Menstruatiecyclus verandert

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Zoals iedereen waarschijnlijk wel geleerd heeft op de middelbare school, is menstruatie de maandelijkse afscheiding van het baarmoederslijmvlies. Dit kan soms ongemakkelijk en lastig aanvoelen, maar toch is dit de manier waarop je lichaam jou verteld dat je systeem goed werkt. Net zoals dat elke vrouw uniek is, is ook elke menstruatiecyclus uniek. Na een paar jaar merken de meeste vrouwen hoe hun cyclus precies in elkaar zit.

Bestaat er een normale menstruatiecyclus?

Helaas niet. De gemiddelde menstruatiecyclus van een vrouw duurt 28 dagen, en de menstruatie duurt drie tot vijf dagen. Er kunnen echter grote verschillen zijn van vrouw tot vrouw.  Je hoeft je dus geen zorgen de maken over de duur van je menstruatie of hoe vaak deze optreedt. Het is echter wel verstandig om in de gaten te houden of er iets in je cyclus veranderd is. Dit kan je namelijk veel vertellen over je gezondheid.

Menstruatie is erg onregelmatig en blijft soms uit

 Als je menstruatie uit blijft dan moet je jezelf afvragen of het iets met je leeftijd te maken kan hebben. Voor een vrouw in de twintig of dertig die seksueel actief is, is zwangerschap altijd een mogelijkheid. Voor een vrouw in de veertig of vijftig kan het ook de menopauze zijn of een voorbode daarvan. Gedurende deze tijd kan de menstruatie ook korter en lichter worden.

 Een andere oorzaak van een uitblijvende menstruatie kan overmatige lichaamsbeweging zijn. Te intensieve trainingen kunnen van invloed zijn op de productie en regulering van de hormonen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus.

Vrouwen met een eetstoornis, zoals anorexia nervosa, kunnen ook last krijgen van een onregelmatige of uitblijvende menstruatie. Doordat er te weinig calorieën binnen komen, onderdrukt dit de afgifte van hormonen die je lichaam nodig heeft voor de ovulatie.

Andere oorzaken waardoor je menstruatie kan veranderen:

  • Schildklier aandoeningen
  • Geven van borstvoeding
  • Obesitas
  • Anticonceptiepil
  • Stress

Menstruatie is zwaarder dan normaal

De meeste vrouwen scheiden ongeveer twee á drie eetlepels bloed uit per maand. Vrouwen die een zwaardere menstruatie hebben kunnen echter wel meer dan 5 eetlepels per maand uitscheiden. Als je veel bloed verliest, verlies je ook ijzer. Je lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te produceren, een molecuul dat ervoor zorgt dat je rode bloed cellen zuurstof door je lichaam transporteren. Als je last hebt van een heftige menstruatie is het verstandig om een voedingssupplement te nemen met ijzer.

Omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat je menstruatie zwaarder wordt:

  • Miskraam
  • Goedaardige gezwellen in het baarmoederslijmvlies
  • Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (zoals bloedverdunners)
  • Een verandering in het gebruik van anticonceptiepillen
  • Baarmoederkanker

Je kan makkelijk nagaan hoe heftig je menstruatie is door te kijken hoeveel tampons of maandverband je gebruikt. Als je ze elk uur moet verwisselen voor gedurende een paar uur achter elkaar, dan kan je zeggen dat je een zware menstruatie hebt.
Het slikken van de anticonceptiepil kan je helpen met het reguleren van de menstruatiecyclus en kan ervoor zorgen dat je menstruatie minder heftig wordt.

Bloedingen tussen twee menstruaties

 Als je tussen twee menstruaties begint te bloeden moet je dit probleem niet negeren. De oorzaken kunnen variëren van iets goedaardigs, zoals het vergeten te nemen van de anticonceptiepil, tot iets kwaadaardigs, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of kanker. Het beste is om je arts te bezoeken voor een test.

Wat kan Care for Women voor jou betekenen?

 Menstrueren is echt niet altijd een feestje, dat weten wij uit ervaring. Jammer genoeg blijf je vaak met je problemen rondlopen. Wij begrijpen dat de drempel om met zo’n ‘alledaags’ probleem erover te gaan praten best hoog is, maar je menstruatie kan wel meer dan 30 jaar gaan duren. Wat als je elke maand enorm lang ongesteld bent? Of een week ziek? Care for Women kan je hierbij helpen. Tijdens een consult van een uur gaan ze kijken welke behandeling het beste bij jou pas. De consulten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Een afspraak maken kan telefonisch of via de webagenda van Care for Women.