“Ik herken de tekenen bij mezelf meteen. Slaap? Wat is dat?” | Carmen (25)

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Stress, praat me er niet van. Ik ben 25, vol energie en altijd klaar om het leven te volle te leven. Maar er zijn momenten dat stress ineens opduikt en dat voel ik maar al te goed. Denk aan de drukte rondom de feestdagen, verjaardagsplannen of zelfs iets simpels als een volle sociale agenda. De momenten waarvan je denkt dat ze zorgeloos zouden moeten zijn, blijken soms onverwachte stressfactoren te zijn.

Ik herken de tekenen bij mezelf meteen. Slaap? Wat is dat? Mijn nachten worden korter, mijn geduld raakt sneller op en de kleinste dingen kunnen me al over de rand duwen. Als ik weet dat stress eraan komt, zoals tijdens drukke periodes, plan ik bewust rustmomenten in. Maar wat doe je als stress je ineens overvalt, zonder dat je het in de gaten hebt?

Neem deze zomer bijvoorbeeld. De zon schijnt, je hebt energie voor tien en je wil gewoon genieten. Alles in je roept dat je eropuit moet, dat je deze momenten moet koesteren. Vrienden willen afspreken, je wil zoveel mogelijk leuke dingen doen, want nu is het moment! Maar ergens sluimert er toch stress. De druk om van alles te genieten, zoveel mogelijk te doen, creëert onbewust een spanningsveld in je lichaam.

En die stress? Die doet wat met je hormonen. Als stress te lang aanhoudt, raakt je hele systeem in de war. Vermoeidheid, precies op de momenten dat je het niet kunt gebruiken, slaat toe. Spierpijn, slechte nachten en het gevoel dat je batterij compleet leeg is, zijn het gevolg. Als je PMS-klachten hebt (of andere hormonale klachten), zoals ik, dan worden die alleen maar erger. Je lichaam schreeuwt om rust, maar je hoofd blijft zeggen dat je door moet gaan.

Ik ben zo iemand die maar door blijft gaan totdat de tank helemaal leeg is. Het gevolg? Afspraken afzeggen omdat ik me niet lekker voel, zelfs als het buiten prachtig weer is. Dat wil ik natuurlijk niet, maar het gebeurt keer op keer. En dan denk ik bij mezelf: “Had ik maar eerder een stap teruggedaan”.

Dus mijn advies, voor mezelf en voor jou: plan die rustmomenten in, ook in de zomer. Het hoeft niet altijd volle bak genieten te zijn. Je kunt ook genieten door even te stoppen, adem te halen en te ontspannen. Soms is een middagje nietsdoen in de zon, met een goed boek en een glas limonade, precies wat je nodig hebt. Je hoeft niet altijd te rennen om het leven ten volle te leven. Neem je tijd, laad op en voel hoe de stress langzaam wegebt. Dan ben je klaar om te genieten, op jouw manier en jouw tempo.