Door onze site te bezoeken, ga je akkoord met ons privacybeleid met betrekking tot cookies, tracking statistieken, enz.
Hoewel veel mensen zich er niet van bewust zijn, heeft één op de drie Nederlandse volwassenen een verhoogd cholesterol! Een verhoogd cholesterol is echter wel één van de meest belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Wanneer je als vrouw de overgang achter de rug hebt, neemt dat risico alleen nog maar toe. Dit komt mede door de verminderde oestrogeenproductie.
De meeste mensen zullen van het begrip cholesterol gehoord hebben. De media en voedingsmiddelenindustrie besteden veel aandacht aan dit onderwerp. Wat veel mensen niet weten is dat cholesterol ook een onmisbare stof is voor je lichaam. Het is nodig voor de opbouw van lichaamscellen, de productie van hormonen en het speelt een belangrijke rol in je spijsvertering.
Het totaal cholesterol bestaat uit ‘goed’ en ‘slecht’. De goede soort verwijdert het teveel aan cholesterol uit het bloed en de vaatwanden. Het ‘slechte’ cholesterol hoopt zich op aan de binnenwand van de vaten waardoor bloedvaten kunnen dichtslibben. Op die manier ontstaan hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct, een beroerte of etalagebenen(vernauwing van de slagaderen naar de benen). Het is van groot belang dat je op de hoogte bent van je eigen cholesterolgehalte. Als je je cholesterolwaarden kent en regelmatig laat controleren, kun je jouw risico op hart- en vaatziekten nagaan. Alleen het bepalen van je totale cholesterol is echter niet nauwkeurig genoeg. Het gaat om de verhoudingen tussen het ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol. Je totale cholesterol kan bijvoorbeeld goed zijn terwijl de onderlinge verhoudingen niet kloppen.
Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen die te maken hebben met het hart en de bloedsomloop. De belangrijkste zijn het hartinfarct, het herseninfarct (beroerte, hersenbloeding) en hoge bloeddruk. Deze groep van ziekten noemen we ook wel ‘welvaartsziekten’ omdat we er met onze levensstijl grote invloed op uit kunnen oefenen.
Hart- en vaatziekten worden doorgaans veroorzaakt door het dichtslibben van de bloedvaten: ook wel atherosclerose genoemd. Dit dichtslibben komt doordat het zogenaamde LDL-cholesterol zich samen met kalk en bloedresten hecht aan de bloedvatwand. Door deze vernauwing komt er te weinig zuurstofrijk bloed bij de organen (vaak bij hart of hersenen). Wanneer dan een vat plotseling helemaal wordt afgesloten spreken we van een hartinfarct of herseninfarct. Dit zijn levensgevaarlijke situaties.
Hart- en vaatziekten, dat is toch meer een mannending? Nee, helaas, ook je hart en vaten staan onder invloed van hormonen. Je eierstokken gaan vanaf je 45e minder hormonen produceren, dit heeft invloed op je cholesterol, je cholesterol heeft invloed op je hart en vaten etc. Maar liefst 61 procent van de vrouwen heeft een verhoogd cholesterol en ook een verhoogde bloeddruk komt vaak voor. Care for Women heeft daarom de health check in het leven geroepen. Hierbij wordt alles opgemeten zodat je precies weet hoe jij ervoor staat. Het duurt maar een halfuurtje en de uitslag van het onderzoek krijg je meteen mee, bovendien wordt het door de meeste aanvullende verzekering vergoed. Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie neem contact op met onze assistente. Zij is bereikbaar via 088-4420400.
Care for Women is de eerste organisatie die zich inzet op het gebied van hormonale problemen bij vrouwen. Met ruim 100 locaties behoort Care for Women tot één van de grootste organisaties op dit vakgebied...