Persoonlijk & hulpzaam

Menstruatie

Care for Women Icon
Care for Women Icon
De menstruatie is een teken dat je lichaam goed werkt, maar wat gebeurt er nu precies in je lichaam? Om het simpel te zeggen: tijdens iedere menstruatiecyclus (de maand) komt er één eicel tot rijping.

Dit rijpen van de eicel zorgt voor de eisprong en daardoor word je ongesteld. Maar tijdens het proces van rijping van de eicel gebeurt er nog van alles in het lichaam.

Wat weet jij van jouw menstruatiecyclus?

De menstruatiecyclus is er natuurlijk uiteindelijk om een zwangerschap op te vangen. Daarom maakt de baarmoederwand zich met behulp van het hormoon oestrogeen klaar voor een innestelling van een eicel. Tot aan de eisprong wordt het baarmoederslijmvlies dik gemaakt zodat een eitje zich daar lekker kan innestelen.

Gebeurt dit niet? Dan worden het baarmoederslijmvlies en het eicelletje afgebroken en ontstaat de menstruatie. Dit gebeurt onder leiding van het hormoon progesteron.

Deze schommelingen in het oestrogeen en progesteron zorgen voor klachten. Omdat oestrogeen op veel meer plaatsen in het lichaam nodig is dan alleen bij het krijgen van een kindje, bijvoorbeeld in het hart, in de huid en in de hersenen, gaan organen protesteren als er ineens een daling is van dit hormoon. Dat protesteren ervaren wij als klachten.

Klinkt best logisch toch?

Eerste tip's bij menstruatieklachten

Ga sporten

Sporten kan helpen om menstruatieklachten te verminderen. Tijdens het sporten worden verschillende stofjes aangemaakt die pijn verlichten en bovendien goed zijn voor je humeur.

Kies je voeding zorgvuldig

Wist je dat je door bepaalde voeding te laten staan, ook menstruatieklachten kunt verminderen?  Denk hierbij o.a. aan cafeïne, suiker en alcohol.

Massage

Laat je onderrug eens (professioneel) masseren. Of masseer zelf je onderbuik. Dit kan voor verlichting zorgen.

Warmte

Warmte kan helpen om je spieren te ontspannen. Neem een lekker warm bad of pak een warme kruik en leg deze tegen je buik of onderrug.

Neem je rust

probeer tijdens je menstruatie wat meer te rusten. Kruip op de bank en bingwatch jouw favoriete serie.

Analyseer je menstruatiecyclus

Door je te analyseren kan je vroegtijdig veranderingen rondom je menstruatie ontdekken, denk hierbij aan een eventuele zwangerschap, PMS of de overgang.

Professionele hulp bij menstruatieklachten

Hoewel het bij het vrouw zijn hoort, is de menstruatie lang niet altijd prettig. De menstruatiepijn en verschillende menstruatieklachten kunnen je aardig in de weg zitten.

Veel vrouwen denken nog steeds dat het erbij hoort en ze het maar moeten accepteren. Dat is jammer, want de klachten van de menstruatie zijn vaak goed te verlichten of zelfs te verhelpen!

Een Care for Women specialiste is een professionele zorgverlener, die alles weet van vrouwen en hun hormonen. Bovendien is zij zelf vrouw, dus ze weet heel goed welke klachten bij de menstruatie voor kunnen komen. Samen met jou gaat ze op zoek naar een passende behandeling voor jouw menstruatieklachten. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig en de meeste verzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende pakketten.

Waar wacht je nog op? Ook jouw menstruatieklachten zijn te verlichten! Maak nu een afspraak via de webagenda of bel met de assistente op 088-4420442.