen niet eens op hoe ik me voel, maar aan het einde van zo’n dag heb ik een intense hekel aan mezelf. Ik voel me schuldig over mijn gedrag en bied snel mijn excuses aan, alleen om de volgende dag weer in hetzelfde patroon te vallen. Zodra mijn menstruatie begint, verdwijnen deze gevoelens en voel ik me weer mezelf, inclusief alle bijbehorende zelfliefde.

Elke maand val ik weer in dezelfde valkuil. Ik voel me slecht en heb een groot gebrek aan zelfliefde. Iedere maand probeer ik te leren van de vorige, om meer van mezelf te houden, zelfs tijdens deze moeilijke dagen. Het lijkt soms onmogelijk door de invloed van die vervelende hormonen, maar ik blijf proberen. Tegenwoordig houd ik me aan drie ‘eenvoudige’, maar krachtige principes wanneer ik voel dat die dagen er weer aankomen:

  1. Het is essentieel om momenten van rust in te plannen om te voorkomen dat je overprikkeld raakt. Gebruik deze momenten om jezelf wat extra liefde en zorg te geven. Of het nu gaat om een rustige wandeling, een warm bad of gewoon een uurtje met een goed boek – doe iets wat je kalmeert en je geest tot rust brengt.
  2. Kijk naar de positieve dingen van de dag en complimenteer jezelf hierover. Wat heb je vandaag goed gedaan? Waar kun je trots op zijn? Door jezelf te herinneren aan je successen, hoe klein ze ook zijn, kun je een stukje zelfliefde terugwinnen.
  3. Het is belangrijk om je gevoelens te delen en steun te zoeken bij de mensen om je heen. Of het nu je partner, een vriend(in) of een familielid is – praten helpt. Het uitspreken van je gevoelens kan een enorme oplichting zijn en zorgt ervoor dat je je minder alleen voelt in je strijd.

Het klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar geloof me, het werkt echt. Elke maand heb ik minder last van deze negatieve gevoelens, hoewel ik het nog steeds moeilijk vind om toe te geven dat ik extra zorg en aandacht nodig heb. Het liefst zou ik mijn leven leiden zoals ik altijd doe, zonder me beperkt te voelen door hormonale schommelingen.

Deze reis naar zelfliefde en begrip is een proces. Het vergt geduld, zelfcompassie en de bereidheid om hulp te zoeken. Maar elke stap die je zet in de richting van zelfacceptatie is een overwinning. Laten we elkaar eraan herinneren dat het oké is om kwetsbaar te zijn en dat we allemaal wel eens worstelen. Samen kunnen we sterker worden en leren van deze uitdagingen, maand na maand.