“Mijn fijn en plezierig leven, draaide 180 graden” | Neeltje (57)

Care for Women Icon
Care for Women Icon

De overgang kan nogal een impact hebben op je leven. De een herkent zichzelf niet meer terug, terwijl de ander door het hele proces vliegt. Gelukkig is er steeds meer begrip en steun om je door deze periode heen te helpen. Onthoud goed dat je er niet alleen voor staat.

Neeltje, 57 jaar, haar leven veranderde drastisch binnen 3 weken na haar droomreis. Terwijl er meerdere diagnoses gesteld werden, schrok ze samen met haar gezin toen ze hoorde dat het de overgang was. Ze deelt openhartig haar verhaal, omdat ze heeft ervaren hoe het was om geen antwoorden te krijgen. Dat wenst ze niemand toe. Care for Women specialiste Reina Hilarides heeft haar ontzettend geholpen.

“Samen met mijn partner was ik op reis in Tanzania. Het was een ontzettende mooie reis. Meermaals spraken we naar elkaar uit wat een geluk wij hebben met alles in ons leven. Leuke kinderen, gezond, echt een fijn leven. Hier zijn we dan ook bewust heel dankbaar voor. Maar nog geen 3 weken na deze mooie reis, veranderde mijn leven 180 graden. En niet alleen mijn leven, maar ook dat van mijn hele gezin. Mijn vingers stonden krom, letterlijk. Ook sliep ik niet meer. Ik was echt klaarwakker.

Snel maakte ik een afspraak bij de huisarts. Het was een nieuwe praktijk, nieuwe huisarts en eerlijk gezegd mankeerde ik ook nooit wat om naar een huisarts te gaan. Dit bezoekje aan de huisarts was dus letterlijk nieuw. Na een diagnose kreeg ik te horen dat het reuma was. Uiteindelijk was dit na bloedonderzoek een valse diagnose en bleek het de overgang te zijn. Thuis waren we allemaal opgelucht dat het geen acute reuma was.

Al jaren had ik al geen menstruatie, dus ik vond het een vreemde gang van zaken. Ik dacht dat ik er wel lekker makkelijk vanaf kwam, die menstruatie. Veel te naïef natuurlijk. Omdat ik geen specifieke klachten heb gehad, zoals nog nooit een opvlieger, was het extra moeilijk om erachter te komen wat het nou eigenlijk was wat ik ervaarde. Die bloeduitslag afwachten was spannend voor ons allemaal. Maar toen ik overgang hoorde, dacht ik; ‘Huh, kan de overgang zo zijn? Dan heb je toch opvliegers?’, en dat dacht mijn gezin ook.

Gelukkig is mijn gezin sinds het begin ontzettend begripvol geweest. Daar ben ik ook heel dankbaar voor. Ik heb altijd openlijk aan ze verteld hoe ik me voelde, al was er niet altijd een touw aan vast te knopen. De overgang had een grote impact op mijn leven, het veranderde echt 180 graden. Ik was altijd degene die alles organiseerde, zoals weekendjes weg met vriendinnen en mijn dochters. Ik kwam erachter dat mijn volle leven op nul stond en het liefst wilde ik dat ook zo houden. Als het al te hard waaide kon ik het bijna niet aan. Het was echt een heel nare tijd. Ik liep als een zombie rond door de klachten.

Toen kwam ik bij Care for Women specialiste Reina Hilarides terecht, dankzij een vriendin. Toen ben ik begonnen met onder andere progesteron en kwamen mijn hormonen heel snel in balans. Na Reina sliep ik eindelijk weer en dat veranderde echt alles.

Deze overgang heeft mij ook veel dingen gegeven. Zoals of ik dit werk nog wel wil blijven doen. Gelukkig heb ik een team van vrouwen, en ondanks dat ik nu nog niet volledig kan werken door de overgang en snel overprikkeld ben, steunt mijn werk mij ook enorm.

Ik wil niet in het zwarte gat blijven zitten, want daar zit ik al te lang. Maar ik vind het wel doodeng om erachter te komen welke kant ik op moet gaan. Ik kan er gelukkig nu wel grapjes over maken. Al maak ik ze wel zelf, niet iemand anders! Soms ben ik er verdrietig om, maar ik weet dat ik niet de enige daarin ben. Er ligt toch ook iets achter je, maar er ligt ook nog zoveel voor je. Ik wil daarom vrouwen meegeven om echt hulp te zoeken. Het heeft mij op de goede plek geplaatst.”