PMS oorzaken, klachten en gevolgen

Care for Women Icon
Care for Women Icon

PMS, het Premenstrueel Syndroom. Zo’n 25% van de vrouwen heeft er last van. Je bent chagrijnig, moe, hebt last van buikpijn en hoofdpijn. Het premenstrueel syndroom is een verzameling aan klachten, gerelateerd aan je maandelijkse menstruatie. Deze periode kan variëren van een paar dagen tot wel 3 weken. Iedere vrouw heeft wel eens last van menstruatieklachten, maar PMS kan je dagelijks functioneren echt ernstig verstoren.

PMS klachten

PMS speelt dus vooral op tussen de eisprong en de menstruatie. Kenmerkend voor PMS is dat je binnen de cyclus ook minimaal 1 week een klachtenvrije periode hebt. Klachten die gedurende de hele maand aanwezig zijn, zijn dus niet afkomstig van PMS. PMS komt vaak voor bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar oud of na het krijgen van kinderen. Dat wil niet zeggen dat jongere vrouwen zonder kinderen geen last kunnen hebben van PMS. Het komt ook vaak voor dat tijdens de overgang de menstruaties heftiger worden en vrouwen last krijgen van PMS klachten. In principe verdwijnen PMS klachten op het moment dat de menstruatie begint. Soms kunnen de klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie nog aanhouden. Bij PMS worden wel meer dan 100 verschillende symptomen gerekend. De lichamelijke en psychische klachten kunnen per persoon heel verschillend zijn.  

Symptomen PMS

Er hoort een heel scala aan klachten bij PMS (het Premenstrueel syndroom). Maar enkele van de meest voorkomende klachten zijn:

  • Hoofdpijn of migraine
  • Buikpijn of buikkrampen
  • Prikkelbaarheid
  • Gespannen borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Depressieve gevoelens
  • Vermoeidheid
  • Pijn in de (onder)rug
  • Vocht vasthouden

PMS & PMDD – iedere maand weer klachten

Ongeveer 20 tot 40% van de vrouwen heeft wel eens last van het Premenstrueel Syndroom (PMS) in haar leven. En zo’n 3 tot 9% van de vrouwen heeft te maken met Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD), dit wordt beschouwd als een meer ernstige vorm van PMS waarbij vooral de psychische klachten erg aanwezig zijn. Agressiviteit, depressiviteit en stemmingswisselingen komen veel voor bij PMDD. Heel vervelend, want ook deze klachten komen iedere maand terug. Ze kunnen je leven gaan beheersen en totaal in de war schoppen. Bij sommige vrouwen kunnen de klachten iedere maand zelfs drie weken aanhouden.

Oorzaken PMS?

Tot nu toe is er nog geen duidelijke oorzaak van PMS. Hoewel er wel een verband te leggen is tussen de menstruatiecyclus en PMS, is er niet met zekerheid te zeggen dat PMS een hormonale oorzaak heeft. Uit onderzoek is wel gebleken dat vrouwen met PMS gevoeliger zijn voor hormoonwisselingen. Onder invloed van hormoonwisselingen kun je last krijgen van klachten zoals stemmingswisselingen, slaapproblemen of hevig transpireren.
PMS kan je leven erg verstoren, zowel jij als je omgeving kunnen er flink last van hebben. PMS zelf is niet te verhelpen, maar gelukkig sta je er niet alleen voor. Doordat bij PMS de klachten per persoon zo verschillend zijn is het belangrijk dat je de juiste behandeling kiest. De Care for Women specialiste kan je hier uitstekend bij helpen. Zij is een professional op het gebied van vrouwengezondheid, hiervoor speciaal opgeleid en bovendien weet zij als geen ander hoe het is om vrouw te zijn.

Wat kan je aan PMS doen?

Er zijn nog veel meer andere symptomen die bij PMS horen, de Care for Women specialiste kan je er meer over vertellen en samen met jou kijken naar de oplossing. Af en toe een zere buik kan natuurlijk gebeuren maar als je elke maand een paar dagen niet kunt werken of niet naar school kunt van de pijn, is het heel begrijpelijk dat je daar iets aan wilt doen. En dat kan ook! De anticonceptiepil kan de klachten helemaal of gedeeltekijk wegnemen. Ook bestaan er alternatieve producten zoals de Menstrual Care, die ondersteuning kunnen bieden als je te maken krijgt met PMS verschijnselen. Om snel een beeld van je eigen klachten te krijgen kun je de persoonlijke PMStest doen. Krijg je liever een serieuzere indruk of overweeg je om medische hulp te zoeken, dan kun je de PMS KalenderTest doen waarmee je een maand lang je klachten in kaart brengt. De Care for Women specialiste is speciaal opgeleid om vrouwen met PMS klachten te begeleiden en kan je helpen je maand weer onder controle te krijgen. In de agenda kun je direct een afspraak maken. Consulten bij een Care for Women specialiste worden vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig.