Endometriose, wat is dat?

Care for Women Icon
Care for Women Icon

De menstruatie; veel vrouwen hebben er wel eens ongemak van. De een wil alleen maar chocolade eten en huilt heel snel, terwijl de ander vreselijke kramp in de onderbuik heeft, migraine krijgt of last heeft van wisselende stemmingen. Meestal is het voor vrouwen goed te doen en helpen middelen als de Women’s Menstrual Care, een pijnstiller of sporten voldoende tegen de klachten. Bij extreme menstruatiepijn kan er echter iets anders aan de hand zijn. Het zou dan wel eens geen PMS (premenstrueel syndroom) kunnen zijn, maar endometriose.

Endometriose, wat is dat?

Tijdens de menstruatie loopt er vaak wat bloed langs de eileiders de buikholte in. Dit kan in principe geen kwaad omdat het lichaam de cellen zelf opruimt. Echter, wanneer dit niet opgeruimd wordt, komt baarmoederslijmvlies op plaatsen buiten de baarmoeder terecht. Het slijmvlies kan zich dan gaan hechten aan andere organen en weefsels, zoals de eileiders of de darmen. Op deze plaatsen kan het baarmoederslijmvlies zich gaan gedragen alsof het gewoon in de baarmoeder zit. Dit houdt in dat het slijmvlies opgebouwd en maandelijks afgestoten wordt. Doordat het slijmvlies het lichaam niet kan verlaten ontstaan ontstekingsreacties, daar komt dus die pijn vandaan.

Symptomen van endometriose

Bij endometriose heb je vooral last van hevige buikpijn en buikkrampen. Deze pijn is anders dan de ‘’normale’’ menstruatiepijn die vrijwel alle vrouwen hebben. Bij endometriose wordt de pijn vaak heviger naarmate je ouder wordt. Ook begint de pijn vaak al voor de daadwerkelijke menstruatie, de pijn kan ook steeds langer aanhouden met de toenemende leeftijd. De pijn bij endometriose kan zelfs chronisch worden en voor en tijdens de menstruatie verergeren.

Andere symptomen van endometriose zijn:

  • Extreme buikpijn en kramp;
  • Veel aandrang en/of pijn bij het plassen of ontlasten;
  • Pijn bij het vrijen of het inbrengen van een tampon;
  • Abnormaal bloedverlies;
  • Ernstige vermoeidheid of lusteloosheid.

Endometriose en kinderwens

Bij endometriose kunnen verklevingen aan de eierstokken of eileiders ontstaan. Hierdoor kan een gezonde eisprong en opname van de eicel in de eileider verhinderd worden. Een spontane zwangerschap zal dan uitblijven. Veel vrouwen ontdekken pas dat zij endometriose hebben wanneer zij bij een gynaecoloog komen vanwege een zwangerschapswens. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zal de arts dan samen met jou kijken naar mogelijkheden als IVF, ICSI of IUI.

Care for Women helpt

Heb jij veel last van je menstruatie? Vraag jij je af of dit wellicht endometriose zou kunnen zijn? Of heb je juist het vermoeden dat je last zou kunnen hebben van het premenstrueel syndroom? Dan kan de Care for Women specialiste je verder helpen. De Care for Women specialiste is een professional op het gebied van vrouwengezondheid en biedt deskundig advies. Zij is zelf ook vrouw en weet als geen ander waar je mee te maken krijgt als vrouw. De consulten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende pakketten, waardoor je geen eigen risico hebt. Ook met je vragen rond zwanger worden kun je terecht bij de Care for Women specialiste. Naast professioneel advies kan zij je ook begeleiden bij het verwerken van een niet vervulde kinderwens. Voel je niet bezwaard, de Care for Women specialiste is er voor jou. Het is niet nodig met klachten of vragen te blijven rondlopen, laat je helpen. Een afspraak maak je eenvoudig zelf in de webagenda of via 088-4420442. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Je kunt zo bij haar terecht.