Slecht slapen

Slecht slapen is heel vervelend, maar het gebeurt iedereen wel eens. Als je echter vrijwel elke nacht last hebt van slapeloosheid door bijvoorbeeld opvliegers, nachtelijke transpiratie of andere overgangsklachten, kun je daar overdag veel last van hebben. Je bent dan prikkelbaarder, kunt te maken krijgen met eetaanvallen, huilbuien of voelt je moe en lusteloos.
Gelukkig is er vaak eenvoudig iets te doen aan slecht slapen tijdens de overgang. De Care for Women specialiste is speciaal opgeleid in klachten ten gevolge van de overgang. Ook in slecht slapen. Zij kan je verder helpen. Samen met jou zal ze zoeken naar een passende oplossing voor jouw slaapproblemen en eventuele andere klachten die door de overgang veroorzaakt worden.

Slecht slapen kent vele oorzaken

Slecht slapen kan meerdere redenen hebben, zoals de overgang, stress of gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Ook bepaalde gewoontes voor het slapen gaan kunnen invloed hebben. Mogelijke oorzaken van slecht slapen zijn:

 • Opvliegers of nachtzweten als gevolg van de overgang
 • Stress en spanningen
 • Angst of depressie
 • Gebruik van cafeïne, bijvoorbeeld in koffie, thee, chocolade of cola
 • Het nemen van zware maaltijden die lang op de maag drukken
 • Gebruik van bepaalde medicijnen of drugs
 • Het drinken van alcohol
 • Gebruik van smartphones of tablets, het blauwe licht kan je wakker houden

Slecht slapen, houd het bij

Natuurlijk verschilt het voor iedereen waardoor slecht slapen uitgelokt wordt. Het is echter wel verstandig om bij jou bekende oorzaken zoveel mogelijk uit te bannen. Leer jezelf bijvoorbeeld aan om voor het slapen gaan een ontspannende activiteit te doen, zoals lezen of in bad gaan. Je lichaam went dan aan dit ritueel en zal herkennen wanneer het bedtijd is. Houd ook eens een slaapdagboek bij, zodat je inzicht krijgt in de oorzaken van slecht slapen. In een slaapdagboek houd je zaken bij als;

 • Hoe laat je naar bed gaat
 • Hoe laat je weer wakker bent
 • Wat je gegeten en gedronken hebt
 • Welke medicijnen of drugs je gebruikt hebt
 • Hoe uitgerust je je ’s ochtends voelt
 • Lig je te piekeren? Schrijf dan op welke zorgen of gedachten je ’s avonds wakker houden

Slecht slapen, de Care for Women specialisten kunnen je helpen

Slecht slapen tijdens de overgang kan zeker een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Bovendien komt slecht slapen zelden als klacht alleen tijdens de overgang. Vaak is het een heel scala aan overgangsklachten. De Care for Women specialiste is een professionele zorgverlener die zich o.a. heeft gespecialiseerd in de klachten van de overgang, zoals slecht slapen. Zij zal samen met jou kijken naar de behandelmogelijkheden van zowel de reguliere als de complementaire zorg die er zijn tegen slecht slapen. Doordat zij zelf vrouw is weet zij als geen ander waar je mee te maken kunt krijgen. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig en de meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekeringen. Maak nu eenvoudig zelf een afspraak in de webagenda of bel 088-4420442.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Care for Women Webshop

Met zelfzorgmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen die last hebben van schommelende hormonen.

N

Kenniscentrum

In het grote kenniscentrum in Amersfoort worden opleidingen en cursussen voor professionele zorgverleners gegeven.

N

Tienduizenden vrouwen geholpen

Als de grootste professsionele gezondheidsorganisatie op het gebied van vrouwen en hun hormonen zijn er bij ons al tienduizenden vrouwen geholpen.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.