Wij horen geen menopauze te hebben

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Gisteren werd ik weer eens geconfronteerd met de opmerking: “ach die overgang. Die hoort er gewoon bij en daar kom je vanzelf wel weer doorheen”. “Vanzelf wel weer doorheen?”, dacht ik. Veel vrouwen komen hier helemaal niet vanzelf doorheen. Opvliegers, slecht slapen, last van gewrichten en vooral die hele nare stemmingswisselingen. Je staat ’s morgens op en het zonnetje schijnt. Aan tafel stoot je zoon per ongeluk een kop thee over. Het warme bruine vocht gutst over de tafel en laat daar nu net je paspoort liggen, want morgen ga je heerlijk op vakantie. In huis begint het direct te onweren. Je zoon schiet overeind en gaat er als een haas vandoor. Mama heeft last van de overgang, maar ja, dat hoort er toch gewoon bij?! 

De meeste verschillen tussen mannen en vrouwen hebben betrekking op onze hormonen. Bij vrouwen veel complexer en veel meer ellende. De pubertijd, onze zwangerschap, maandelijkse menstruatie en tot slot nog de overgang. Mannen hebben het echt makkelijker. Het stoort mij dan ook als ik hoor dat we ons hierover aanstellen. Dat het erbij hoort en dat we hier vanzelf wel doorheen komen. Bovendien is het niet waar dat de overgang erbij hoort.

De overgang hoort er niet bij

Vroeger werden we niet ouder dan 50 en hadden we dus nergens last van. We gingen gewoon op tijd dood. Kwamen helemaal niet in de overgang. Hadden geen last van opvliegers, transpiratieaanvallen en stemmingswisselingen. Maar de medische wetenschap heeft ons er jaren bijgegeven. We worden zomaar 80 jaar. Daar zijn we ook zeker dankbaar voor, maar….. kan iemand dan ook onze overgangsklachten nog even oplossen?

We moeten zelf ook wat

Ik weet dat ze druk bezig zijn. Er is ook inmiddels al veel aan te doen. Dat we klachten hebben, ligt eerlijk gezegd ook wel voor een deel aan onszelf. Zowel aan de klachten als preventief, ter voorkoming van gezondheidsproblemen als we ouder worden, is al goed iets te doen. Dat begint wel met te accepteren dat we van mannen verschillen en hier geen taboe over te laten bestaan. Hier gewoon open over praten, kennis uitwisselen, maar ook zelf uitzoeken welke mogelijkheden jij hebt iets aan je klachten te doen. Wat heeft de reguliere geneeskunde je te bieden, wat de alternatieve geneeskunde? Maar ook wat kun je zelf doen. Je zult verbaasd staan over de verschillende mogelijkheden die er zijn. Maar dan moet je je er wel in willen verdiepen.

En dus…….

Er zal echt nog veel meer onderzoek over de overgang moeten komen. Wat gebeurt er precies in ons lijf. Alleen zo krijgen we meer kennis over onszelf, onze hormonen en kunnen we de de behandeling voor overgangsklachten verbeteren. We hoeven ons niet te schamen voor het feit dat we soms last hebben van onze hormonen. Dat als je tijdens de overgang hevig transpireert dit echt vervelend is. Dat een opvlieger op het verkeerde moment onhandig is en dat je de wedstrijd tennis kunt verliezen als je gewrichten het even niet doen. Het is fijn dat we ouder worden, maar laten we dan in hemelsnaam accepteren dat we daarom ook te maken hebben met een overgang en ophouden hier zo’n taboe over te laten bestaan.