Door onze site te bezoeken, ga je akkoord met ons privacybeleid met betrekking tot cookies, tracking statistieken, enz.
Je bent 9 maanden zwanger geweest en hebt een klein wonder op de wereld gezet. Nu begint er een nieuwe periode, ontzwangeren. Die periode is heel belangrijk omdat je lichaam herstelt van je zwangerschap. Veel vrouwen verwachten in die belangrijke periode teveel van zichzelf en dat kan gevolgen hebben, misschien zelfs wel een depressie. Dat is enorm jammer want dit is juist zo’n mooie periode waar je optimaal van zou moeten kunnen genieten!
Vaak denken vrouwen dat het flink is als je zo snel mogelijk weer alles zelf doet. Misschien heb je soms het idee dat het gek is als je tijdens de kraamdagen zoveel mogelijk in bed blijft. Bedenk dan dat de kraamdagen er niet voor niets zijn. Het is verstandig om tijdens de kraamdagen zoveel mogelijk te rusten, nu is immers de kraamverzorgster er nog om je te helpen. Veel vrouwen die al snel weer alles zelf doen krijgen een grote tegenslag als de kraamverzorgster weg is. Het ontzwangeren duurt echter langer dan de kraamdagen alleen. Het is niet gek als je snel vermoeid bent en kunt huilen om kleine dingen die normaal niet uitmaken. Ook je labiel voelen is niet vreemd, dat komt door de veranderingen van hormonen in je lichaam en je nieuwe gezinssituatie. Ramen lappen en het hele huis aan kant maken, lukt voorlopig ook niet. Rustig aan dan breekt het lijntje niet. Ga eens een paar middagen ’s middags rusten. Als je niet kunt slapen is dat helemaal niet erg, neem bijvoorbeeld een boek mee naar bed of kijk een film. Het belangrijkste is dat je in de middag een paar uur voor jezelf hebt. Als je vindt dat je alles alweer zelf moet kunnen en geen rust neemt, dan is de kans op een depressie aanwezig. Hoe meer uitgerust je bent, hoe beter je alles aankunt. Blijf je extreem moe? Laat dan je HB dan eens controleren, het kan heel goed dat je bloedarmoede hebt.
Bij een zwangerschap verandert je lichaam zoveel dat er tijdens het ontzwangeren veel moet herstellen. Er zijn verschillende organen betrokken bij de bevalling en die herstellen niet allemaal even snel. De baarmoederhals is een dag na de bevalling al bijna gesloten, terwijl de vagina vaak iets wijder blijft dan voor de bevalling. De baarmoeder wordt kleiner door vochtverlies en het verkleinen van de spiercellen, na 6 weken is de normale grootte weer bereikt. De doorbloeding blijft beter dan voor de zwangerschap. Ongeveer 6 weken na de bevalling is de wond van de placenta genezen en zorgen baarmoedercontracties ervoor dat de baarmoeder herstelt, ook wel naweeën genoemd. Dit kan vooral tijdens het zogen pijnlijk zijn. De eerste 5 weken na de bevalling loopt er afscheiding uit de baarmoeder. Dit wordt ook wel lochia genoemd en bestaat uit wondvocht, bloedresten en later ook uit slijm, bacteriën en dood vlees. Deze afscheiding wordt door baarmoedercontracties naar buiten gestuwd. Eerst is deze afscheiding wat bloederig, later wordt het roodbruin, gelig en uiteindelijk wit. De bekkenbodemspieren hebben ongeveer zeven weken nodig om te herstellen. Je buikspieren worden pas na een paar maanden sterker. Het doen van oefeningen ter versterking van deze spiergroepen is zinvol, maar als je net bevallen bent nog niet.
Zo kort na de bevalling is het belangrijk dat je goed uitrust. Verder verdwijnen de zwangerschapshormonen waardoor bijvoorbeeld de melkafscheiding op gang komt. Ook wordt je eetlust groter. Daarnaast kun je in de periode van ontzwangeren problemen met je ontlasting hebben, maar ook slaapproblemen, een gestegen lichaamstemperatuur, haaruitval en spanningen kunnen voorkomen.
Het kan even duren voor je weer behoefte hebt aan seks. Sommige vrouwen vinden na de bevalling de gedachte aan seks al pijnlijk. Daarbij komt nog dat moeder zijn behoorlijk beslag op je legt. De hele dag door moet je je kind voeden, verschonen en troosten. Als je kindje eindelijk slaapt ben jij ook doodmoe. Je hebt je slaap dan hard nodig, want ‘s nachts kan je kindje ook de nodige aandacht vragen.
Ga je door een moeilijke periode na de bevalling of heb je vragen over ontzwangeren? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt. Je kunt je verhaal bij haar kwijt en al je vragen stellen. Ook als de periode na de zwangerschap je erg zwaar valt en je denkt dat niemand je begrijpt kun je bij haar terecht.
Care for Women is de eerste organisatie die zich inzet op het gebied van hormonale problemen bij vrouwen. Met ruim 100 locaties behoort Care for Women tot één van de grootste organisaties op dit vakgebied...