Stemmingswisselingen en humeur

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Iedereen heeft er wel eens last van stemmingswisselingen of een humeur. Een moment dat niets goed lijkt te gaan en niets loopt zoals je zou willen. Vaak voel je je hierbij chagrijnig, boos of lusteloos. Soms duurt dit een uur, soms een halve dag en soms wel eens een week. Na deze momenten voel je je ineens weer goed, alles lijkt weer goed te gaan en je hebt er weer zin in. Als dit soort momenten van ‘ups’ en ‘downs’ elkaar snel opvolgen kan het zijn dat je last hebt van stemmingswisselingen.

Stemmingswisselingen en de oorzaken daarvan

Stemmingswisselingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak treden de klachten op rondom de menstruatie en tijdens de overgang. Dit heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. Zodra deze uit evenwicht is door de menstruatiecyclus, veroorzaakt dit de menstruatieklachten zoals stemmingswisselingen. Factoren als slaap, stress en voeding spelen een belangrijke rol in de hormoonproductie. Het Omega-6-vetzuur GLA bevordert de aanmaak van hormonen die je menstruatiecyclus kunnen reguleren en daarmee ook je stemmingswisselingen kunnen verminderen. Als je een tekort aan GLA hebt kan dit dus een oorzaak zijn voor je stemmingswisselingen. GLA is vooral te vinden in: haver, lever, eidooiers en orgaanvlees. Daarnaast kun je GLA ook binnen krijgen door middel van een voedingssupplement.

Stemmingswisselingen en de overgang

Iedereen heeft weleens last van stemmingswisselingen. Een vervelend nieuwtje of een nare gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je stemming ineens omslaat. Dat is heel normaal. Vrouwen in de overgang hebben vaak meer last van stemmingswisselingen. Stemmingswisselingen tijdens overgang wordt door vrouwen gezien als de meest vervelende klacht. Vooral omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is. Zo hebben vrouwen in de overgang vaak onverklaarbare huilbuien, angsten of depressieve gevoelens. Aan stemmingswisselingen is gelukkig vaak wat te doen. Hoe, dat hangt af van verschillende aspecten.

Andere overgangsverschijnselen

Naast stemmingswisselingen zijn er nog veel andere overgangsverschijnselen. De meest voorkomende zijn de opvliegers, maar daarnaast heb je ook nog:

  • Nachtelijk transpireren
  • Daling oestrogeenniveau
  • Huidveroudering
  • Onregelmatig bloedverlies
  • Urineverlies
  • Libidoverlies

Er zijn veel vervelende overgangsklachten. Toch vinden de meeste vrouwen stemmingswisselingen tijdens overgang de meest vervelende klacht. Dat komt onder andere door het feit dat je niet alleen jezelf er mee belast, maar ook anderen doordat jouw stemming ieder moment kan omslaan. Het ene moment ben je blij en het volgende moment ga je tekeer tegen je vriend, man, zoon of dochter.

Stemmingswisselingen, hoe pak ik die aan?

Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op je stemming. Zo blijkt uit onderzoek dat muziek je stemming positief kan beïnvloeden, al hangt het er wel vanaf waar je naar luistert. Daarnaast is het eten van olijfolie, walnoten en zalm erg belangrijk voor je stemming. Zalm en walnoten bevatten de stof Omega-3, dit is een essentieel vet dat de stemming kunnen stimuleren. Stemmingen zijn bovenal besmettelijk. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat je positieve stemmingen kunt overnemen van de mensen om je heen. Dit geldt echter ook voor mensen met een negatief humeur. Ook door te sporten en te bewegen wordt je stemming beter. Door de beweging komen er neuronen vrij in de hersenen, gaat je bloed weer stromen en komen er stemming regulerende stoffen vrij, zoals dopamine en serotonine. Daarnaast zijn de weersinvloeden van invloed op je stemming. Zo wordt zonneschijn veelal geassocieerd met positieve stemmingen.

 

Stemmingingswisselingen en de hulp daarbij

Aan stemmingswisselingen is goed iets te doen. Hoe, hangt af een aantal verschillende aspecten. In een consult gaan we daarom samen met jou kijken naar je klachten. Hoe ernstig zijn ze? Wat kun je er zelf aan doen en wanneer heb je echt een behandeling nodig? En welke behandeling zou dan het beste bij jouw klachten passen? Heb jij last van stemmingswisselingen en wil je er graag iets tegen doen? Maak gerust dan een afspraak met een Care for Women specialiste. Een doorverwijzing van je huisarts heb je hiervoor niet nodig en de meeste zorgverzekeraars vergoeden dit consult al vanuit de aanvullende zorgverzekering. Bovendien is een afspraak met een van onze Care for Women specialisten nu heel eenvoudig zelf te maken via webagenda, 24 uur per dag.