Vervroegde overgang

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Stel je eens voor, je bent rond de 30 jaar en je wilt graag kinderen. Als je aan de pil bent, stop je daar natuurlijk mee. Maar wat als je niet zwanger raakt? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Heb je ooit gedacht: ‘Ben ik in de vervroegde overgang?’

Ieder meisje heeft bij de geboorte miljoenen eicellen. Wanneer een vrouw in de puberteit komt, komen de eicellen tot rijping. In de puberteit is ongeveer de helft van de niet gerijpte eicellen op natuurlijke wijze teniet gedaan. In de vruchtbare leeftijd van een vrouw komen 300 tot 400 eicellen tot rijping. Wanneer de eicellen op zijn stopt de menstruatie. De laatste menstruatie noemt men ook wel de menopauze.

Een vervroegde overgang dient zich meestal voor het 40ste jaar aan. Dit kan zijn, omdat de eicelvoorraad uitgeput is, maar er kunnen ook andere redenen zijn om vervroegd in de overgang te komen. Een operatie waarbij de eierstokken zijn verwijderd, een erfelijke aandoening of chemotherapie kunnen ook zorgen voor een vervroegde overgang. Helaas zijn er enkele gevolgen, waar je op bedacht moet zijn. Meestal komt de vrouw rond haar 50ste in de overgang. Toch blijkt uit onderzoek dat zo’n 1,5% van de vrouwen vervroegd in de overgang komt.

Vervroegde overgang, wat zijn de klachten

Er zijn veel verschillende symptomen of klachten voor de overgang. De meest gehoorde klachten zijn opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtspijn, vermoeidheid en slecht slapen. Maar ook gewichtstoename en het verlies van het libido komen veelvuldig voor. De overgangsklachten zijn te verdelen in 5 categorieën: uiterlijke veranderingen, lichamelijke, menstruele, psychische en seksuele klachten.

Uiterlijke veranderingen
Verandering van de huid
Overmatige beharingen
Verandering van het haar

Psychische klachten
Stemmingswisselingen
Stress, nervositeit en overspannenheid
Depressie
Slapeloosheid
Futloosheid

Lichamelijk klachten
Opvliegers
Hartkloppingen
Gewricht- en spierpijn
Hoofdpijn
Onregelmatige menstruatie
Premenstrueel syndroom
Pijnlijke borsten

Seksuele klachten
Meer of minder zin in geslachtsgemeenschap
Vaginale klachten

Vervroegde overgang, wat zijn de gevolgen?

Alle bovenstaande klachten kunnen als je jonger bent dan 40 jaar duiden op een vervroegde overgang. Voor een vrouw van 50 logisch. Maar als je een jonge vrouw bent en te maken krijgt met deze klachten, zal je niet direct denken dat je vervroegd in de overgang bent. Dit is ook de reden dat het vaak pas laat ontdekt wordt. Meestal ontdekt een vrouw dat ze vervroegd in de overgang is, als ze zwanger wilt worden. Veel vrouwen slikken immers de pil, die een kunstmatige bloeding kan opwekken en klachten maskeert. Pas als ze stoppen met de pil merken zij dat een natuurlijke bloeding niet op gang komt. Dit kan duiden op een vervroegde overgang.

In de overgang terecht komen is doorgaans al heel vervelend. Van de overgangsklachten kan je enorm veel last hebben. Bovendien heeft een vervroegde overgang ook consequenties voor de kinderwens. Het maakt de kans op zwangerschap erg klein. De vruchtbaarheid van de vrouw neemt tijdens de overgang snel af. Wil je dus nog graag zwanger worden, dan moet je snel zijn. Naast het feit dat de vervroegde overgang consequenties heeft voor een zwangerschap, heb je ook nog een verhoogd risico op osteoporose (botontkalking) en hart- en vaatziekten.

Belangrijke aspecten waar je bij een vervroegde overgang vaak helemaal niet aan denkt. Maar als je nagaat dat je als vrouw inmiddels grote kans maakt de 80 jaar te passeren, zijn dit wel zaken waar je zeker bij een vervroegde overgang bij stil moet staan.

Ook hebben veel vrouwen die vervroegd in de overgang gekomen zijn, vaak het idee niet meer op en top vrouw te zijn en een ouder lichaam te krijgen. Ook dat klopt helaas, want huidveroudering wordt ook mede veroorzaakt door het dalen van het hormoon oestrogeen. Hierdoor neemt de elasticiteit van de huid af en ontstaan rimpels. Het gevolg hier allemaal van is dat vrouwen in een vervroegde overgang zich soms eenzaam voelen. Hun leeftijdgenoten begrijpen hen niet en meestal zijn er weinig lotgenoten in de vriendenkring. Overgangsklachten horen bovendien niet bij een jonge vrouw.

Vervroegde overgang, Care for Women helpt

Het is niet nodig om met klachten door een vervroegde overgang te blijven lopen. Een Care for Women specialiste kan je adviseren over behandelmogelijkheden. Zij is zelf vrouw en weet dus als geen ander waar je mee te maken kan hebben als vrouw. Ook heeft zij vaker te maken met vrouwen in een vervroegde overgang, dus ze zal je goed begrijpen. Samen gaan jullie naar een oplossing zoeken. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Maak via de webagenda zelf een afspraak met een Care for Women specialiste of bel 088-4420442.