Gewrichtspijn en spierpijn

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Last van gewrichtspijn en spierpijn? Dat is een van de meest voorkomende klacht van de overgang. Je wordt stijf, loopt minder soepel en vaak doet het bewegen ook pijn. 

Gewrichtspijn en spierpijn zijn erg vervelend en kunnen je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Bovendien kunnen ze schade aanrichten aan de gewrichten. Vaak zie je dat na de menopauze de laag kraakbeen dunner blijft en dat er ook minder smering is. Klachten kunnen dan blijvend optreden. Hier is goed iets aan te doen, wacht dus niet te lang en schakel hulp in!

Gewrichtspijn en spierpijn, hoe komt het?

Tijdens de overgang is je lichaam druk bezig met allerlei processen. Zo daalt bijvoorbeeld het vrouwelijk hormoon oestrogeen in je lichaam. Een hormoon dat een belangrijke invloed heeft op de vochtigheid en doorbloeding van je slijmvliezen. Doordat de vochtigheid afneemt, kunnen gewrichten over elkaar heen schuren en ontstaan er pijnlijke gewrichten tijdens de overgang. De beschermende lagen tussen gewrichten worden dunner en dat veroorzaakt gewrichtspijn. Vooral je kleine gewrichten, zoals in je handen, hebben last van de dalende hormonen tijdens de periode van de menopauze. Maar ook in je schouders, pols, tenen, knieën, rug en heupen kun je gewrichtspijn krijgen en dat is heel erg vervelend. Daarnaast is oestrogeen ook verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen. Collagaan is een lijmvormend eiwit in het bindweefsel van je gewrichten. Een tekort aan oestrogeen tijdens de periode van de menopauze heeft daarom direct effect op de balans tussen de opbouw en afbraak van het kraakbeen.

Bij spierpijn kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Wat we niet moeten vergeten is dat juist tijdens de periode van de menopauze het lichaam sterk veroudert. De elasticiteit neemt af. Hierdoor worden de spieren slapper en stijver. Gewrichtspijn en spierpijn tijdens de menopauze kunnen erg vervelend zijn. Vaak verdwijnen de klachten na de overgang, behalve als er inmiddels schade is ontstaan aan de gewrichten. 

Tips bij gewrichtspijn en spierpijn tijdens de overgang

Blijf bewegen

Ook tijdens de periode van de overgang. Doe dit wel verantwoord en luister naar je lichaam.

Let op je lichaamshouding

Zorg voor een goede lichaamshouding zodat spieren en gewrichten soepel kunnen blijven bewegen.

Massage

Laat je masseren, of masseer jezelf. Dit kan verlichting geven.

Warmte of kou

Afhankelijk van of je gewrichten ontstoken zijn, kan warmte of juist kou helpen. Kijk wat voor jou werkt.

Rust

Zorg voor voldoende rust, lichamelijk én geestelijk.

Voeding

Voeding met weinig suiker, alcohol en cafeïne kan gewrichtspijn verzachten

Professionele hulp bij gewrichtspijn en spierpijn

Heb je het gevoel dat bij jou de gewrichtspijn of spierpijn zodanig ernstig is, dat er een verhoogd risico is op blijvende schade? Maak dan een afspraak met de Care for Women specialiste. Samen met jou zoekt ze naar een passende behandeling voor je gewrichtsklachten. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten bij de specialiste vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is zelfs niet nodig! Maak snel een afspraak bij jou in de buurt of neem contact op met de assistente via 088-4420442.