Nachtelijke transpiratie

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Iedere nacht uit je bed drijven door het zweten? Zodat  je niet lekker meer slaapt en overdag moe en futloos bent? Je bent niet de enige. Dit is een veel voorkomende overgangsklacht.

Zweten is een normale functie van je huid. Het zorgt ervoor dat je lichaam de juiste temperatuur blijft en worden afvalstoffen door het zweet uitgescheiden. Tijdens de overgang kan dit proces van transpireren verstoord raken. Hier krijg je de welbekende opvliegers van maar ook nachtzweten is een veel voorkomende klacht. Gelukkig is er iets aan te doen!

Nachtelijke transpiratie in de overgang, hoe ontstaat het?

Transpireren is normaal. In 24 uur produceert een mens gemiddeld tussen de 100 en 800 ml zweet. Afhankelijk van de omstandigheden, zoals het weer en lichamelijke inspanning, kun je meer of minder transpireren. Tijdens de overgang kan het proces van transpireren (zweten) verstoord raken omdat het temperatuurcentrum in je hersenen gevoelig is voor het wisselen van hormoonspiegels.

Dit komt door een plotselinge daling van je vrouwelijk hormoon oestrogeen. Het lichaam denkt een signaal te krijgen dat het warm is, ook al is dat niet zo. Het wil haar warmte kwijt en zet de huidbloedvaten open waardoor je meer gaat transpireren. Veel vrouwen ervaren dit als een soort van koortspiek, maar dan in 2 – 3 minuten tijd en zijn vervolgens drijfnat van het zweet. Vaak wordt dit gevoel afgesloten met een koude rilling, waarna de thermostaat weer in evenwicht is en het overmatig zweten weer stopt. Dit is ook wel de bekende opvlieger.

Maar vooral de nachtelijke transpiratie kan voor veel ellende zorgen. Iedere nacht je bed uit, helpt niet om je gezond en fit te houden. Sommige vrouwen moeten zelfs midden in de nacht hun bed verschonen, douchen en droge kleding aantrekken vanwege een nachtelijke transpiratie aanval. Nee, dan draagt de nachtelijke transpiratie niet bij tot een goede nachtrust en een fit gevoel in de ochtend. Maar ook aan nachtelijke transpiratie is goed iets aan te doen! Je hoeft dit echt niet te ‘ondergaan’.

Nachtelijke transpiratie, er is iets aan te doen!

Hoewel nachtelijke transpiratie aanvallen onschuldig zijn, kunnen ze wel erg vervelend zijn. Het geeft je niet echt een fris gevoel en het houdt je bovendien uit je slaap. Als de oorzaak bij de overgang ligt is er goed iets te doen aan nachtelijke transpiratie. Hier enkele eerste tips:

Ventileer

Slaap met het raam open, zodat er een goede ventilatie in de kamer is.

Goede nachtkleding

Draag nachtkleding van natuurlijke materialen zoals wol, zijde of katoen.

Beddengoed

Slaap onder beddengoed van natuurlijk materiaal. Dit ventileert goed en voelt prettiger.

Dubbel onderlaken

Gebruik een dubbel onderlaken, zodat je makkelijk je bed kunt verschonen. Er zijn ook speciale katoenen onderleggers verkrijgbaar (die vaak gebruikt worden bij incontinentie) zodat je matras niet doorweekt raakt.

Voeding

Vermijd voedingsmiddelen die transpireren kunnen verergeren, zoals pepers of gekruid eten, nitriet (vaak in vlees), hete dranken en alcohol.

Medicatie?

Bepaalde medicijnen kunnen transpiratie aanvallen uitlokken, vraag je huisarts of apotheker voor advies hierover.

Nachtelijke transpiratie in de overgang; professionele hulp!

Helpen deze tips onvoldoende, dan kun je een van de zelfzorgmiddelen uit onze webshop proberen. Heb je zoveel last van nachtelijke transpiratie dat het je leven echt beïnvloed? Dan raden we aan professionele hulp in te schakelen en niet langer te wachten totdat je er helemaal doorheen zit.

Het is namelijk goed mogelijk dat de nachtelijke transpiratie wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de overgang dan is het vaak een van de (vele) overgangsklachten en is er echt iets aan te doen!