De meest bekende symptomen tijdens de zwangerschap

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Sommige vrouwen ‘voelen’ gewoon dat ze zwanger zijn, anderen weten niets totdat ze een test hebben gedaan. De eerste symptomen tijdens de zwangerschap verschillen dan ook van vrouw tot vrouw. Toch zijn er wel een aantal symptomen die vaak voorkomen en veel vrouwen zullen herkennen. Care for Women zet ze voor je op een rijtje.

Zwanger? De meest bekende symptomen

Gemiste menstruatie

Wanneer je altijd een regelmatige menstruatiecyclus hebt, en die nu ineens weg blijft kun je dit wel zien als je eerste fysieke teken. Wanneer je menstruatiecyclus juist niet regelmatig is ervaar je mogelijk andere zwangerschapsymptomen voordat je merkt dat je een menstruatie mist en met zekerheid kunt zeggen dat je in verwachting bent.

Vermoeidheid

Je zult vrij snel merken dat je in de eerste weken van je zwangerschap veel te kampen krijgt met vermoeidheid. Dit kan de oorzaak zijn van stijgende progesteronwaarde in je lichaam die de binnenkant van je baarmoeder helpt zich voor te bereiden op je zwangerschap.

Misselijkheid

Ineens kan het voorkomen dat je lievelingsmaaltijd niet smaakt en je het niet meer binnen kunt houden. Meestal wordt dit ochtendmisselijkheid genoemd, wat niet hoeft te betekenen dat het alleen voorkomt in de ochtend. Het is dus mogelijk dat het elk moment van de dag kan opkomen. Het spijsverteringsproces gaat trager werken, als gevolg van de aanmaak van progesteron. Je maag blijft langer vol, waardoor het kan gebeuren dat je je misselijk voelt en minder zin hebt in eten. Het hormoon HCG zorgt er ook voor dat je je misselijk kan gaan voelen. Hierbij een aantal tips om de misselijkheid tijdens je zwangerschap te verminderen.

Voldoende drinken
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk datje voldoende vocht binnen krijgt. Koolzuurhoudende dranken kunnen goed helpen tegen je ochtendmisselijkheid.

Ontbijten
Ontbijten is één van de belangrijkste maaltijden van de dag. Zo krijg je meer energie en voel je je beter. De misselijkheid tijdens je zwangerschap treedt vaak ’s ochtends op, omdat je maag dan leeg is.

Gember
Gember is een ouderwets huismiddeltje dat kan helpen tegen je misselijkheid. Je kunt het op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld door de yoghurt of stukjes gemberwortel in een glas kokend water.

Een frisse smaak.
Een pepermuntje of een lekker kauwgompje kunnen helpen tegen de misselijkheid. Het zorgt voor een fris gevoel in je mond en hierdoor kan de misselijkheid verminderen.

Verandering van je borsten

Plotseling kan het liggen op je buik niet meer zo fijn zijn. Al bij de kleinste aanrakingen voelen je borsten zwaarder en gespannen aan. De oorzaak van deze klachten is de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron, waardoor je borsten daardoor kunnen opzwellen.

Vaker naar het toilet moeten

Je baarmoeder hangt met banden aan je bekken. Tijdens de periode van je zwangerschap wordt je baarmoeder groter en meer opgerekt. Helaas ervaart je lichaam deze veranderingen mee, waardoor je meer kans krijgt op pijn in je onderbuik. Je zult ook te maken krijgen met het vaker naar het toilet moeten, omdat de baby na enige tijd in je verwachtingstijd gaat drukken op je blaas.

Zwanger, een achtbaan van emoties

Een zwangerschap brengt nogal emotionele onrust met zich mee. Naast deze onrust kan een vrouw die in verwachting is ook vaak te kampen krijgen met meer hoofdpijn dan normaal. Dit alles staat onder invloed van de verandering van je hormonen. Je staat er gelukkig niet alleen voor, maak een afspraak bij één van onze Care for Women specialisten. De specialiste is er als het gaat om voorlichting en het beantwoorden van jou vragen over dit onderwerp.

Om echt zeker te zijn van je zaak, kun je een zwangerschapstest doen. Vergeet niet dat je die het beste kunt doen op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Je kunt kiezen om naar de huisarts te gaan of zelf een test te kopen bij een drogist.