Verschillende anticonceptiemethoden

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Veel vrouwen gebruiken een middel om niet zwanger te worden. Dat zijn vaak middelen die hormonen bevatten. Maar wat zijn de verschillen tussen deze anticonceptiemethoden? In dit artikel zetten we alle hormonale middelen tegen zwangerschap op een rij en geven we informatie over de werking.

De anticonceptiepil: iedere dag

Anticonceptiepil is een pil die je slikt om niet zwanger te worden. De pil is bijna altijd een zogenaamde ‘combinatiepil’. Dit betekent dat de pil twee verschillende hormonen bevat. Deze hormonen zijn oestrogeen en progestageen. Door de hormonen in de pil wordt bij een vrouw de eisprong tegen gehouden. Ook zorgen de hormonen ervoor dat de baarmoeder van een vrouw minder geschikt is voor de innesteling van een embryo. En ten derde zorgt de pil ervoor dat het slijm van de baarmoederhals dikker wordt. Hierdoor kan sperma minder makkelijk in de baarmoeder komen en een eitje dus minder makkelijk bevrucht worden. Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen en er zijn pillen met of zonder een stopweek. In de stopweek word je ongesteld.

De anticonceptiepleister: wekelijks

De anticonceptiepleister is een pleister die je gedurende drie weken elke week moet vervangen. De pleister moet geplakt worden op een droge, onbehaarde plek van bijvoorbeeld je buik of je bil. Daar draag je de pleister een week, waarna je hem vervangt door op een andere plek een nieuwe pleister te plakken. Na drie weken is er een stopweek en dan begint er een nieuwe cyclus van drie weken. Je kunt net als met de pil de stopweek incidenteel overslaan. De pleister bevat twee hormonen oestrogeen en progestageen. De hormonen werken op dezelfde manier als bij de anticonceptiepil.

De anticonceptiering: één keer per maand

Een anticonceptiering is een flexibele ring van kunststof die wordt ingebracht in de vagina. Het inbrengen is vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. De ring wordt drie weken gedragen, waarna een ringvrije week volgt (de stopweek). De ring bevat ook twee hormonen oestrogeen en progestageen. Deze hormonen komen via de vaginawand in het bloed en werken op dezelfde manier als de hormonen van de anticonceptiepil. Je kunt net als met de anticonceptiepil de stopweek incidenteel overslaan, wat bijvoorbeeld handig is als je met vakantie gaat. Omdat met de ring de hormonen via de vaginawand worden afgegeven, is deze methode ook na braken of diarree nog betrouwbaar. De toediening gaat namelijk niet via het maag-darm kanaal. Bovendien is een lage dosering hierdoor mogelijk.

De prikpil: één keer per drie maanden

De prikpil is een middel dat werkt met één hormoon. Bij de prikpil krijgt je één injectie die ongeveer twaalf weken tegen zwangerschap beschermt. De injectie kan plaats vinden in een bil- of armspier of onderhuids, bijvoorbeeld in het bovenbeen. De injectie moet elke drie maanden door een arts worden toegediend. De prikpil bevat een hoge dosering medroxyprogesteronacetaat.

Omdat de prikpil enkele nadelen heeft zoals een mogelijke afname van de botmassa, wordt aanbevolen om deze methode enkel te gebruiken als je voor andere anticonceptiemiddelen niet in aanmerking komt.

Het anticonceptiestaafje: één keer per drie jaar

Een anticonceptiestaafje is ongeveer zo groot als een lucifer en wordt door een arts met een soort injectie vlak onder de huid in je bovenarm ingebracht. Hierna zorgt het ervoor dat je drie jaar lang bent beschermd tegen zwangerschap. Onder andere omdat je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken, is dit een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. In het anticonceptiestaafje zit één hormoon, een progestageen. De werking van het staafje is ongeveer hetzelfde als met een spiraaltje, en na verwijdering van het staafje kun je snel weer zwanger worden. Net als bij alle middelen met één hormoon, kan je bloeding patroon veranderen bij gebruik van dit middel.

Het kan zijn dat je minder vaak gaat menstrueren of juist vaker, bij sommige vrouwen blijft de menstruatie helemaal uit.

Het spiraaltje: één keer per vijf jaar

Een spiraaltje is een klein ankervormig voorwerp dat door een arts in de baarmoeder wordt ingebracht. Er zijn spiraaltjes die koper bevatten en er zijn spiraaltjes die hormonen bevatten. Na inbreng zorgt het hormoonspiraaltje ervoor dat je vijf jaar bent beschermd tegen zwangerschap. Ook deze methode is zeer betrouwbaar. Als je na vijf jaar nog steeds geen kinderen wil, moet het spiraaltje vervangen worden. In het spiraaltje zit alleen een progestageen hormoon, daarom kan je bloeding patroon veranderen bij gebruik van deze anticonceptiemethode. Sommige vrouwen menstrueren minder vaak of minder hevig, sommige juist vaker of heviger, en bij sommige vrouwen blijft de menstruatie helemaal uit. Helaas kun je van tevoren niet voorspellen in welke categorie je valt. Dit is een typisch kenmerk van methoden met alleen een progestageen, zoals het hormoonspiraaltje.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door MSD. 

Care for Women helpt

Als je kiest voor anticonceptie, kies je voor jaren. Tussen de verschillende anticonceptiemethoden zitten grote verschillen. De moeite waard dus om je hier eens goed over te laten adviseren en ontdekken wat bij jou past. De consulten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. En een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Maak zelf een afspraak in de webagenda of bel 088-4420442.