Anticonceptie na zwangerschap kiezen

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Zo kort na je bevalling denk je meestal nog niet aan anticonceptie. Toch is dit wel van belang, je kunt immers snel alweer zwanger worden. Heb je geen verdere kinderwens? Dan ga je waarschijnlijk weer voor lange tijd een anticonceptiemiddel kiezen.

Er zijn verschillende anticonceptie middelen om een zwangerschap te voorkomen, zoals de pil of het spiraaltje. Het kan zijn dat je na je bevalling met verschillende vragen zit. Wat kun je bijvoorbeeld het beste doen als je nog borstvoeding geeft? En wat is het verschil tussen middel X en Y? Word ik altijd zwanger zonder de pil? Om antwoord te krijgen op al je vragen kun je terecht bij een speciaal hiervoor opgeleide vrouw bij jou in de buurt, de Care for Women specialiste.

Anticonceptie en trombose

De laatste tijd hoor je veel over de anticonceptiepil en het risico op trombose. Een voorbeeld hiervan is de Diane 35 anticonceptiepil. Naast dat alle hormonale anticonceptiemiddelen risico’s rond trombose met zich meebrengen, bestaat dit risico ook wanneer je geen anticonceptie gebruikt. Ook zaken als diabetes, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten hebben invloed op het risico op trombose. Ook je leefstijl en familiehistorie spelen een belangrijke rol bij het risico op trombose.

Anticonceptie na abortus

Het kan gebeuren dat je zwanger bent geworden en gekozen hebt de zwangerschap te laten afbreken. Direct na de behandeling kan je al weer zwanger worden. Het is dus van belang om goed over anticonceptie na abortus na te denken.
Maar hoe kan je na een abortus weer beschermen tegen een volgende zwangerschap? In dit artikel leggen wij uit de verschillende soorten anticonceptie die je kan gebruiken na een abortus.

  • De anticonceptie ring De anticonceptiering kan je direct na een abortus tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap plaatsen, dan ben je direct beschermd. Heb je een abortus na de eerste drie maanden ondergaan, dan moet je de ring in de vierde week na de abortus plaatsen. Wanneer je in deze vier weken geslachtsgemeenschap hebt gehad, moet je wel zeker weten dat je in de tussentijd niet zwanger bent geworden voordat je de ring plaatst.
  • Het anticonceptiestaafje Wanneer je besluit om gebruik te maken van een anticonceptiestaafje, dan moet je die binnen vijf dagen na een abortus tijdens de eerste drie maanden laten plaatsen. Heb je een abortus gehad na de eerste drie maanden, dan moet je het staafje laten plaatsen in de vierde week na de abortus. Je moet dan wel eerst uitsluiten dat je zwanger bent. Je bent in beide gevallen direct beschermd tegen een zwangerschap
  • Het spiraaltje Wanneer je kiest voor een spiraaltje, kan deze in aansluiting op de abortus geplaatst worden. Je kan zowel kiezen voor de hormoonspiraal als de koperspiraal. Wanneer je een spiraaltje laat plaatsen na een abortus na drie maanden zwangerschap, dan is de kans echter wel iets groter dat het spiraaltje spontaan uitgedreven kan worden door je lichaam. Als je last hebt van een infectie tijdens of na je abortus, dan is direct plaatsen van een spiraaltje niet verantwoord, omdat je infectie dan erger kan worden. Wanneer je deze richtlijnen volgt, dan ben je direct beschermd tegen een zwangerschap.
  • De prikpil De prikpil kan je direct na een abortus, die je tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap hebt gehad, laten plaatsen. Vind je abortus plaats na de eerste drie maanden, dan moet je de prikpil binnen achttien dagen krijgen. Krijg je de prikpil in dit geval op een later tijdstip, dan ben je de eerste veertien dagen na toediening nog niet voldoende beschermd tegen een zwangerschap. Je zult dan nog andere bescherming, zoals condooms, moeten gebruiken. Als je in de tussentijd geslachtsgemeenschap hebt gehad, moet je wel zeker weten dat je in die periode niet zwanger bent geworden voordat je de prikpil laat toedienen. Een andere mogelijkheid is dat je wacht met de toediening tot je eerste normale menstruatie.

Het anticonceptieconsult

Tegenwoordig zijn er speciale anticonceptiespreekuren waarbij je samen de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemethoden afweegt en bepaalt welke vorm van jou het meest geschikt is. De Care for Women specialiste kan je hier namelijk alles over vertellen. Maak dus gerust een afspraak en laat je informeren over welk anticonceptiemiddel het beste bij jou situatie past.