Door onze site te bezoeken, ga je akkoord met ons privacybeleid met betrekking tot cookies, tracking statistieken, enz.
De overgang, een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waar nogal eens wat misvattingen over zijn. Zo worden de overgang en de menopauze vaak met elkaar verward. Vaak word er gedacht dat je, zodra je in de overgang bent ook niet meer zwanger kunt worden. Dat is niet helemaal waar.
Allereerst, de overgang kan al beginnen rond je 40e levensjaar. Maar dit kan ook eerder, dan spreek je over een vervroegde overgang. De overgang is de periode van de eerste klachten en van het vruchtbaar naar het onvruchtbaar worden. In deze periode zijn je hormonen vaak uit balans en een nieuw evenwicht moet worden gezocht. De overgang is een soort omgekeerde pubertijd. In de menopauze ben je pas een jaar na je laatste menstruatie. Tot een jaar na je laatste menstruatie is het dus mogelijk om zwanger te worden. Tot die tijd moet je dus zorgen dat je anticonceptie goed geregeld is.
Aangezien je tijdens de overgang nog steeds menstrueert en dus ook nog zwanger kunt worden, blijven veel vrouwen doorgaan met hormonale anticonceptie. Hoewel dat begrijpelijk is, worden bepaalde anticonceptiemiddelen tijdens de overgang toch afgeraden, zeker als je geen anticonceptie nodig hebt. Ook is er voorzichtigheid geboden als er hormoongevoelige borstkanker in je familie voorkomt. De anticonceptiepil kan het risico op trombose verhogen. Dit is met name gevaarlijk als je ook nog rookt.
Aan het gebruik van de anticonceptiepil tijdens de overgang zit voor sommige vrouwen zeker een positieve kant. Hoewel de pil niet kan beïnvloeden wanneer de overgang start, kan het wel bepaalde overgangsklachten verminderen. Echter kan het hierdoor wel lastig te zien zijn of de overgang al begonnen is of niet. Het wordt daarom aangeraden om rond de 52 jaar eens te stoppen met de anticonceptiepil, om te zien of je de menopauze al gehad hebt. De anticonceptiepil beschermt tegen botontkalking, vooral als je al op jonge leeftijd in de overgang bent beland. Ook kan het helpen bij hevige menstruatiepijn of hevig bloedverlies. Of je de pil wilt gaan gebruiken of blijven gebruiken hangt van je persoonlijke omstandigheden af: leeftijd, risicofactoren, leefstijl. Er zijn ook veel anderen mogelijkheden om iets aan je hormonale disbalans te doen. Anticonceptie is maatwerk, maar ook hormoonsuppletie tijdens de overgang.
Zit jij in de overgang en weet je niet goed welke anticonceptie je wilt gebruiken? Maak dan gerust een afspraak met een van de Care for Women specialistes. Zij kunnen je helpen met al je hormonale problemen en vragen.
Care for Women is de eerste organisatie die zich inzet op het gebied van hormonale problemen bij vrouwen. Met ruim 100 locaties behoort Care for Women tot één van de grootste organisaties op dit vakgebied...