PMS

Care for Women Icon
Care for Women Icon
‘’Enkele weken per maand voel ik me als een dweil, een soms hele boze dweil. Het voelt alsof ik elk moment uit elkaar kan barsten. Ik heb hoofdpijn, kan me slecht concentreren en blijf het liefst de hele dag in bed. Ik sleep mezelf door de dag.’’

Klinkt dit bekend? Heb je elke maand een periode het gevoel dat je een heel ander persoon bent? Prikkelbaarheid, gevoelige borsten, barstende hoofdpijn, het zijn allemaal klachten die voor kunnen komen bij het premenstrueel syndroom, oftewel PMS. Het is tijd om actie te ondernemen!

Wat is PMS?

Je menstruele cyclus wordt gestuurd door een samenspel van verschillende hormonen. Al die schommelingen geven bijna elke vrouw wel wat menstruatieklachten. Maar er zijn ook vrouwen waarbij de klachten zo heftig zijn, dat hun gezinsleven, relatie en werk onder grote druk komen te staan. Er zijn wel 100 verschillende PMS klachten beschreven, voorbeelden zijn;
  • Prikkelbaarheid
  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen
  • Depressiviteit
  • Buikpijn
  • Gevoelige borsten
  • Duizeligheid
  • Agressie
  • Angst
  • Opgeblazen gevoel
Kenmerkend voor PMS is dat de klachten met de menstruatie weer verdwijnen, er is sprake van een klachtenvrije periode van minimaal een week. In die klachtenvrije periode ben je je leuke zelf, maar in een PMS periode kun je je een totaal ander persoon voelen.

Van welke PMS klachten je de meeste last hebt, verschilt per persoon. Voor veel vrouwen zijn bovendien de sociale gevolgen van hun PMS klachten erg vervelend. Het contrast tussen de klachtenvrije periode en de periode met PMS klachten is voor veel vrouwen moeilijk te accepteren. PMS kan je echt tot wanhoop drijven en flinke invloed hebben op je sociale leven of de relatie met je partner.

PMS klachten oplossen?

Het is nog steeds niet duidelijk waar PMS precies door veroorzaakt wordt,  maar het is wel bekend dat vrouwen die last hebben van PMS gevoeliger zijn voor hormoonwisselingen. Zitten jouw hormonen je ook in de weg? De Care for Women specialiste weet alles over hormonen bij de vrouw en helpt de klachten aan te pakken. Er is namelijk wel degelijk iets te doen aan PMS en menstruatieklachten.

Tijdens het speciale PMS consult wordt uitgebreid naar je geluisterd en krijg je een gericht advies waar je iets aan hebt. Door hun brede opleiding zullen zij kijken naar de mogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, de alternatieve geneeskunde en de mogelijkheden die je zelf hebt iets aan klachten te doen. Hiervan maken zij een afweging in de uiteindelijke behandeling. Samen met jou zal zij de beste oplossing voor jou zoeken. Ze zal kijken welke klachten er afkomstig zijn van deze hormonale wisselingen, maar ook welke klachten wellicht niet. Indien nodig kan zij ook een aanvullend onderzoek doen of je doorverwijzen. 

Wil je weer je 'leuke ik' zijn? Doe dan wat aan je PMS klachten!