“Door PMS had ik 2 persoonlijkheden in één maand” | Sabine (35)

Care for Women Icon
Care for Women Icon

In ons drukke leven kunnen we soms merken dat onze energie en vrolijkheid afnemen. Dit kan verontrustend zijn, vooral als het leven ons overweldigt. Een veelvoorkomende oorzaak hiervan is het premenstrueel syndroom, kortweg PMS genoemd.

Sabine, 35 jaar, vond verlichting voor haar PMS-klachten dankzij een van onze Care for Women specialisten. Voorheen sleepte ze zich door de dagen heen, terwijl haar kinderen soms ver uit haar buurt bleven. Nu ze haar ervaringen deelt, hoopt ze PMS meer bespreekbaar te maken en anderen te helpen die door soortgelijke fases gaan.

“Zo rond mijn dertigste begon het: een aantal weken per maand voelde ik me als een dweil, ik denk dat dat het beste omschrijft hoe mijn lichamelijke toestand toen was. En soms een heel boze dweil, dat wel. Ik voelde me alsof ik ieder moment uit elkaar kon barsten, ik had hoofdpijn, kon me niet concentreren en wilde de hele dag in bed blijven. Ik sleepte me door de dag en moest in de middag echt even rusten, anders redde ik het niet.

Daarnaast was ik gewoon niet te genieten. Ik flapte er de meest onmogelijke opmerkingen uit waar ik mijn partner of vriendinnen mee kwetste. Mijn kinderen waren ook favoriet onderwerp tijdens mijn buien, ze bleven het liefst uit mijn buurt want om het minste of geringste snauwde ik ze af. Daarna voelde ik me zo rot en een vreselijke moeder: hét recept voor een goede janksessie.

Het tegenstrijdige is: in de week van mijn menstruatie en de week daarna kon het allemaal niet kapot. Ik voelde me dan fantastisch, kon dubbel zo hard werken, had een leuke, liefdevolle relatie met mijn man en deed leuke dingen met mijn kinderen. Ik was gewoon een totaal andere Sabine en dat maakte het extra moeilijk, want je weet dus ook hoe het is om geen klachten te hebben.

Natuurlijk ben ik met mijn klachten bij de huisarts geweest, maar daar kreeg ik een beetje het gevoel alsof hij vond dat het tussen mijn oren zat. Hij adviseerde me ook om naar de psycholoog te gaan! Heel goed bedoeld hoor, dat wel, maar een psycholoog was voor mijn gevoel zeker niet wat ik nodig had. Het was anders. Uiteindelijk ben ik een jaar lang een kalender gaan bijhouden voor mijn klachten. Daardoor gingen mijn ogen wel open! De klachten traden namelijk altijd op in de twee weken voor mijn menstruatie. Was ik ongesteld? Dan voelde ik me prima en ook in de week daarna was alles oké. Maar daarna begon alles weer van voren af aan.

Uiteindelijk ben ik weer naar de huisarts gegaan mét die kalender. Het ’toeval’ wilde dat er die dag een vervanger was. De vervangende huisarts hoorde mijn verhaal, zag de kalender en zei: ‘Dit lijkt enorm op PMS. Je moet eens naar Care for Women, daar weten ze hier heel veel vanaf en hebben ze de tijd voor je.’

En dat heb ik gedaan! Voor het eerst werd er goed naar me geluisterd. Ik kreeg een consult van een uur dat alleen al voelde als een luxe. Een uur helemaal voor mij alleen waarin ik al mijn vragen kon stellen, het was een cadeautje. En omdat de specialiste er zo diep op inging, konden we samen passende oplossingen zoeken. Achteraf denk ik dat gewone artsen te weinig tijd en aandacht kunnen besteden aan PMS en daardoor niet adequaat kunnen helpen.

Inmiddels gaat het heel goed met me. Ik ben niet 100% klachtenvrij, maar door onder andere mijn levensstijl aan te passen gaat het veel en veel beter met me!”