Sex tijdens de zwangerschap

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Een zwangerschap is een wonder, zeker als het bij jou niet zo gemakkelijk is gegaan. Waar je misschien niet zo snel aan denkt is de verandering in je seksleven. Seks tijdens de zwangerschap is een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt. Net zoals de verandering van het seksueel verlangen bij zwangere vrouwen. Verloskundigen, huisartsen en zelfs gynaecologen besteden nog weinig aandacht aan dit onderwerp.

 Net zoals wanneer je niet zwanger bent verschilt het per persoon hoe je seksualiteit beleeft als je zwanger bent. Dit geldt natuurlijk ook voor je partner. Niet alleen lichamelijk zijn er een hoop veranderingen, ook emotioneel en in jullie relatie verandert er veel. Wat er precies voor jou verandert is niet te voorspellen, dit is per persoon verschillend. Wel zijn er een aantal algemene veranderingen te beschrijven.

Lichamelijke veranderingen

Misschien wel het bekendste aan zwanger zijn; je veranderende lichaam. Iedereen kent wel de dikke buik van zwangere vrouwen, maar ook striae en opgezette enkels door vocht zijn bekende zwangerschapskwaaltjes. Door je andere uiterlijk kun je beperkt worden in houdingen bij het vrijen. Ook je behoefte aan seksueel contact kan veranderen. Het is belangrijk dat je je realiseert dat vrijen tijdens de zwangerschap geen enkel risico oplevert voor de baby. Ook kan je vagina wat droger zijn, dan kan vrijen lastig zijn. Maak eventueel gebruik van een glijmiddel zoals de Women’s Personal gel. Dit glijmiddel op waterbasis is speciaal voor vrouwen ontwikkeld en plakt niet, droogt niet uit en is zacht voor de huid.

Wennen aan een ander orgasme

In de zwangerschap is er sprake van een vergrote doorbloeding van vrijwel alle organen. Dat geldt dus ook voor de borsten, de baarmoedermond, de schaamlippen en de clitoris. De clitoris is iets groter dan normaal en raakt daarom makkelijker geprikkeld. De verhoogde doorbloeding kan ervoor zorgen dat je zowel ’s nachts als overdag gemakkelijker geprikkeld wordt. Soms uit zich dat in meer dromen en het hebben van seksuele fantasieën. Het kan voorkomen dat je na een orgasme een pijnlijke buik krijgt. Op het moment dat een vrouw klaarkomt trekken haar baarmoeder en de bekkenbodemspieren een paar keer ritmisch samen. Als je niet zwanger bent voel je de samentrekkingen van je baarmoeder niet. Als je zwanger bent kan het enkele uren duren voordat je baarmoeder weer ontspant. Je baarmoeder voelt dan na een orgasme als een harde bal aan. Dit is niet schadelijk voor de baby. Ook het opwekken van een aantal orgasmes na elkaar, is niet schadelijk.

Zwanger zijn en vrijen

 Wanneer je al aardig op weg bent in je zwangerschap kan die buik nogal in de weg zitten. Het is dan bijvoorbeeld niet prettig om tijdens het vrijen onder je partner te liggen. Bij de ene vrouw is dit na 4 maanden al niet prettig meer, bij een ander beperkt de buik je pas na langere tijd. Tijdens de zwangerschap wordt de vagina van een vrouw korter, daardoor kan een diepe penetratie erg gevoelig zijn voor de vrouw. Ga gerust samen met je partner op zoek naar manieren die voor jullie prettig zijn. Durf hierover ook met elkaar in gesprek te gaan.

Geen risico voor de baby!

In het begin van de zwangerschap ondervindt de baby geen last van geslachtsgemeenschap. Vrijen in het begin van de zwangerschap kan géén miskraam veroorzaken. Ook later in de zwangerschap is geslachtsgemeenschap onschadelijk voor de baby. Ook op het moment dat diepe penetratie van de penis in de vagina wat gevoeliger wordt, heeft dit geen invloed op het kind. Alleen wanneer u vruchtwater of bloed verliest en wanneer u weeën heeft is het onverstandig om geslachtsgemeenschap te hebben omdat dit een risico voor de baby kan vormen.

Emotionele veranderingen

Een zwangerschap, al dan niet gepland, is het begin van een nieuwe fase binnen je relatie. Het is een avontuur waar jullie beiden deelgenoot van zijn. Het geluksgevoel kan voor jullie beiden een extra dimensie toevoegen aan de inhoud van de liefde voor elkaar. Omgekeerd kan het zijn dat zowel voor jou als je partner de veranderingen een rem vormen voor de seksuele beleving. Ook kunnen jullie beiden anders in de relatie komen te staan, een zwangerschap is een onzekere factor. Het verschilt per persoon hoe deze veranderingen zich uiten, bijvoorbeeld op het gebied van seksualiteit. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de vrouw, ook de man heeft te maken met de veranderingen en zal zich misschien aan moeten passen.

Communiceren met je partner over seks

Heb je tijdens je zwangerschap meer zin in seks? Of heeft je partner meer zin in seks maar hoeft het van jou niet zo? Praat hierover met elkaar. Zeg hoe je je voelt en wat je graag wilt. Zeker als je gemengde gevoelens hebt over seks tijdens zwangerschap is het belangrijk dit uit te spreken. Moedig ook je partner aan om er over te praten. De veranderingen in deze tijd maken jullie samen mee en communiceren met elkaar kan ervoor zorgen dat je elkaar beter begrijpt.

Care for Women is er voor jou

Wil je meer weten over zwangerschap of hoe je gezond zwanger kunt worden? Of heb je andere vragen rond vrouw zijn? De Care for Women specialiste heeft alle kennis in huis om jou te helpen. Met ruim 150 praktijken door heel Nederland is er bovendien altijd iemand in de buurt. Een afspraak maak je wanneer jou het uitkomt in de webagenda.