Lichamelijke klachten tijdens en na de menopauze

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Lichamelijke klachten als overgangsklachten zoals opvliegers, slecht slapen en stemmingswisselingen zijn heel bekend maar tijdens en na de menopauze zijn er voor vrouwen ook een aantal ernstige gezondheidsrisico’s. Tijdens de menopauze neemt het vrouwelijk hormoon oestrogeen af en hierdoor verhoogt je kans op een aantal aandoeningen zoals botontkalking, borstkanker, hart- en vaatziekten.  

Botontkalking

Tot je 30ste levensjaar vernieuwt je botweefsel zich continue. Na je 30ste levensjaar stopt die vernieuwing maar zorgen de oestrogenen ervoor dat je botten beschermd blijven tegen botafbraak. Maar na de menopauze neemt het oestrogeen en daarmee de bescherming van je botten af. Hierdoor ontstaat bij veel vrouwen botontkalking met als gevolg sneller kans op botbreuken.

Borstkanker

De kans op borstkanker wordt bij vrouwen rond de 50 een stuk groter. Daarom worden alle vrouwen vanaf die leeftijd om de 2 jaar opgeroepen voor een borstonderzoek. Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaak van borstkanker maar wel is duidelijk dat erfelijkheid een grote rol speelt. Het is verstandig om je borsten elke maand te controleren.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Tijdens en na de menopauze heeft 1 op de 2 vrouwen een te hoog cholesterol: de belangrijkste oorzaak voor hart -en vaat aandoeningen. Het hormoon oestrogeen werkt positief op het ‘goede’ cholesterol, zo heb je op jonge leeftijd minder last van hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Tijdens de menopauze neemt deze hormoon af waardoor je last kan krijgen van hoge bloeddruk of hart-en vaatziekten.

Psychische klachten 

Tijdens de menopauze kan je ook psychische klachten krijgen. De druk in de westerse maatschappij is hoog en dat is juist tijdens de menopauze niet goed voor je lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat deze druk een directe invloed heeft op overgangsklachten zoals opvliegers. Het is daarom belangrijk om hulp te zoeken tijdens de menopauze en klachten en gevoelens bespreekbaar te maken.

De menopauze valt voor veel vrouwen samen met andere ingrijpende veranderingen. Kinderen gaan het huis uit, ouders worden ziek of hebben veel zorg nodig, partners zitten niet lekker in hun vel en daarnaast moeten het huishouden en sociale leven ook op orde zijn. Uiteraard wordt er ook van vrouwen verwacht dat zij aan het werk gaan of weer meer gaan werken nu de kinderen het huis uit gaan. Dit alles doe je natuurlijk in een keurig geklede en gekapte verschijning. Toch kunnen de psychische klachten je op gaan breken. Een Care for Women specialiste kan je hierin helpen. Zij kan je precies vertellen wat je het beste kunt doen, ze luistert naar je en bovendien is ze zelf ook vrouw dus herkent ze jouw klachten als geen ander.

Care for Women kan helpen

Heb jij last van overgangsklachten en wil je hier iets aan doen? Of wil je weten hoe het met jouw risico gesteld is? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste, zij kan je hierbij verder helpen. In een speciaal consult gaat zij samen met jou kijken naar jouw specifieke klachten en welke behandeling daar het beste bij past. Een afspraak maak je eenvoudig via de webagenda.