Week van de overgang

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Tot op de dag van vandaag is de overgang helaas nog steeds een taboe. Daarom is het belangrijk dat de overgang meer in de spotlight wordt gezet. Om dit onderwerp bespreekbaar te maken is in 2017 de jaarlijks terugkerende week van de overgang ontstaan met ieder jaar een ander thema.  Het thema dit jaar is ‘Overgang op de agenda’.

Vroeg of laat komt iedere vrouw in de overgang. Bij veel vrouwen begint dit zo rond het 45ste levensjaar en kan wel meer dan 10 jaar duren. Het is een biologisch proces en kent vier fases:

  1. Pre-menopauze ook wel pre overgang genoemd;
    De periode voorafgaand aan de menopauze. Je menstruatie is hierbij nog regelmatig.
  2. Peri-menopauze;
    De periode voor de menopauze tot een jaar na de laatste menstruatie. In deze periode treden vaak de bekende overgangsklachten op en de menstruaties worden onregelmatiger.
  3. Menopauze;
    De laatste menstruatie.
  4. Post-menopauze
    De periode vanaf één jaar na je laatste menstruatie. De overgang van vruchtbaar naar onvruchtbaar is gemaakt. De menstruaties zijn gestopt en de eierstokken stoppen definitief met de productie van eicellen en vrouwelijke hormonen.

De overgang is niet iets om je voor te schamen. Ieder jaar zijn er namelijk zo’n 1,4 miljoen vrouwen in de overgang. Je bent dus niet de enige vrouw die deze, soms, vervelende periode doorstaat. Toch blijft het tot op de dag van vandaag een onderwerp waar te weinig over wordt gesproken, zowel thuis als op de werkvloer. Om deze reden is het belangrijk dat de overgang een onderwerp op onze agenda’s wordt, zodat steeds meer mensen de klachten gaan (h)erkennen.