Slaapproblemen (insomnia) dit kun je er zelf aan doen

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Iedereen heeft wel eens moeite met in slaap vallen. Soms blijf je piekeren over bepaalde dingen, maar er kan ook een andere reden zijn voor je slaapproblemen. Zo kan de overgang invloed hebben op het slaappatroon. Als je zo nu en dan te weinig slaapt, is er nog geen reden om je zorgen te maken. Maar als je structureel te weinig slaapt kan er een serieus probleem ontstaan. Dat kan een bedreiging zijn voor je gezondheid en veiligheid.

Slaapproblemen, wat houdt dat in

Slaapproblemen zijn een verstoring in het slaappatroon. Ze kunnen invloed hebben op de hoeveelheid slaap, maar ook op de slaapvastheid. Er zijn vier verschillende soorten problemen:

  • Insomnia: moeite met inslapen, lang wakker blijven, te vroeg wakker worden en niet meer kunnen inslapen.
  • Parasomnie: de verzamelnaam voor verschijnselen als slaapwandelen, nachtelijke angstaanvallen en perioden van slaapdronkenschap.
  • Slaapapneu: een stoornis waarbij tijdens de slaap perioden van ademstilstand voorkomen.
  • Slaap-waak stoornissen: langere tijd slecht, onrustig of te weinig slapen en daardoor overdag niet fit zijn.

Slaapproblemen, hoe ontwikkelt zich dat

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je last hebt van problemen met slapen. Je kunt denken aan koffie drinken, op onregelmatige tijden naar bed gaan, een depressie of een angstaanval.

Slecht slapen kan meerdere redenen hebben, zoals stress of gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Ook bepaalde gewoontes voor het slapen gaan kunnen invloed hebben. Mogelijke oorzaken van slecht slapen zijn:

  • Opvliegers of nachtzweten als gevolg van de overgang
  • Stress en spanningen
  • Angst of depressie
  • Gebruik van cafeïne, bijvoorbeeld in koffie, thee, chocolade of cola
  • Het nemen van zware maaltijden die lang op de maag drukken
  • Gebruik van bepaalde medicijnen of drugs
  • Het drinken van alcohol
  • Gebruik van smartphones of tablets, het blauwe licht kan je wakker houden

Slaapproblemen kunnen ook ontstaan door de overgang. De hormonen oestrogeen en progesteron beïnvloeden de slaap tijdens de menstruatie, de zwangerschap en de overgang. Het hormoon oestrogeen vergroot de hoeveelheid droomslaap. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je slaperig wordt en zorgt voor een diepe herstelslaap. Door de hormoonschommelingen van de overgang zijn ook de hormonen oestrogeen en progesteron ontregeld, waardoor er slaapproblemen kunnen ontstaan.

Daarnaast kunnen problemen met slapen ook veroorzaakt worden door andere hormonale klachten, zoals opvliegers en hevige transpiratie, dit zijn klachten van de overgang. Veel vrouwen worden na een opvlieger ‘s nachts drijfnat wakker. Als dit vaker in de nacht gebeurt, kunnen er ook ernstige slaapproblemen ontstaan. De oplossing ligt dan niet in het oplossen van het slaapprobleem, maar eerder in het oplossen van een opvlieger.

Wil je iets proberen tegen de opvliegers of nachtelijke transpiratie? Kijk dan eens in onze webshop. Hier staan verschillende zelfzorgmiddelen die je er van af kunnen helpen.

Slaapproblemen, hou een slaapdagboek bij

Slaapproblemen door de overgang kunnen erg vervelend zijn. Een Care for Women specialiste helpt je graag. Voor het bezoek kan je alvast een slaapdagboek bijhouden zodat de specialiste meer inzicht in je levensstijl krijgt en een gericht advies kan geven. In het slaapdagboek houd je de volgende punten bij:

  • Hoe laat je naar bed gaat en hoe laat je op staat
  • Hoe lang en goed je hebt geslapen
  • Hoe lang je wakker bent geweest tijdens de nacht
  • Hoeveel alcohol en cafeïne je gedronken hebt
  • Wat je gegeten en gedronken hebt
  • Emoties of stress
  • Welke drugs of medicijnen je hebt genomen

Voor het slapen gaan kun je een vast patroon aanhouden om je slaapproblemen onder controle te krijgen en te werken aan een vast ritme. Een manier is om elke dag, doordeweeks en in het weekend, op dezelfde tijden te gaan slapen en ook op dezelfde tijden op te staan. Een ontspannende activiteit kan ook helpen tegen slaapproblemen, zoals een boek lezen of een warm bad nemen. Er is een richtlijn voor het aantal uren slaap per nacht. Voor kinderen en baby’s is dat zestien uur slaap per nacht, voor tieners negen uur en voor volwassenen zeven tot acht uur. Dit kan per persoon echter veel verschillen. Als je last hebt van slaapproblemen, kan het goed zijn dat je de voor jou nodige slaap nauwelijks haalt. En dat merk je in het dagelijks leven maar al te goed.

Slaapproblemen, Care for Women helpt

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om je slaapproblemen onder controle te krijgen, maar soms helpt dit niet voldoende tegen je slaapproblemen. Als dit het geval is of als je last hebt van andere klachten die bij de overgang horen kan je bij een Care for Women specialiste terecht. Zij is zelf vrouw en begrijpt dus als geen ander hoe vervelend slaapproblemen zijn. Zij adviseert graag over de mogelijkheden die je kunnen helpen bij de slaapproblemen en mogelijkheden de kunnen helpen bij de overgang. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Een afspraak maken kan via de webagenda of telefonisch via 088-4420442.