Hormonen, dit moet je weten

Care for Women Icon
Care for Women Icon

 Het woord hormonen komt van het Griekse woord hormao, wat ‘in beweging zetten’ betekent. Meeste mensen denken dat hormonen te maken heeft met seksualiteit en voortplanting, maar ook je groei, slaapritme, humeur, gespierdheid en zelfs je eetlust worden door hormonen gestuurd.

 Hormonen zijn stoffen die zowel een aandrijvende als afremmende invloed hebben op organen en weefsels in je lichaam. Een kleine hoeveelheid hormonen kan grote impact hebben op een lichaamsproces en je levensfuncties (stofwisseling, groei, etc.).

Er zijn zes momenten waarop de hormoonspiegels schommelen bij een vrouw, dat is rond de eisprong, voor en tijdens de menstruatie, rond de zwangerschap , tijdens en na de bevalling en tijdens de overgang.

Hormonale hoofdpijn

Uit onderzoek blijkt dat minstens 5 miljoen vrouwen maandelijks last hebben van hoofpijn door hormonale veranderingen in hun lichaam. De helft van de vrouwen heeft dus maandelijks vier of meer hoofdpijnaanvallen die veroorzaakt worden door hormonen.

Deze hoofdpijn houdt vaak een paar dagen aan, maar in de ergste gevallen kan het ook een week duren. Vooral tijdens de vruchtbaarste jaren, wanneer de vrouwelijke hormonen veel schommelen door de menstruele cyclus, kunnen hoofdpijnklachten toenemen. Experts zeggen dat veel vrouwen deze hoofdpijn accepteren, zonder ermee naar de dokter te gaan. De hoofdpijn wordt een gewoonte en vrouwen plannen hun agenda eromheen.

Care for Women helpt!

 Herken jij jezelf in de bovenstaande klachten? Dan kan het zijn dat je net als veel andere vrouwen last hebt van PMS oftewel het Premenstrueel Syndroom. PMS komt voor bij 4% van de vrouwen tussen de 15 en 40 jaar en het zijn vervelende verschijnselen rondom je menstruatie, zoals hoofdpijn, stemmingswisselingen en buikpijn.

 De Care for Women specialiste helpt je graag de klachten te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om zelf over je gezondheid te waken en indien nodig hierbij hulp te vragen. De Care for Women specialiste is gespecialiseerd in hormonale klachten en kan je dus zeker helpen. Samen met jou vindt ze de oplossing die het beste bij jou past. Een afspraak maken kan in de online webagenda of door te bellen naar 088 442 0442. Een consult wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig.