Botontkalking tijdens de overgang, verminder de kans

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, is een probleem dat vaak voorkomt na de overgang. De overgang speelt een grote rol bij het ontstaan van botontkalking. Alle cellen in je lichaam vernieuwen zich continu, dus ook de cellen in je botten. Tot je 30ste worden je botten steeds sterker. Na je 35ste draait het proces om en worden je botten langzaam zwakker. Tijdens en na de overgang versnelt dit proces zelfs. Hierdoor krijgen meer vrouwen dan mannen hiermee te maken. Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen botontkalking, terwijl dat bij mannen maar 1 op de 7 is.

Botontkalking, hoe ontstaat dat?

Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. Je botten worden poreus, waardoor ze makkelijker breken. Tijdens en na de overgang versnelt dit proces van botontkalking. Dit komt door de afname van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron tijdens de overgang. Deze hormonen hebben een vertragende werking op de afbraak van bot en beschermen zo tegen botontkalking. Doordat je lichaam minder van die hormonen aanmaakt tijdens de overgang, valt de vertraging weg en vermindert deze bescherming. Aan de afname van de hormonen is niets te doen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de kans op botontkalking te verminderen. Hiermee kan je het best zo vroeg mogelijk beginnen. Tot je 30ste bouw je immers je sterke botten op.

Kans op botontkalking verminderen

Om je botten sterk te maken en te houden is het belangrijk voldoende calciumrijke producten te eten en drinken. Dit zijn voornamelijk zuivelproducten, boerenkool, peulvruchten, noten en zaden. Maar het is ook belangrijk bepaalde voeding juist te vermijden. Natrium, alcohol, suiker en cafeïne belemmeren de opname van calcium namelijk. Ook vitamine D is belangrijk om botontkalking tegen te gaan. Dit komt doordat vitamine D de opname van calcium bevordert. Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht, maar zit ook in producten als margarine, vlees, eieren en vis. Veel vrouwen hebben last van een vitamine D tekort. Women’s Vitamine D Forte kan dan een goede oplossing zijn. Deze formule bevat een hoge, maar verantwoorde dosering vitamine D. Je kan het bestellen op de webshop van Care for Women.

Botontkalking, de overgang en hormonen

Botontkalking tijdens de overgang wordt dus mede veroorzaakt doordat bot sneller wordt afgebroken door de lagere hormoonspiegels. Het lijkt daardoor logisch om hormonen voor te schrijven om dit tekort aan te vullen. Dit gebeurt vooral bij vrouwen in de vervroegde overgang. De laatste jaren is er echter ook veel aandacht voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan stoffen die vergelijkbaar zijn met het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Deze stoffen heten fyto-oestrogenen en komen voor in bloemkool, broccoli en spruitjes, maar ook in soja, sojaproducten en lijnzaad.

Botontkalking en beweging

Bewegen is natuurlijk sowieso gezond, maar het vermindert ook de kans op botontkalking. Door dagelijks te bewegen worden je botten sterker en behouden ze hun weerstand beter. Daarnaast zorgt beweging voor sterkere spieren en het behoud van je lenigheid. Hierdoor wordt de kans op vallen verkleind. Daarnaast is bewegen ook gewoon gezellig. Ga bijvoorbeeld samen met een vriendin wandelen, dansen, tennissen, golfen of gewichtheffen. Deze sporten zijn heel goed voor je botten. Ze belasten de botmassa, waardoor de bot stofwisseling wordt gestimuleerd en daarmee ook de aanmaak van nieuw bot.

Hulp en advies bij botontkalking

De kans om als vrouw osteoporose te krijgen is groot. Krom lopen, een gebroken pols of heup kan echter voorkomen worden, mits je hier vroegtijdig aandacht aan besteedt. Vermoed je dat je een verhoogd risico hebt, of zelfs al last hebt van botontkalking? Of wil je er gewoon meer over weten? Maak dan een afspraak bij een Care for Women specialiste. Zij kan je precies uitleggen wat botontkalking is en hoe het met jouw risico gesteld is. Je kunt bij haar terecht met al je vragen, zowel over het voorkomen van als het omgaan met osteoporose. Een afspraak maken met een Care for Women specialiste kan 24 per dag in de webagenda. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van de huisarts is niet nodig.