Opvliegers

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Opvliegers? Je herkent ze vast. Een plotseling opkomend gevoel van warmte dat zich razendsnel vanaf je borst verspreidt over je hoofd, hals en soms over je hele lichaam? Dat is misschien wel het bekendste verschijnsel van de overgang.

Meer dan 80% van de vrouwen krijgt, tijdens de periode rondom de menopauze, last van opvliegers. Daarmee zijn opvliegers gelijk de meest voorkomende overgangsklacht. Opvliegers kunnen je een erg ongemakkelijk gevoel geven, helemaal als mensen zien dat je een opvlieger hebt. Aan dit soort overgangsklachten is gelukkig vaak goed iets te doen. Zowel zelf, met concrete leefstijladviezen, met goede producten of professionele hulp van een Care for Women specialiste.

Wat zijn opvliegers tijdens de overgang?

Een opvlieger die optreedt tijdens de periode van de menopauze, wordt meestal omschreven als een plotseling opkomend gevoel van warmte dat zich razendsnel vanaf je borst verspreidt over je hoofd, hals en soms over je hele lichaam. Maar waar komen opvliegers nou precies vandaan?

In je lichaam zit een zeer nauwkeurige thermostaat om je lichaamstemperatuur heel precies te regelen. Deze thermostaat staat, net als heel veel andere organen in je lichaam, onder invloed van oestrogenen. Wanneer je tijdens de periode van de overgang minder oestrogeen hebt, denkt de thermostaat dat de temperatuur in je lichaam te hoog is. Dat is in werkelijkheid niet zo, maar de thermostaat probeert de warmte wel kwijt te raken. Daarom zet je lichaam de huidbloedvaten open met als gevolg dat je rood wordt en gaat transpireren. Een opvlieger kan binnen enkele seconden voorbij zijn, maar het kan ook minutenlang duren. Soms komt dit ook 's nachts voor. Dan spreek je over nachtelijke transpiratie.

De eerste tips bij opvliegers

Vermijd stress en beweeg voldoende

Stress kan overgangsklachten namelijk versterken.

Draag natuurlijke materialen

Draag kleding van wol, zijde of katoen. Dat voelt prettiger aan en is minder zweterig. Dit geldt ook voor je beddengoed!

Laagjes kleding

Draag verschillende dunne laagjes kleding over elkaar, zo kun je iets uittrekken als het te warm wordt.

Let op je voeding

Vermijd voedingsmiddelen die opvliegers kunnen verergeren, zoals pepers, (witte) suikers, nitriet (vaak in vlees), hete dranken en alcohol.

Plantaardige fyto-oestrogeen

In producten op basis van soja, peulvruchten en sommige andere planten zit het plantaardige hormoon fyto-oestrogeen. Dit kan helpen tegen opvliegers.

Controleer je medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen opvliegers uitlokken, vraag je huisarts of apotheker om advies hierover.

Professionele hulp bij opvliegers

Het is in de huidige tijd echt onnodig om met overgangsklachten rond te blijven lopen. Er zijn inmiddels zoveel goede oplossingen! Mochten de bovenstaande tips niet voldoende helpen, maak dan een afspraak bij een Care for Women specialiste.  

Ze kan zich goed inleven in jouw situatie, maar ze kan je ook uitleggen wat er precies in je lichaam gebeurt voorafgaand, tijdens en na de menopauze. Bij het zoeken naar een geschikte behandeling voor jouw overgangsklachten, kijkt ze zowel naar de reguliere- als de complementaire/alternatieve geneeskunde. Samen zoeken jullie naar de behandeling die het beste bij jouw lichaam past. 

Recente berichten

Categorieën

Aantoonbaar Beter

Care for Women is aangesloten bij Aantoonbaar Beter. Dit houdt in dat Care for Women werkt volgends de Practice Based Evidence methode.