Hormonen en humeur

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Soms lijken je hormonen wel pingpong te spelen. Vrijwel iedere vrouw kent het wel, snel geprikkeld zijn tijdens de menstruatie. Hormonen en humeur, het lijkt een onmogelijke combinatie. Ook tijdens periodes zoals de overgang en zwangerschap zijn hormonen goed aanwezig in je lichaam. En dat heeft flinke invloed op je gevoel en stemming. Veel vrouwen hebben last van hormoonschommelingen rond de eisprong, voor en tijdens de menstruatie, rond en tijdens de zwangerschap en tijdens de overgang.

 

Hormonen en PMS

Sommige vrouwen hebben iedere maand voor de menstruatie zoveel last van hormoonwisselingen dat ze niet meer kunnen functioneren. Bij het premenstrueel syndroom(PMS) zijn wel honderden psychische en lichamelijke klachten bekend. Zo kun je last hebben van pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, gespannen of agressief zijn. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met PMS gevoeliger zijn voor hormoonschommelingen dan vrouwen die geen last hebben van PMS. Bij PMS is het tijdstip waarop de klachten optreden en weer verdwijnen belangrijker dan wat de klachten precies zijn.

 

Hormonen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gieren de hormonen door je lijf. Vlak voor de bevalling stijgt ook de spiegel van endorfine, die zorgen ervoor dat je een fijn gevoel hebt. Direct na de bevalling valt dit effect weg, de hormoonspiegels zakken terug. Daardoor kunnen ontwenningsverschijnselen ontstaan en kan prikkelbaarheid, slapeloosheid en depressieve gevoelens ontstaan. Tijdens de zwangerschap kun je ook te maken krijgen met stemmingswisselingen. Het ene moment bent je vrolijk, een moment later ben je snel geïrriteerd of begin je ineens te huilen. Dit hoort er allemaal bij, ook dit wordt veroorzaakt door de hormonen.

 

Prethormonen

Hoewel hormonen hun eigen weg gaan, kunnen we ze wel degelijk zo nu en dan bijsturen. Wandelen, fietsen, zwemmen, dansen en seks zorgen voor de aanmaak van extra hormonen, zoals endorfine, dopamine, serotonine en noradrenaline. Dit zijn hormonen die jou een heerlijk gevoel, kalmte en energie geven. Beweging is een natuurlijk antidepressivum. Wie zich lekker wil voelen, beweegt!

 

Care for Women is er voor jou!

Gieren de hormonen door je lijf en ervaar je hierdoor klachten? Of weet je gewoon niet waar je klachten vandaan komen? Dan kun je bij Care for Women terecht. De specialisten kunnen je helpen de klachten aan te pakken. Of het nu gaat om de overgang, PMS of wanneer je je afvraagt hoe je gezond zwanger kunt worden. Maak eens een afspraak bij jou in de buurt. Je kunt zonder verwijzing van je huisarts terecht bij onze specialisten.