“Ik dacht dat de Kyleena spiraal de oplossing was voor mijn onregelmatige diensten” | Maaike (27)

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Elk lichaam is uniek en reageert verschillend, ook op anticonceptie. Helaas ontdek je dit vaak te laat. Maaike vertelt haar ervaring met de Kyleena-spiraal en de problemen die ze tegenkwam door deze mismatch.

“Ik besloot om aan de spiraal te gaan, omdat de pil (destijds gebruikte ik de Zoely-pil) niet meer zo handig was in verband met mijn werk. Ik werkte als freelancer in de journalistiek, waardoor ik onregelmatige diensten had en vaak ook late diensten. Hierdoor was ik steeds in twijfel over wanneer en hoe laat ik nu de pil moest innemen. Toen dacht ik dat een spiraal de perfecte oplossing zou zijn: plaatsen, klaar en geen omkijken meer naar!

Ik had bewust ervoor gekozen om de Kyleena-spiraal te laten zetten, omdat ik last heb van snelle hartkloppingen. Deze spiraal versterkte dat niet en andere spiralen hadden wel de kans om dat te versterken. Na het plaatsen van de Kyleena duurde het lang voordat ik stopte met bloeden. De eerste anderhalf tot twee jaar ging het prima, met een redelijk regelmatige cyclus. Maar langzaam kreeg ik steeds meer klachten die ik eerder niet had. Steken in mijn buik en pijnlijke borsten. Trap op- en aflopen deed super veel pijn.

Na een tijdje werd de pijn zo erg dat ik met enorme buikpijn op kantoor zat en mijn borsten 80% van de maand pijn deden. Ik kon op deze manier niet meer functioneren. Wat mij echt liet twijfelen over de spiraal was de enorme migraine die ik ineens vaker dan normaal kreeg. Af en toe heb ik een migraine-aura, dat was ik al wel gewend, maar nu kwam het steeds vaker voor. Het was niet meer eens in de twee maanden, maar elke week. Toen kwam het moment dat ik dacht: ik denk dat dit ligt aan mijn spiraal. Het duurde dus zo’n twee jaar voordat ik doorhad dat de Kyleena niet bij mij paste.

Ik denk dat ik niet eerder aan de bel heb getrokken, omdat je mindset echt staat op doorgaan en je niet stilstaat bij het feit dat er wellicht iets aan de hand kan zijn binnen je menstruatie en de klachten die je na een tijdje maar voor lief neemt. Daarnaast ook omdat de klachten geleidelijk erger werden en niet in één keer merkbaar waren.

Een half jaar voordat de spiraal er officieel uit moest, heb ik de huisarts gevraagd om deze eruit te halen, ik kon het namelijk niet meer langer volhouden. Daarna ben ik weer teruggegaan op de Zoely-pil. Deze past bij mij! De pijn die ik had in mijn borsten en buik toen ik de Kyleena-spiraal had, is er niet meer.

Ik kan weer normaal functioneren: naar mijn werk gaan zonder hevige buikpijn, afspraken met vriendinnen maken en daar echt bij zijn  en genieten van elk moment. Mijn leven is weer zoals het was voordat ik aan de Kylena-spiraal begon,  iets waar ik heel blij mee ben!”

Herken je jezelf in Maaike’s verhaal of twijfel je over de juiste anticonceptie voor jou? Maak een afspraak bij een Care for Women specialiste. Zij helpt je graag om te kijken wat het beste bij jou past.