“Ik heb geen motivatie om te gaan sporten en blijf het liefst op de bank liggen” | Carmen (25)

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Voor mezelf vind ik een gezonde voeding en leefstijl erg belangrijk, vooral ook omdat ik veel sport en op mijn figuur wil letten. Wat ik het ergst vind, en ik kan de klok erop gelijk zetten, is dat ik alles eet wat los en vast zit als ik ongesteld moet worden. Op dat moment heb ik overal zin in en heb ik geen rem. Op het gebied van sporten merk ik ook dat mijn periode eraan zit te komen. Normaal ben ik erg gemotiveerd om te sporten, maar de week voor mijn ongesteldheid zitten mijn hormonen echt in de weg. Ik heb geen motivatie om te gaan sporten en blijf het liefst op de bank liggen. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben, vriendinnen van mij hebben het ook.

Zelf vind ik dit moeilijk om te accepteren, omdat ik mij graag aan mijn leefstijl wil houden. Daarnaast is een gezonde leefstijl essentieel voor een goede hormoonbalans. Dit komt omdat hormonen complexe boodschappen zijn die vele functies in het lichaam reguleren, waaronder groei, stemming, slaap en voortplanting. Alles wat je eet heeft direct invloed op onze hormonen, waaronder de productie en de balans ervan. Regelmatig bewegen en voldoende slapen helpt bij de regulatie van hormonen. Zoals je leest, alles wat wij doen heeft invloed op een goede hormoonbalans.

Hoe moeilijk ik het ook vind, ik kies er wel altijd voor om in die betreffende week een stap terug te doen qua sporten etc. Het is beter voor mijn lichaam om zich voor te bereiden op wat komen gaat, dan zich continu te moeten herstellen van het sporten. Anders voel ik me tijdens mijn ongesteldheid echt een dweil, waardoor ik niets kan. Dan ben ik altijd blij dat ik toch even wat meer rust heb genomen, zodat ik uiteindelijk meer energie heb. 

Gelukkig zijn er een aantal punten die je eenvoudig in je dagelijks leven kan toepassen om jouw hormonen meer in balans te brengen.

  1. Eet gebalanceerde maaltijd: voeg gezonde vetten, eiwitten en vezelrijke koolhydraten toe aan je dieet;
  2. Beweeg dagelijks: zoek een vorm van beweging die jij leuk vindt en blijf consistent;
  3. Zorg voor voldoende slaap: streef naar een goede nachtrust van 7-8 uur per nacht;
  4. Beheer stress: probeer stress te verminderen met bijvoorbeeld meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken;
  5. Blijf gehydrateerd: drink dagelijks voldoende water.

Het is uiteraard belangrijk om te onthouden dat iedereen uniek is en dat wat voor één werkt, niet altijd hoeft te werken bij de ander. Luister goed naar je lichaam en wees geduldig met jezelf terwijl je kleine veranderingen aanbrengt in je leefstijl. Kleine, consistente stappen kunnen leiden tot grote verbeteringen in je hormonale gezondheid en je algehele welzijn. Laat je vooral ook inspireren door je eigen vooruitgang en wees trots op iedere stap die jij gezet hebt in de richting van een gezondere jij.

Je verdient het om je op je best te voelen. Investeer in een gezonde leefstijl en zie hoe je hormonen, en jijzelf, hiervan profiteren.