Geheugenverlies tijdens de overgang is normaal

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Ondanks dat geheugenverlies frustrerend kan zijn, is geheugenverlies tijdens overgang normaal. Na de menopauze komt het geheugen dan vaak ook weer terug. Aan de overgangsverschijnselen zoals geheugenverlies, is goed iets te doen. Hoe, hangt af van een aantal verschillende aspecten. Inmiddels zijn er voldoende mogelijkheden om een oplossing te vinden die echt bij jou past en waar jij je prettig bij voelt.

Tijdens een menopauzeconsult  gaat de Care for Women specialiste samen met jou kijken naar je klachten. Zijn ze voornamelijk lichamelijk of psychisch van aard? Hoe ernstig zijn ze? Wat kan je er zelf aan doen en voor welke verschijnselen heb je een behandeling nodig. Vervolgens overleggen ze met jou, wat precies de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere geneeskunde en de alternatieve geneeskunde en ze bespreken wat je er van mag verwachten. Zo komen we niet alleen gezamenlijk tot een oplossing, maar geven we je gelijk inzicht in de mogelijkheden die voor jou van toepassing zijn.

Geheugenverlies bekend symptoom van de overgang

Geheugenverlies is een natuurlijk onderdeel van ouder worden. Veel vrouwen zijn bang dat ze één van de vroege stadia van dementie ervaren. Geheugenverlies in combinatie met de overgang kan zelfs vier tot vijftien jaar duren voordat de overgang echt begint. Maak je niet druk, er zijn tal van behandelingen en middelen om je te helpen! Buiten dat kunnen sommige herinneringen ook gewoon weer terugkomen. Volgens Dr. Arun S. Karlamangla komt het geheugen, na de overgang, gewoon weer terug. Het geheugen zal zich weer volledig herstellen naar het niveau van voor de overgang.

Vrouwen ervaren het einde van de vruchtbaarheid en de menstruatie meestal tussen de leeftijd van 35 en 65 jaar. De overgang komt meestal op gang vanaf een jaar na je laatste menstruatie.

Invloed overgang kortetermijngeheugen

Het kortetermijngeheugen wordt meestal beïnvloed door de overgang. Dit is te ervaren als een soort ’vaagheid’ in gedachten. Daarnaast kan je extra moeite hebben met je concentratie.

Care for Women zet voor jou een aantal symptomen op een rijtje:

  • Je weet het telefoonnummer van je beste vriendin ineens niet meer uit je hoofd
  • Je gebruikt een woord terwijl je een ander woord bedoelt
  • Je vergeet belangrijke afspraken
  • Je vergeet namen
  • Je verliest je vaste gedachtegang
  • Terwijl je spreekt draai je de woorden om

Deze symptomen worden ook wel het Warga’s Hormonal Misconnection Syndrome genoemd.

Geheugenverlies, de oorzaken daarvan

Enig onderzoek heeft aangetoond dat schommelingen in de hormoonspiegels, met name oestrogeen, bijdragen aan het geheugenverlies tijdens de overgang. Soms zijn het meer de overgangsverschijnselen die bijdragen tot geheugenverlies dan de overgang zelf. Stress en opvliegers kunnen een goede nachtrust weerhouden waardoor het moeilijk wordt voor je hersenen om optimaal te kunnen functioneren. Sommige vrouwen lijden aan stemmingswisselingen en depressieve gedachten tijdens de overgang, ook dit kan een bijdrage leveren aan het geheugenverlies.

Geheugenverlies tegengaan door oefeningen

Er zijn een aantal oefeningen die je kunt doen om het geheugenverlies zo veel mogelijk tegen te gaan.

  • Kruiswoordpuzzels
  • Hersenkrakers
  • Reizen
  • Slaap minstens 8 uur per nacht om je hersenen en lichaam de nodige rust te geven.
  • Vermijd alcohol
  • Houd je aan een goed uitgebalanceerd dieet
  • De overgang is voor veel vrouwen een zware tijd. Het is dus belangrijk om je stresslevel zo laag mogelijk te houden. Hoe je dit het beste kunt doen is voor iedereen verschillend. Activiteiten die veel vrouwen rust geven zijn; yoga, zwemmen, wandelen en ademhalingsoefeningen.

Geheugenverlies tegengaan door behandelingen

Geheugenverlies kan een grote impact hebben op je leven. Dat is zonde want er zijn veel manieren om ze tegen te gaan. Heb jij last van geheugenverlies? Maak dan gerust eens een afspraak met één van de Care for Women specialisten. Een doorverwijzing van je huisarts heb je hiervoor niet nodig en de meeste zorgverzekeraars vergoeden dit consult vanuit de aanvullende zorgverzekering, waardoor het niet valt onder je eigen risico. Bovendien is een afspraak nu heel eenvoudig zelf te maken via de online webagenda, 24 uur per dag.