Seksualiteit

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Menopauze en seksualiteit, hierover doen de wildste verhalen de ronde. Je seksleven zou helemaal afgelopen zijn door de vele klachten die de overgang met zich mee brengt. Jij – en vaak ook je partner – beleven daardoor geen plezier meer aan de geslachtsgemeenschap. 

Het verlies van seksuele verlangens is één van de meest voorkomende symptomen van de menopauze. Tussen de 20% en 45% van de vrouwen in de overgang melden dat zij een daling van hun libido ervaren. Gelukkig is ook hier iets aan te doen! Neem de controle over je seksualiteit weer in je eigen handen.

Seksualiteit verminderd door de overgang?

Tijdens de overgang is je lichaam aan het veranderen. Dit kan effect hebben op je seksualiteit en de beleving hiervan. n van de meest voorkomende veranderingen is een verminderde bloedtoestroming naar de vagina. Ook maken de klieren in het voorste deel van de vagina minder vocht aan. Daardoor kan de vagina droog worden, waardoor vrijen pijnlijk kan zijn. Tijdens de periode rondom de menopauze komt vaginale droogte vaak voor. Pijn bij het vrijen en een branderig gevoel; het maakt vrijen er niet fijner op en dat is jammer.

Maar neemt de belangstelling voor geslachtsgemeenschap dan altijd af rondom de menopauze? Dat hoeft niet. Toch ervaren sommige vrouwen dat de zin in seks afneemt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden in de hormoonhuishouding want de hoeveelheid geslachtshormonen daalt. Oestrogeen helpt bijvoorbeeld om de gevoeligheid te ervaren tijdens de geslachtsgemeenschap. Testosteron, een mannelijk geslachtshormoon, houdt je vagina vochtig en verhoogt de seksuele lust en het progesteron heeft effect op je libido. Het kan dus beide kanten op met de overgang. Zo zie je maar weer, iedere vrouw is uniek en iedere vrouw ervaart de overgang weer op haar eigen manier.

Seksualiteit verminderd door de mentale overgansklachten

In de overgang of niet, vrouwen hebben altijd meer tijd nodig om opgewonden te raken. In de overgang wordt dit erger omdat een vrouw met haar gedachten vaak ergens anders is of moe is door opvliegers, nachtelijke transpiratie of slecht slapen. Je focus ligt dan ergens anders. Dit is niet altijd makkelijk bespreekbaar en dat kan leiden tot teleurstellingen. Ook de leeftijd speelt een rol. Maar dat de meeste vrouwen na de menopauze niet meer seksueel actief zijn is niet waar; tot 70% van de vrouwen is zelfs vrij regelmatig actief.

Naast de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de periode rondom de menopauze worden veel vrouwen in deze periode geconfronteerd met een aantal problemen die van invloed kunnen zijn op de zin in vrijen. Als je niet lekker in je vel zit, slecht slaapt, moe bent door de opvliegers en nachtelijke transpiratie of als er veel stress is en er sociale problemen met de kinderen of ouders zijn, heeft dit natuurlijk ook invloed op het seksueel verlangen. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er veel gedaan kan worden om het libido weer te verhogen en de overgangsklachten te verminderen.

Verminderende seksualiteit door de overgang? Er is iets aan te doen!

Bespreek het

Bespreek het met je partner en vertel hoe je jezelf voelt en vraag om de dingen die je nodig hebt,

Personal gel

Heb je last van vaginale droogte? Dan kan de Women's Personal Gel  goed helpen!

Verminder je overgangsklachten

Als je klachten verminderen en je daardoor weer beter gaat slapen en weer goed in je vel komt, merk je dat je libido ook weer toeneemt.

Professionele hulp bij verminderde seksualiteit

Blijf niet zitten met je problemen of klachten, ook tijdens de overgang is er nog genoeg te ontdekken op het gebied van seksualiteit. Maar het begint vaak met het bespreken van dit probleem met je partner of bij een professional.  Maak hiervoor gerust eens een afspraak met een Care for Women specialiste in de buurt. Zij is zelf ook vrouw, dus begrijpt als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om dit te bespreken. Klik hier om eenvoudig een afspraak te maken.