Vermoeidheid

Care for Women Icon
Care for Women Icon
Vermoeidheid rondom de menstruatie, het komt bij de meeste vrouwen voor.
Bij de een in een lichtere mate dan bij de andere.

Sommige vrouwen hebben rondom hun menstruatie zoveel last van vermoeidheid, dat ze zich echt helemaal uitgeteld voelen. Zeker als je ook nog andere menstruatieklachten hebt, wordt het een hele opgave je positief en energiek op te stellen. Vaak is vermoeidheid dan ook onderdeel van PMS (het Pre Menstrueel Syndroom). Om PMS op te lossen, heb je meestal professionele hulp nodig.

Vermoeidheid tijdens je menstruatie, hoe komt het?

mdensVermoeidheid die gerelateerd is aan de menstruatie kent eigenlijk 2 grote oorzaken:

  • Het verminderen van vrouwelijke hormonen tijdens je cyclusperiode
  • Bloedverlies tijdens de menstruatieperiode

Vermoeidheid door schommelende hormonen door de menstruatie kan een groot probleem zijn. De 2 belangrijke hormonen oestrogeen en progesteron werken als een soort van weegschaal. Gaat de een omhoog, dan daalt de ander. Beide hormonen hebben het lichaam nodig om je baarmoeder klaar te maken voor een bevruchte eicel. Ze zorgen ervoor dat je baarmoederwand dikker wordt zodat een eventueel bevrucht eitje zich kan nestelen. Als er geen bevruchte eicel is zorgen ze er weer voor dat dit hersteld wordt en dan start je menstruatie. Dat betekent dat er binnen een cyclusperiode altijd een moment is dat een van beide hormonen daalt. Het dalen van oestrogeen blijkt effect te kunnen hebben op je energieniveau. Het dalen van progesteron kan je nachtrust ernstig verstoren en bovendien blijkt dit hormoon ook nervositeit te kunnen veroorzaken, wat ook weer energie kost.

Ook het bloedverlies tijdens de menstruatie kan vermoeidheid veroorzaken. Bij sommige vrouwen duurt de menstruatie maar 2-3 dagen, bij andere een week. Als deze dan ook nog eens heel heftig is, dan kun je je voorstellen dat er tekorten ontstaan en er bloedarmoede optreed. Dit noemt men ook wel ‘menorragie’. Ongeveer 20% van de vrouwen heeft last van menorragie en meestal ontstaat dit op iets oudere leeftijd, na je 35e. Het is vaak een van de klachten is bij PMS (het Pre Menstrueel Syndroom). Ook PMS ontstaat vaak na een zwangerschap.

Vermoeidheid tijdens je menstruatie, wat kun je doen?

Is je vermoeidheid een klacht die veroorzaakt wordt door je menstruatie? Dan is er goed iets aan te doen. Het kan helpen om gezond te eten met wat extra vitamine B (te vinden in dierlijke producten zoals melk, vlees, vleeswaren en vis) en koffie, tabak en alcohol te vermijden. Daarnaast kun je de tekorten aanvullen met een speciale multi-vitamine voor vrouwen. 

Als er echt sprake is van langdurig en veel bloedverlies in combinatie met hormonale schommelingen of als vermoeidheid ook deel uitmaakt van een heel scala aan PMS klachten, zal er meer nodig zijn.

Er zal dan eerst aanvullend onderzoek verricht moeten worden, zoals een bloedonderzoek. Vervolgens wordt goed gekeken naar de mogelijkheden van een specifiek voedingsadvies om samen met een gerichte behandeling de tekorten aan te kunnen vullen. De Care for Women specialiste kan je hierbij helpen. Zij is hier speciaal voor opgeleid.

Vermoeidheid is zonde van de mooie dagen die jij uitgeteld op bed ligt en er is goed iets aan te doen! Op eenvoudige wijze kan de specialiste je helpen je weer fit te voelen!