Hoe goed ken jij je menstruatiecyclus?

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Vanaf een jaar of 12 maakt elke vrouw het mee; de menstruatiecyclus. Deze cyclus is een stuk uitgebreider dan alleen de ongesteldheid waar veel vrouwen het mee associëren. Wat de menstruatiecyclus precies inhoudt en hoe het loopt, is dan ook voor de meesten niet bekend.

De menstruatiecyclus is een cyclus waarbij het lichaam zich voorbereid op een eventuele bevruchting. Deze cyclus duurt bij de meeste vrouwen gemiddeld tussen de 25 en de 35 dagen. Tijdens zo’n cyclus doorloopt je lichaam 4 fasen: de menstruatie, de folliculaire fase,

de ovulatie en de luteale fase. De hele maand werkt het lichaam hard om deze fases te doorlopen. Ze worden ook wel gezien als de vier ‘seizoenen’.

Fase 1: De menstruatie – Winter (3-7 dagen)

Op de dag dat je ongesteld wordt, begint ook ‘de winter’ van je menstruatiecyclus. Je oestrogeen- en progesteronlevel zijn nu op zijn laagst. Hierdoor wordt de niet-bevruchte eicel afgestoten, in combinatie met wat bloed en een deel van het baarmoederslijmvlies. Dit heeft de welbekende menstruatieklachten als gevolg. Denk hierbij aan pijn in de onderrug, een opgeblazen gevoel en krampen. Door de wisselingen van de hormonen kun je ook last krijgen van stemmingswisselingen.

Je voelt je in deze fase wat vermoeider, rusteloos, chagrijnig, emotioneel en je kunt een sterke drang ervaren om in jezelf te keren. Daarnaast hebben sommige vrouwen in deze fase meer behoefte aan zoetigheid. Een goed excuus om die chocoladereep niet te laten liggen, want rauwe of donkere cacao helpt om kramp te verminderen. Naarmate de eerste fase vordert, stijgt de hoeveelheid oestrogeen weer en nemen de klachten af. Je voelt je fitter en vitaler en krijgt meer energie

Fase 2: De folliculaire fase  – De lente (3-7 dagen)

In de week na je menstruatie kom je in de folliculaire fase, waarbij een belangrijk hormoon wordt geproduceerd: het follikelstimulerend hormoon (FSH). Dit hormoon geeft een signaal dat de eierstokken weer een nieuw eitje mogen gaan rijpen. Daarnaast zorgt het ook voor de aanmaak van nog meer oestrogeen.

De lente staat voor ontwikkeling en groei en is de fase van vernieuwing. Je voelt je beter en je energie stijgt. Dit is dan ook de beste fase om veel te gaan ondernemen en plezier te maken. Je kan je jezelf namelijk in deze fase beter concentreren en je bent mentaal op je helderst.

Eet in deze fase verse en lichte voeding. Dit zorgt voor nog meer energie en bevordert de werking van het hormoon oestrogeen.

Fase 3: De Ovulatie – De zomer (3-4 dagen)

In de derde week van je cyclus ben je op je vruchtbaarst. Op dit moment in de menstruatiecyclus is je oestrogeenpeil het hoogst. Dit zorgt ook voor een toename van het luteïniserend hormoon (LH), wat de eisprong stimuleert. Door de stijging van dit hormoon laat de eicel los van de eierstok, een periode van nieuw leven want jouw lichaam is klaar om bevrucht worden en nieuw leven te creëren.

Deze fase wordt vergeleken met de zomer, omdat net als de zon jij ook gaat stralen. De meeste mensen krijgen in de zomer meer energie en zo werkt het ook in deze fase van de menstruatiecyclus. Sociaal en communicatief ben je in deze fase ook op zijn best. Daarnaast doe je meer aan je uiterlijk. Je hebt meer zin om te gaan shoppen en je bent meer met je uiterlijk bezig. Het moment om dus te gaan daten!

Niet alleen lichamelijk is dit een vruchtbare fase, maar op elk vlak: relaties met anderen, je libido, je werk en persoonlijk.

Fase 4: Luteale fase – De herfst (10 – 14 dagen)

Helaas duur de luteale fase het langst. Dit is de fase waarin je lichamelijke energie weer afneemt.

Nadat de eisprong heeft plaatsgevonden, gaat het eitje naar de baarmoeder. Hier kan het een dag lang overleven om bevrucht raken. Hoewel je oestrogeenlevel nog steeds lichtjes toeneemt, stijgt de hoeveelheid progesteron veel meer.

De herfst begint. De eerste weken voel je je nog energiek, kalm en positief, maar in de tweede helft zodra de winter nadert wisselende regenbuien ofwel huilbuien zich af met zonnige herfstdagen. Tijdens deze fase kun je last krijgen van stemmingswisselingen, migraine, krampen en de andere zogenaamde PMS-klachten. Ook kun je nogal direct zijn, jezelf down voelen, onzeker en chagrijnig zijn. Niet zo’n fijne periode dus. Zorg tijdens de herfst goed voor jezelf en beweeg mee met je behoeftes.

Is de eicel niet bevrucht, dan dalen de oestrogeen- en progesteronlevels weer en begint de cyclus weer van voor af aan.

Heb je klachten of vragen op het gebied van je menstruatiecyclus of andere menstruele klachten, maak dan eens een afspraak met een Care for Women specialiste. Je kunt ook over andere hormonale problemen bij ons terecht. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van je huisarts.