De rol van progesteron

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Progesteron speelt tijdens het leven van een vrouw diverse (belangrijke) rollen. Het begint al bij de start van de menstruatie, maar ook tijdens de zwangerschap en de overgang. Wij nemen je in dit artikel mee in de verschillende fases en leggen hierbij uit wat de rol van het hormoon progesteron is.

Menstruatie

De menstruatiecyclus bestaat uit twee fasen. In het eerste deel van de cyclus produceren met name de eierstokken het hormoon oestrogeen. Dit hormoon speelt in het eerste deel een dominante rol, waardoor het hormoon progesteron op de achtergrond blijft. Rond de ovulatie is er productie van het mannelijk hormoon testosteron. Rond die tijd ben je vruchtbaar ook is testosteron de veroorzaker voor de zin in seks. In het tweede deel van je menstruatiecyclus, na de eisprong, neemt het hormoon progesteron de dominante rol over. Het oestrogeenniveau daalt en het progesterongehalte neemt toe. Onder invloed van dit hormoon wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies dikker, zodat een eventueel bevruchte eicel zich goed kan innestelen. Daarnaast zorgt progesteron er ook voor dat je (nog) niet ongesteld wordt. Wanneer de eicel niet bevrucht wordt, daalt de aanmaak van progesteron. Door deze daling wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies afgebroken en begint de menstruatie.

Zwangerschap

Wanneer een eicel is bevrucht, zorgt progesteron ervoor dat de baarmoedermond minder toegankelijk wordt gemaakt door middel van een slijmprop. Door deze afsluiting is er een kleine kans dat overige zaadcellen de baarmoeder binnendringen. Daarnaast blijft, door de slijmprop, zowel de baarmoeder als de baby gedurende de zwangerschap beschermd tegen infecties van buitenaf.

Tijdens de eerste fase van de zwangerschap zorgt progesteron ervoor dat de baarmoederwand in goede conditie blijft en dat jouw lichaam de embryo niet afstoot. Na een aantal weken neemt de placenta de productie van progesteron over van de eierstokken en gaat de productie van progesteron fors omhoog. Zolang het te vroeg is om te bevallen, remt progesteron deze hormonen om een vroeggeboorte te voorkomen. Wanneer de bevalling nadert, maakt je lichaam steeds minder progesteron aan. Hierdoor kan de baarmoederspier zich goed samentrekken voor krachtige weeën.

Overgang

Wanneer de voorraad eicellen daalt in de eierstokken, daalt ook het progesterongehalte. Dit is het begin van de overgang. Gedurende deze fase daalt het progesterongehalte steeds meer. Naast de daling van progesteron, daalt ook het hormoon oestrogeen. Hierdoor kan er een disbalans tussen de hormonen ontstaan met als gevolg de welbekende overgangsklachten. Gelukkig is er nog progesteronproductie in de bijnieren. Daardoor heb je nog een reserveproductie. Deze productie kan wel worden verstoord door de stresshormonen, die ook in je bijnieren worden aangemaakt.